Спецсъдилищата започват работа на 1 януари 2012 г.

Правната комисия коригира сроковете, за да се обучат магистратите
Обновена: 6 юли 2011 22:15 | 6 юли 2011 22:15,
21
Спецсъдилищата започват работа на 1 януари 2012 г.
Снимка: БТА
Специализираните прокуратура и съд да започнат работа на 1 януари 2012 година, реши парламентарната комисия по правни въпроси, която гласува на първо четене изменения в Наказателно-процесуалния кодекс.
 
Според действащата в кодекса разпоредба спецзвената трябваше да действат от 12 август.
 
Изменението е предложено от депутати от ГЕРБ с аргумента, че конкурсите за магистрати в специализираните съдебни органи не са приключили, а е необходим разумен период за структурирането им и създаване на организация.
 
Отлагането е мотивирано и с необходимостта от време за обучение и квалификация на избраните съдии и прокурори, смятат вносителите.
 
„Дори да се справим с назначаването на редовите магистрати в спецсъда, то определено няма да успеем да назначим до 12 август административни ръководители“, каза Георги Шопов - член на ВСС.
 
Той посочи, че след като днес Росен Русев е оттеглил кандидатурата си за председател на апелативния спецсъд, то следващата седмица ВСС ще обяви нов конкурс за поста.

Технически е невъзможно да успеем за 12 август, посочи Шопов.

Още по темата

Депутатите от левицата - членове на комисията, определиха като фалстарт на спецсъда отлагането на работата му, а необходимостта от квалификация поставя под съмнение уменията на избраните за спецсъда магистрати.
 
Това да не е училище, за да се осигурява време за квалификация, каза Михаил Миков.
 
Приетият от комисията законопроект предвижда да отпаднат част от делата, които ще бъдат разглеждани от специализирания съд.
 
Това са престъпленията за изготвяне и разпространение на неистински банкноти или преправянето на истински парични знаци, както и подправяне на платежни инструменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.