Спецсъдът "Антимафия" тръгва, чакат над 400 дела

Очакванията са процесите да приключват в по-кратки срокове
Обновена: 3 яну 2012 14:27 | 3 яну 2012 09:21,
29
Спецсъдът "Антимафия" тръгва, чакат над 400 дела
"Антимафия" ще се помещава в бившата сграда на ДАНС. Снимка: Булфото

Новосъздадените спецсъдилища и спецпрокуратури започват работа от днес.

Четирите магистратури бяха създадени с цел да гледат дела срещу организирани престъпни групи, които се занимават с тежки престъпления. Така разследванията ще се водят по-бързо, а делата се очаква да приключват в по-кратки срокове.

Но част от магистратурите ще започнат първия си работен ден с непопълнен състав. Ръководителите на двете спецпрокуратури Борислав Сарафов и Светозар Костов искат дори увеличаване на щата на двете звена.

Според Сарафов и Костов около 80 ще са делата, които от цялата страна ще постъпват плавно от началото на годината. Това ще са незапочнали в съда процеси, които вече ще са от компетенцията на спецсъда. Още около 350 са незавършените все още от прокуратурата разследвания, които също плавно ще дойдат в новите звена, но след приключването им.

Още по темата
3 май 2010 12:18
217

По два отдела ще има във всяка прокуратура - криминален и стопански. А по всяко дело ще се явяват по трима прокурори – по двама от първоинстанционната и един от спецапелативната. Така по-висшият прокурор ще довършва делото си на втора инстанция в съда.

"Предизвикателството пред мен е този съд да заработи и да отговори на очакванията на обществото за справедлив, ефективен, компетентен и принципен съд", посочи веднага след избора си за председател на първоинстанционния спецсъд Георги Ушев.

"Не поемам този пост с нагласата да водя битки с когото и да било и не очаквам да има политическа намеса в работата на съда", каза той.

Ушев изрази увереност, че всеки съдия ще взема решенията за делата професионално по доказателствата.

Според него в закона има предпоставки процесите да приключват по-бързо.

Изборът на част от ръководителите на двете съдилища и прокуратури бе съпътстван от някои затруднения. Част от кандидатите нямаха стаж, други сами оттеглиха кандидатурите си, за трети - не бяха събрани достатъчно гласове от членовете на Висшия съдебен съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
се тая преди 12 години
Не е Светозар Костов , а е Светлозар Костов
27
0
 
1
 
! Отговори
до 25 преди 12 години
Ако е необходимо...?Нали са ученици на предишните..... ,ЩО СЕ СЪРДИШ....?
26
2
 
5
 
! Отговори
опозицийката...? преди 12 години
"Шо ке праим сеа..."?Подбраха ни ,...дека да се криемо...?
25
4
 
5
 
! Отговори
25 преди 12 години
"Лов на вещици".
24
2
 
9
 
! Отговори
Ха ха хаааа преди 12 години
Цялата съдебна система в бг. смърди,вони от корупция и всички сме доволни колкото и да плюем заради това.
23
5
 
8
 
! Отговори
martinsski преди 12 години
Бреей , слушам и не вярвам на очите си , доживяхме го спецсъда най-сетне. Да видим дали делата наистина ще приключват по-бързо и дали наистина всички знакови престъпници или поне повечето от тях ще си получат заслуженото. Силно се надявам ;)
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
21Сега ще ти обясня. Разчита се, че съдиите в спец съда са подбрани по професионален принцип, както и на база историята ми - дали са замесени в скандални дела. Също така, са проверявани за принадлежност към ДС и са минали детектор на лъжата.
21
1
 
8
 
! Отговори
Дана преди 12 години
Моля някой да ми изясни защо нови 80 дела,а останалитеще постъпват плавно,добре звучи,но ние знаеме че многовече бяха оправдани(поради липса на доказателства>>)Така че тези които крадоха и се нагушиха станаха пакнедосегаеми,тогава кого ще съди този спец съд(така наречения)?Вероятно тези дето ги хващат с 20 кутии незаконни цигари,наистина тежка работа и никакви политически намеси.Да ни е честито!
20
1
 
0
 
! Отговори
ДО16 преди 12 години
Много противоречиво е това кратко коментарче
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много противоречиво е това кратко коментарче
18
1
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 12 години
Този съд е" "Мижи кьорчо да те лажем". Кога видя някой знаков престъпник или политик ще повярва, че е ефективен.
17
5
 
15
 
! Отговори
Ъъъ, моля ?! преди 12 години
То това добре, ама само ми убягва нещо важно. Когато присъдите на този цурков спецсъд, започнат да се отменят от Страсбург, кой ще плаща обещетенията ? Изключително живо ме интересува.
16
11
 
14
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
Това верно ще е спецсъд...в него няма да съдят политици.Бавно но сигурно вървим към диктатура/Путински модел/ Бог да пази България./пп. За милион,няма закон.За кокошка,няма прошка.Гарантирано от ГЕРБ !
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
----Предизвикателството пред мен е този съд да заработи и да отговори на очакванията на обществото за справедлив, ефективен, компетентен и принципен съд", посочи веднага след избора си за председател на първоинстанционния спецсъд Георги УшевПоне един съд или прокуратура да отговарят на тези условия .Няма да намерите такъв в България .Не вярвам и този да е такъв .Имал съм си рабпта с правораздаването на България като жертва ,не като престъпник .НЕ МОЖЕШ ДА ГИ НАКАРАШ ПРЪСТА ДА СИ МРЪДНАТ ,Жалби можеш да пишеш и на Господ .Пълна имитация и малко мърморене .А и разполагам с ДОКУМЕНТИ С НЕВЯРНО СЪДАРЖАНИЕ ИЗРАБОТЕНИ В МИН НА ПРАВОСЪДИЕТО .На кого да ги пратя да ги публикува .Подписани са от шеф на дирекция в същото .
14
0
 
5
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
И сега като започнат да ги осъждат .......
13
3
 
13
 
! Отговори
ентъртейнър преди 12 години
Мутра да има властта да си направи от името на държавата собствено съдилище в държава от ЕС. Няма смисъл да коментирам.А тези две съдилища колко пари ще струват на осъдена в Страсбург България. Колко години ни върнаха назад правно и социално - разтваряш учебника и сам си проучваш. Мъчно е колко тъпо и уплашено добиче е българинът, което даже се и чуди защо все не живее добре.
12
2
 
10
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
Сами ли ще се съдят!?
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Но част от магистратурите ще започнат първия си работен ден с непопълнен състав." НЕГРАМОТНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ...........ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ МАЛКО ДЕ. КЪДЕ ВИ СЪБИРАТ ПО СЕЛА И ПАЛАНКИ ДА ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ. И ТАКИВА ХОРА ТРЯБВА ДА ИНФОРМИРАТ ОБЩЕСТВОТО..............БОЖЕ ГОСПОДИ
10
1
 
11
 
! Отговори
123 преди 12 години
Това значили, че ще има дела например срещу Дечко Колев, бащата на депутата Иван Колев за всички измами и далавери в Марица Изток ! ;-) Едва ли този съд ще се ползва единствено за разчистване на неудобни, това което до сега правиха службите по национална сигурност !!!. Те поне само биеха и тези ще вкарват в затвора неудобните ! ;-)
9
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде на хаирлия да е ! Нови затвори да се строят тая година!