ВСС не избра шеф на апелативния спецсъд, засега

Борислав Сарафов ще оглави Апелативната специализирана прокуратура
Обновена: 30 юни 2011 14:41 | 30 юни 2011 12:12,
11
ВСС не избра шеф на апелативния спецсъд, засега
Снимка: Булфото

Висшият съдебен съвет (ВСС) отложи избора за председател на специализирания апелативен съд. За поста имаше само един кандидат – шефът на Хасковския окръжен съд Росен Русев.

Липсата на конкуренция не му помогна и той не успя да убеди членовете на съвета да гласуват за кандидатурата му днес. Това обаче не означава, че тя е отхвърлена. ВСС просто му даде още седмица, за да допълни концепцията си.

Пред ВСС Русев посочи, че познава добре както начина за управление на един съд, така и правораздаването по тежки дела. По думите му за работата на специализирания съд са важни три неща – висококвалифицирани кадри, които са почтени и сърцати хора, добри условия на работа и много добър психоклимат.

По отношение на медийната си политика той заяви: "Аз мисля, че съдът работи и говори с актовете си, но обществото трябва да знае, че съдът работи".

Против избора на Русев днес се изказаха главният прокурор Борис Велчев и председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Според Лазар Груев кандидатът за шеф на специализирания апелативен съд е представил "общи неща, които важат за всеки един съд" и го призова да убеди членовете на ВСС за необходимостта от специализираното наказателно звено.

"Концепцията на Росен Русев мен не ме убеждава, че той ще осигури стратегическо управление на специализирания съд и че той може да бъде председател на този съд", аргументира се Груев.

Членовете на ВСС питаха Русев за случай от февруари 2009 г., когато магистратът е бил в отпуска, а служебният му автомобил е напуснал България в посока Румъния. Росен Русев бе категоричен, че не е използвал служебния си автомобил за лични нужди.

Още по темата
20 дек 2010 17:25
213
3 май 2010 12:18
217

На въпрос за имотното му състояние той отговори, че има два автомобила на 20 и 27 години, апартамент, къща в Харманли и няколко дворни места, а имуществото му е обявено в Сметната палата.

"Не видях концепция за управлението на специализирания съд на Росен Русев. Това е проблемът, а не това, че служебният му автомобил е преминал границата", в мнението на главния прокурор Борис Велчев.

Междувременно ВСС избра прокурора от ВКП Борислав Сарафов за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура. 17 души гласуваха "за" неговата кандидатура, която също бе единствена. Един от членовете на съвета се въздържа, а гласове "против" нямаше.

Заседанието на ВСС продължава с изслушването на кандидата за ръководител на специализираната прокуратура – Светлозар Костов.

Костов, който е обвинител в Окръжна прокуратура в Бургас, стана известен със снимката с кънки в ръка и фразата "Вързахме кънките на Стависки", след като през 2009 г. Бургаският апелативен съд наложи 2 години и шест месеца ефективна присъда на фигуриста. От повече от година прокурорът е командирован в София и работи единствено по делото срещу Алексей Петров, т. нар. "Октопод".

Няма желаещи да оглавят специализирания наказателен съд, след като съдия Станимир Миров оттегли кандидатурата си.

*Информацията е актуализирана в 12,25 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 12 години
до8,грешиш,почваме,физкултурника ,фидоскова,цачева,дянков и така нататък.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще ги изберат нали Боко е казал - Тези са.Малко семейни караници за пред хората.
8
1
 
6
 
! Отговори
СПЕЦ.СЪДА преди 12 години
...Айде почваме отново ,Маргените ,Масларова ,Мургина ,картофа ,репата ,Сумистите ,Костов .....и т. н.
7
3
 
10
 
! Отговори
мда преди 12 години
а болната съдийка въпреки конкуренцията си я избрахатоя явно не е семеен приятел на никого
6
2
 
9
 
! Отговори
адвокат преди 12 години
Изберете Пешо сумиста. Той ще ви раздаде правосъдие!!!
5
1
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
От теб със сигурност имам повече мозък.
4
6
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 12 години
Щото нямаш никой в мозъка за тва.
3
2
 
9
 
! Отговори
;'ш преди 12 години
Е значи слаби са му били връзките на Роската!
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Велчев и Груев-все хора на Гоце-не искат да има здрав съд,защото техните хора -Ал.Петров,Сумиста,Масларката и сие ще трябва да надянат райето.
1
2
 
11
 
! Отговори
писимист преди 12 години
Кото чуя думата "съд" и се хващам за кубура.....Защо ли?