От 100 производства само 1 за организирано купуване на гласове

Прокуратурата проверила 625 сигнала. Имало срещу всички партии
Обновена: 2 ное 2011 13:17 | 2 ное 2011 13:17,
10
От 100 производства само 1 за организирано купуване на гласове
Снимка: Архив, Булфото

14 души вече са с повдигнати обвинения за престъпления, свързани с избирателното право. Това отчете върховната прокуратура след приключването на изборите.

Прокуратурата е получила множество сигнали за купуване на гласове. От образуваните за това досъдебни производства обаче само едно е за организирано купуване на вот – трима души са обвинени за участие в такава престъпна група в Стара Загора.

Зам. главният прокурор Валери Първанов призна, че с инструментариума, с който разполагат, обвинителите трудно могат да стигнат до организаторите на схемите. Все пак отчете, че ако се позволи употреба на СРС-та за разкриването на тези престъпления, може да се появят обвинения в изпълняване на политически поръчки.

От 15 септември до сега прокуратурата е проверила 625 сигнала за изборни нарушения. Само 100 от проверките са прераснали в досъдебни производства, а по други 100 все още се работи.

Останалите 425 проверки са приключили с отказ да се образува досъдебно производство – или поради липса на доказателства, или защото те са от компетенциите на други органи. Така например в случая с козата с изписан номер на бюлетина, която премина през село Ново Железаре на първия тур става дума за агитация и сигналът е препратен към общинската избирателна комисия.

Сигнали са подавани срещу всички партии, съобщи още Валери Първанов, но отказа да уточни срещу коя политическа сила има най-много оплаквания.

Още по темата

На този етап са приключили 16 от образуваните 100 производства, като 11 от тях са били прекратени поради липса на доказателства.

Четирима души са осъдени по бърза процедура за купуване на гласове. Случаите са от Свищов, където човек е предложил 30 лева на жител на града, за да гласува за определен кандидат за кмет, от Ботевград, където двама души са предлагали по 20 лева, и от Плевен, където се касае за предлагане на по 15 лв. за глас. Четиримата, признали се за виновни, са осъдени на пробация и общественополезен труд.

По-голямата част от образуваните досъдебни производства – 53, са за купуване на гласове. В 15 от случаите пък става дума за пречене на хората да упражнят избирателното си право.

От държавното обвинение отчетоха, че подадените сигнали на тези избори са били повече, отколкото на последния вот през 2009 г. Прокуратурата очаква проверките да се увеличат, тъй като и след края на втория тур продължават да постъпват сигнали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"От 100 производства само 1 за организирано купуване на гласове"Яснооо - значи - 99 от производствата се отнасят за ГЕРБ,и едно е от опозиционна партия, която може би ще го отнесе
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз нещо не видях да има купуване. Някой на някого обещал пари, и какво от това?
7
1
 
4
 
! Отговори
бат бойко преди 12 години
е вие / заспалите/ ко искате аааааааааааааааааааааааа/ седа и данъците и проверки на кат / *** е е0000на / от сега нататък / за 3 г/ ще ме молите за коричка хляб
6
5
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
обърка имената, броя на гласовете и парите. Както и да споменеш, че комунистите ги загубиха тия пари :)
5
5
 
10
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Полиция, прокуратура, съд - все глави НА ЧЕРВЕНАТА ХИДРА.От която не можем да се отървем вече 22 години.
4
6
 
10
 
! Отговори
кинти преди 12 години
Двамата - Роско и Марга, са получили 1 698 136 гласа. По 50 кинта на калпак на "избирател", това прави 84 906 800 кинта. Толкава са му стрували на пожарникаря "изборите"!
3
1
 
12
 
! Отговори
неорганизирано купув преди 12 години
От 100 производства само 1 за организирано купуване на гласове. Останалите 99 производства са за неорганизирано купуване на гласове!
2
1
 
9
 
! Отговори
селянин преди 12 години
Самият факт ,че някои хора се кандидатираха да бъдат избирани е нарушаване на изборното право.Ората не ги искат ,ама партиите ги предлагат и натискат.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хо хо хо хо хо хо хо хо каво значи да ми речете неорганизирано купуване на вот щом е имало само едно организирано ? Значи останалите самосиндикално са си купували така ... на парче щот определен кандидат им е харесвал. Хе хе хе хе хе хе сплотените редици на неорганизираните купувачи на гласове стройно атакуваха избирателите с двайстачки....ЦиркЪТ продължава...