Кадровите скандали във ВСС влязоха в евродоклада

Слаба борба с мафията и прекратени дела за злоупотреби
Обновена: 15 юли 2011 08:11 | 15 юли 2011 07:00,
33
Кадровите скандали във ВСС влязоха в евродоклада
Снимка: Булфото
Кадровите скандали в съдебната власт влязоха в черновата на предстоящия доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред, съобщават вестниците "Сега", "Труд" и Mediapool.
 
Експертите са описали историята около избора на приятелката на вътрешния министър Цветан Цветанов Владимира Янева за председател на Софийския градски съд, въпреки оскъдния й стаж като съдия, оставките на  Галина Захарова и Капка Костова от ВСС заради лобистката кадрова политика на Висшия съдебен съвет (ВСС) и бойкота на част от съдиите от София и Благоевград на събранието, което трябваше да избере  новите членове на съвета.  В черновата на доклада обаче оценки за скандалите не се дават.
 
В него е отразена и аферата "Приморско" полученото право за строеж край морето от роднини на магистрати с „жилищни нужди“. След като гръмна аферата, ВСС наказа върховните административни съдии Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов като им намали заплатата с 25% за 2 години, без да ги уволни. Младши съдията Деница Урумова - дъщеря на Урумов, която е една от облажилите се с разрешително за строеж, обаче  беше уволнена, а Веселин Пенгезов беше свален от председателския пост на Софийския апелативен съд. Всички обжалват пред ВАС, припомнят от в. „Сега“.
 
Сред основните изводи в предварителния доклад за напредъка на България в областта на правосъдието са и оценките, че липсват достатъчно осъдителни присъди срещу организирани престъпни групи, а почти всички изправени на съд са оправдани. Посочени са делото „Маргини“ и това за братя „Галеви“, където основните виновни бяха оправдани на първа инстанция. Миналата седмица обаче Галеви бяха признати за виновни от апелативния съд и осъдени на общо 12 г. затвор. Присъдата обаче не е окончателна.
 
След потупването по рамото на управляващите в миналогодишния мониторингов доклад, когато беше отчетена политическата воля за справяне със злоупотребите с евросредства, тази година Брюксел ни критикува за масово прекратяване на дела за злоупотреби със субсидиите.
 
Споменават се за двама оправдани министри - бившият военен министър Николай Цонев (оправдан на първа инстанция по две дела) и министърът на земеделието кабинета на ОДС Венцислав Върбанов(оправдан също на първа инстанция).
 
В черновата от 8 страници имало забележки и за лошата вътрешна комуникация между ВКП и окръжните прокуратури по дела. Имало и доста забележи по линия на МВР - за полицейското насилие, недобра работа по събиране на качествени доказателства, пише в.“Труд“. 
 
В доклада се насърчава приемането на закон за конфискацията, който обаче беше отхвърлен на първо четене от парламента преди дни. Въпреки това премиерът Борисов обеща текстът да бъде преработен и върнат отново в зала през септември.
 
Евроекспертите споменават и забавянето на новите специализирани съд и прокуратура, но за тях няма оценка. По план те трябваше да заработят в началото на тази година, но в крайна сметка стартът им е отложен за началото на 2012 г. ЕК заявява, че очаква резултати от съдебната реформа на ГЕРБ в тази й част, пише Mediapool.
 
Докладите за България и Румъния ще бъдат представени на 20 юли. Тази година оценката на Брюксел е от особена важност за правителството, защото с нея е оибвързано влизането ни в Шенген.
 
След като това не се случи през март, сега премерът е обещал да стане преди ноември. В същото време опозицията, подкрепена от Синята коалиция, в понеделник ще внесе в парламента третият по ред вот на недоверие, който се е прицелил именно в провалената политиката в сектор "Сигурност" и членството ни в европейската зона за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
0
 
! Отговори
akud преди 12 години
бившата тройна к00лиция + СДС са *** !!!!
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еййййй Боби....Ха-ха-хаа, Цецо Многокъщника??? Стига бе тоя човек ни остави "без" мафия и разбойници! Тъщата му вече спи без *** от повишено чувство за сигурност....
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такъв *** като Цветанов досега не е имало в нито един кабинет от 90-те насам!! Не е за вярване просто! *** - МУТРА!
28
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Dolu LAINANATA republikalainanite republikanzi dago LAPATVASTANOVAVANE na ZARSTVO BALGARIA i na TARNOVSKATA KONSTITUZIA
27
2
 
1
 
! Отговори
Детектифф преди 12 години
"В черновата на доклада обаче оценки за скандалите не се дават". Това никак не е чудно, доклада се подготвя, разглежда и анализира обстойно. Оценките ще се впишат в заключението му. Във всеки случай приятелското назначение и последвалите скандали са първата най-сериозна пречка преди всички други за влизането ни в шенгенското простанство.
26
1
 
3
 
! Отговори
тошо преди 12 години
Да съсипват, но не страната , а тези от БСП, ДПС и сателити!!!
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mai nqma da vidim shengen skoro vreme
24
3
 
2
 
! Отговори
мародер преди 12 години
до 24; що ли ми се струва че и ти си един от тия червени съдии.Искам да вида коментара ти за делото Борилски ,Ставииски, Ковачки ,Октопода и др.Чакам
23
17
 
21
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Абе стига сте дрънкали едно и също бе - комунистите това, комунистите онова! Като развалена грамофонна плоча сте! Хората ясно са го казали - проблемът не е в съда, а в събраните доказателства и в това, че хората първо се арестуват, а после тръгват да търсят доказателства! Как да ви го напишат по-ясно от това?! Във всички сфери правителството се провали, лошото е, че нямат и капка морал и достойнство да признаят некадърността си и да си ходят поживо поздраво, а продължават да съсипват страната ни
22
9
 
11
 
! Отговори
clearly преди 12 години
До 15Като няма доказателства, годни за съда и за осъдителна присъда откъде да се намерят присъди ?
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СРАМ! СРАМ! СРАМ!
20
3
 
15
 
! Отговори
clearly преди 12 години
Поредният шамар на Цвъки видно от цитатът;,,Запознати със съдържанието на черновата разказаха, че за първи път Брюксел се опитва да отдели ясно проблемите на разследването и прокуратурата от тези в съда. Присъства и темата за многото повдигнати обвинения, които след това не завършват с присъда. Акцентът обаче не е срещу съда, а върху това, че при липсата на доказателства няма как да има присъди. Засегната е тактиката на разследващите по делата срещу организирана престъпност. Като проблем се сочи, че хората първо биват арестувани и обвинявани, а след това започва същинското събиране на доказателства.
19
1
 
2
 
! Отговори
na 50 преди 12 години
shengen; ama prez kriv makaron !! kato znam vav bg niamash li pari ;za chovek ne te imat -ikoito shte doide na vlast ite shte sa sashtite -balgarina e tova i da ni priemat v shengen sled kratko vreme shte ni izgoniat!!! pomnete tazi statia !!!
18
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KOGATO IZGONIM KOMUNISTITE, PRESTAPNICITE, SADIITE, LEKARITE, BANADJIITE I MARZELIVCITE BALGARIA STE STANE DARZAWA ZA PRIMER!
17
3
 
7
 
! Отговори
Кортеза преди 12 години
52 български жени отглеждат по цял футболен отбор заедно с резервите. Толкова жени у нас са родили 11 и повече деца. Най-младата между тях е на 30 години. Цели 5 деца има момиче под 19 години, пише Телеграф. 350 тийнейджърки вече са майки. Многодетните живеят най-често на село във ферма , за да могат да осигурят поне храната. С всяко следващо раждане шансът им за работа драстично намалява. Едно от тях е Кортеза от Сливен, която роди първото си дете на 11 г. Други две жени между 20 и 24 години пък вече са народили 8 деца. 520те жени са само малка част от многодетните майки в България, родили поредното си дете през 2010 г. Някои от най-възрастните имат дори 15 деца. От НСИ не посочват точния брой на майките с над 15 деца и общо колко отрочета имат. Забулват ги в тайна заради риска самоличността им да излезе наяве. Повечето многодетни започват да раждат от съвсем невръстни.- 38 от жените с над 11 деца нямат 39 г. 12 са едва между 30 и 34 г. С други думи на теория най-възрастната може да е родила първото си най-късно на 23 г. Само така може да изброи 11 наследници до 34-ия си рожден ден, и то при условие че ражда всяка година, което физически е невъзможно, но е много малко вероятн
16
1
 
8
 
! Отговори
sisi преди 12 години
v pleven nqmq sud ima edin bar zad suda i tam re6avat sudiite vsi4ki kazusi, vseki go znae ama si4ki si traqt nqma sudq nepodkupen v pleven tova e praktika
15
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страшно ме ядосват като започнат да оневиняват съдиите.За Ковачки пак ли нямаше доказателства....Цял свят им го казва че са корумпирани а те все се мъчат да прехвърлят вината на някой друг...Не това е причината а причината е че им бутат много пари и затова си ги оттървават от затвор...А факта че толкова защитени свидетели се отказват и не искат да свидетелстват не е ли достатъчен да се види че хората знаят че няма правосъдие и съдиите са на страната на престъпниците,защото в противен случай хо
14
15
 
8
 
! Отговори
фе преди 12 години
Всички съдии и прокурори са назначени от БСП и Първанов - затова резултата е такъв с осъждането на престъпниците, всички са оправдани.
13
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЦЯЛ СВЯТ ЗНАЕ ЧЕ В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРАВОСЪДИЕ И ПО-ТОЧНО ИМА САМО ЗА ТЕЗИ ДЕТО РАЗДАВАТ ПАЧКИ. ТАКА ЧЕ НЕ ГЕРБ Е ВИНОВЕН ЧЕ НАЙ ГОЛЕМИТЕ И АЛЧНИ СТРУКТОРИ В СТРАНАТА НИ СА СЪДИИ ,ПРОКУРОРИ,ЛЕКАРИ...НАЛИ САМО КАТО РАЗКАРАТ НЯКОЙ И ВСИЧКИ РЕВВАТ КАК ИМАЛО СМЯНА НА КАДЪРНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ /КОМУНИСТИ ДЕ ,ЗАЩОТО ТЕ ОГЛАВЯВАТ ВСИЧКИ ПОСТОВЕ/ С НЕКАДЪРНИ...
12
6
 
12
 
! Отговори
цеко преди 12 години
Народът ни е много *** за да търпи толкова време действията на това нещо в БГ наречено "съд"