Съдбовни избори за адвокатите в София

Има скандални кандидатури за шеф на ВАС, смята "Адвокати За Промяна"
Обновена: 27 яну 2012 14:41 | 27 яну 2012 13:42, Екип на Dnes.bg
53
Съдбовни избори за адвокатите в София
Снимка: Dnes.bg

Утре, 28 януари, ще се проведат извънредни избори за колективни органи на Софийската адвокатска колегия. Проблемите при нея ескалираха още през 2010 година поради оспорване на предишните избори, а асоциацията „Адвокати За Промяна“ се бори за промяна на статуквото. 

За това какви са проблемите на адвокатите и защо предстоящите избори асоциацията ги определя като съдбовни, се обърнахме към нейния председател Марио Топчийски.

Защо предстоящите избори в събота ги определяте като съдбовни?

Съдбовни са, защото първо, ще се даде развитие на една битка по демократичен начин за функционирането на софийската адвокатура, която е най-важната в страната, защото е най-голямата – определя половината от делегатите от общото събрание на всички адвокати от страната.

А през февруари предстои избор на ново ръководство на Висшия адвокатски съвет и на негов председател. А измежду кандидатурите за председател има скандални имена.

Кои са скандалните кандидатури?

Скандално е името на Наталия Ценова (извънреден председател на Софийска адвокатска колегия с изтекъл мандат). Тя взриви нашата колегия с личния си безпардонен стил. И сега се кандидатира да оглави Висшия адвокатски съвет, което за нас е върхът на наглостта и безочието. Тя няма положителен капитал, за да може да претендира за подобно място.

Другото скандално име е на Ралица Негенцова. Тя пък беше председател на избирателната комисия, чиито решения ние обжалваме две години. И всъщност затова сме без ръководство. Тя е подписала скандалните решения за последните избори през 2010 г., които ги обжалвахме. За нас и двете кандидатури са абсолютно неприемливи.

В какво обвинявате Наталия Ценова?

Най-големият проблем е стилът й на изявяване. Тя успя да превърне адвокатската колегия в касичка. Вместо да бъде храм и място, където се защитават интересите на колегите, тя я превърна в касичка за себе си и тези около нея.

Абсолютно непрозрачно харчене на пари, купуване на луксозни коли, на луксозни сгради – ненужни, отдалечени от центъра, неудобни за посещения.

Организира вътре порядък изцяло под нейно ръководство да се съдят колеги с дисциплинарни преписки за неплатени 30 лева членски внос навреме. Вместо да ги предупреждава, тя директно ги съди. Това е най-бруталното.

Ние си избираме ръководство да ни пази, да ни защитава, да лобира за нас, да вижда опасностите за професията. Те пропуснаха много неща.

Какво пропусна ръководството и какви са ежедневните проблеми на адвокатите?

По проблема със съдебните сгради САК не взе отношение, което е важен проблем за адвокатите. Той не може да бъде на две места едновременно, за него също важат природните закони. Едно време сградите бяха на една линия – на линия трамвай 19. Можеше да отидеш, ако имаш в един ден дела, на три места. Сега се допусна да бъдат абсолютно без глас нашите представители в определянето къде да бъдат съдебните сгради. Това е по-дългосрочната беда.

А ежедневната беда е, че в най-големия районен съд в страната ние практически нямаме адвокатска стая, която се предвижда по закон. Те нищо не направиха. Не можеш да си направиш справките.

Председателят на районния съд, изцяло защитавайки интересите на неговите служители, отмени старите разпоредби. Сега можем да правим справки до 2 часа, няма кака да успеем, когато трябва да ходим на няколко места.  

До преди 5-6 години инвентаризация на делата обикновено се правеше за 2-3 седмици през лятото по време на съдебната ваканция. И беше едновременна за всички съдилища. В това време ние имахме възможност да си вземем въздух.

Сега Градският съд прави с една продължителност, Районният съд -  с друга, Апелативният съд -  с трета. Няма съгласуване, няма нищо. Защото председателите на съдилищата си гледат техните интереси на техните служители. Ама къде е нашето ръководство да каже: „По делата се явяват адвокати, моля да ги съгласувате да са поне по едно и също време“. Не се потърсиха и пари от европейските фондове за обучение. Лошо управление с една дума. Това са неща от ежедневието, които тровят живота на хората.

Кого ще подкрепите за председател на Висшия адвокатски съвет?

Асоциация „Адвокати За Промяна“ не сме се спрели на никого, тъй като не виждаме сериозни алтернативи. Истината е, че вчера изтече срокът. И искам да видя окончателно обявените кандидати.

Как очаквате да преминат изборите в събота?

Много оспорвано и с много опити за манипулация. Това досега сме видели, със сигурност ще го видим и утре. Дневният ред, така както е подреден, на шесто последно място е насрочен изборът на делегати. Целта е да се разотидат повечето хора, за да може с пълномощните, които са успели да съберат, да гласуват за делегати, които ще подкрепят Наталия Ценова.

Вече са определени членовете на избирателната комисия, определени са членовете на избирателните бюра и между тях няма нито един наш представител, а това са около 45 човека. Въпреки че искахме поне един представител. От позиция на силата се решиха нещата.

Как се стигна до разделението на лагери сред адвокатите в София?

Няма разделение на лагери. Има разделение между хора, които са осъзнали, че не могат да продължат по старому. И хора, които са по-малко заинтересувани и техният вот се манипулира.
Няма нищо лошо да има една опозиция, да критикува ръководството, когато не се справя с решими по принцип проблеми от битието на адвоката. В този смисъл аз не виждам нищо страшно. С това разделение ни плашиха до преди 1989 година, а отдавна сме я подминали тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
12
 
! Отговори
do 8 преди 12 години
Поредният ***, който си мисли, че правото и адвокатите се занимават САМО с престъпления! Хахахахаха, невежеството не прощава....простотията също. И кои сте "вие" и защо си говориш в множествено число? За това се слагат диагнози, внимавай!
11
1
 
9
 
! Отговори
до малоумниците преди 12 години
ами да сте учили и вие малко повече и да сте станали адвокати.а не такива каквито сте в момента.само да плюете останалите.
10
7
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
Abe nikoi ne go intersuva tazi novina, ako umrat sichktie... pak nikoi nqma da go intersuva.
9
1
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Хахаха, смешно озлобено човече, че нали законите ги пишат тези, за които и ТИ гласуваш! Не са виновни законите, а манталитетът на пещерняци като теб!
8
9
 
5
 
! Отговори
Олеее до 4 преди 12 години
И още нещо - ние нямаме нужада от вас! От вас имат нужда братята ви - престъпниците! Тях обслужвате и от тях се храните! Едните са прасетата, а другите са помията.
7
8
 
4
 
! Отговори
свинчо преди 12 години
евала, брато! Да изпукат гадовете. И застрахователите ако е възможно!
6
2
 
11
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
Кеф....Канибализъм сред юристи....естествен подбор
5
9
 
9
 
! Отговори
Олеее до 4 преди 12 години
не ми се жалвай долен професионален лъжец! Ако имаше закони като хората нямаше да има нужда от долните ви лъжи!
4
5
 
14
 
! Отговори
do 2 преди 12 години
Долна пасмина, ама като имате юридически проблеми към кой се обръщате - към някоя врчака ли? Или към бакалията? Професия като всяка друга - има си добри има и лоши. Основният проблем на българина е, че се консултира с адвокат след като сътвори бакиите, а не преди това, за да си спести после купища проблеми.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Явно тия хора трябва да си наемат адвокат да ги защитава
2
11
 
12
 
! Отговори
Oleee преди 12 години
Долна адвокатска пасмина!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
OBICHAM