ВАС сезира Конституционния съд за указа на Марин

"Чакаме официален отговор за липсата му", заяви Георги Колев
2 фев 2012 19:22,
32
ВАС сезира Конституционния съд за указа на Марин
Предишният вицепрезидент Ангел Марин. Снимка: Impact Press Group

Върховният административен съд  възнамерява да сезира Конституционния съд (КС) заради липсата на отделен указ, който да упълномощава Ангел Марин да помилва и да дава българско гражданство по време на втория му мандат.

Това каза председателят на ВАС Георги Колев преди началото на ВСС.

"Чакаме да получим официален отговор от президентството за липсата на такъв указ, за да се обърнем до КС", уточни той.

Вчера ВАС изиска от настоящия държавен глава указа на доскорошния президент Георги Първанов, с който делегира правомощия на вицепрезидента си Ангел Марин.

От документа трябва да стане ясно дали вицепрезидентът е имал право да дава и възстановява българско гражданство, както и да освобождава и лишава от него по време на втория мандат на двамата. Ако указът не бъде открит, от президентството трябва изрично да посочат това писмено.

Съдии от ВАС коментираха пред БТА, че няма срок в закона, според който президентството трябва да отговори дали има указ, или не. В такива случаи отговорът се очаква във възможно най-кратки срокове.

Ако от "Дондуков" 2 отговорят, че не е подписван указ, то съдебният състав сам решава дали да изпрати делото в КС. В този случай делото във ВАС ще бъде спряно, а след това КС ще се произнесе по допустимостта.

В случай че конституционните съдии решат, че КС трябва да разгледа делото, те трябва да тълкуват Конституцията в насока нужно ли е било подписването на втори указ.

Още по темата

Искането на ВАС за наличието на указ бе отправено във връзка с отнемането от Марин на българското гражданство на Константин Николоаевич Циганов, който се смята за кръстник на руска престъпна групировка от близкото минало.

Съдът бе сезиран от адвоката на Циганов - Пламен Макавеев, след като клиентът му бе експулсиран от страната през 2011 г. заради отнетото му българско гражданство през 2010 г.

Скандалът избухна преди дни, след като стана ясно, че Марин е помилвал 533 осъдени престъпници, без да има издаден нарочен указ от предишния президент Георги Първанов за делегиране на правомощията му.

Настоящият вицепрезидент Маргарита Попова вече обяви, че през втория си мандат Първанов не е издавал такъв указ.

Юристите от екипа на Марин са на мнение, че щом е имало такъв документ в първия мандат, то преиздаването му не е било необходимо, защото вицепрезидентът е действал в условията на "продължаващ мандат".

Плевнелиев уточни, че юристите са разделени на два лагера по въпроса с указа. Той обаче изясни, че преобладаващата част смятат, че преиздаване не е било необходимо. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: указАнгел Марин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
29, това като гледам как го описаха: юристите били раздвоени. Аз пък бих казал: едните юристи са чели и знаят, а другите явно са полуграмотни. За това им се струва, че един нормативен акт свършва с мандата на този, който го е писал. Сега остава и някой да каже, че именно поради тази причина Конституцията ни не важи вече, направо ще искам комисия да провери как е завършил Право (някои явно завършват Криво или Както кажеш, шефе).
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жертва съм, а стоя под домашен ареставтор(и): Доротея Дачкова, Росица Николова, прочитания: 979, коментари: 1Виж галерия1 2 По новините чух, че бившият вицепрезидент Ангел Марин е освободил много затворници, включително и убийци. Това ме потресе. Разбрах, че убиецът на моя съпруг е помилван още през март м. г. Този престъпник простреля и мен. Но аз оцелях като по чудо. Моите рани няма да заздравеят, времето не лекува. Но нещо трябва да се промени. Не може да помилват престъпници, а жертвите да се пържат в ада си без истинско възмездие. Убиецът е на свобода, а аз съм под домашен арест. От страх съм затворник в собствения си дом. Това нарежда 62-годишната М
27
0
 
1
 
! Отговори
зъл преди 12 години
24 Къв продължаващ мандат те гони пък тебе? Няма такава история като продължаващ мандат. Мандатът си е мандат и всеки е сам за себе си. Нови избори, нов мандат, нова клетва, ново встъпване. А тук става въпрос за това нужен ли е нов указ за делегиране на правомощия. По характер указа е нормативен акт (виж ЗНА), следователно като такъв той не прекратява действието си с изтичане на мандата, а след отмяна. Както вече казах актовете за делегиране на пълномощия не се прекратяват автоматично.
26
0
 
2
 
! Отговори
зъл преди 12 години
Айде стига не занимавахте с глупости бе! Ако с президентски указ са дадени правомощия на вицепрезидента да върши еди-какви си неща без изрично да е посочено за кой вицепрезидент става дума значи, че няма нужда от нов указ :). Ако се приложи изкриената логика на пишман-прокурорката излиза, че във всяко ведомство всяка една министерска заповед се погасява с края на мандата на новия министър и трябва следвващия да издава нова заповед. А това очевадно не е тъй. *** пример от МВР - със заповед на Миков от 2007 г. са делегирани определени правомощия на Охранителна полиция във връзка с проверки по пътищата. Цуцко нова заповед не е издавал. Следователно, ако се приеме тази теза това означава, че всички актове и глоби, наложени от служители на МВР (извън КАТ) са незаконни, защото по ЗМВР Охранителна полиция няма такива правомощия, освен ако министъра не им делигира такива. Ко праим у тоя случай?
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този с другарчето му Гоце сиришката в панделата в една килия
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Между другото при всички изборни длъжности са необходими документи за встъпване и поемане на длъността. Интересно ми е какво е положението с държ президентска администрация. Някой проверил ли е дали и при тях не е приложено "правото" на "продължаващо" трудово законодателство? Че ако е така, ще е страшен купон!
23
1
 
0
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Или не си учил право...или просто си учил от други учебници.Ако няма нужда от нов указ....то логично и да няма нужда от нова клетва при встъпване.Но това е лаически аргумент/ независимо, че е точен/.На всеки юрист е ясно, че новия мандат има нови права и задължения. А това, че Плевнал. прави очевидно глупави изказвания ... " повечето юристи смятат,че нов указ не е необходим"..... се дължи ...и на правните му съветници.
22
2
 
2
 
! Отговори
чекист преди 12 години
Това е измислена тема. Самите юристи са раздвоени, като по голямата част защитават тезата, че Марин е в състояние на продължващ мандат. Единият е военен, другият е историк...тоест независимо коя теза е правилна те не са отговорни за ситуацията. Това е все едно да се подпише указ за законопроект касаещ медицината и на президента да му се търси отговорност за медицински последици. Тук се пренасочват нещата от болната към здравата глава. Полицейско насилие, съдружие с Петров, липса на полезен ход
21
4
 
3
 
! Отговори
ukaz преди 12 години
логиката е следната: Марин е упълномощен с президентски указ в началото на първия си мандат. Президентският указ е БЕЗ СРОК. Неговото действие се спира/отменя само с друг президентски указ или друг върховен нормативен акт. Такава отмяна НЯМА. Първият указ е валиден и действащ докато субектът споменат в него е в качеството си и на длъжноста спомената в указа - вицепрезидент. Ако той е вицепрезидент - има право, независимо кога и през какъв мандат.Докато е вицепрезидент или указът не бъде отменен!
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Марин в пандиза ...и конфискация на палатите му в Батак ...
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако е "продължаващ мандат" означава, че първият е удължен и не е имало втори. Тогава не се ли нарушава Конституцията, че даден човек може да е президент за два мандата? Получава се, че ако си спечелиш следващ, той не е следващ, а се е удължил предходния - и така вовеки. Да ви намирисва на типична диктатура?
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е от това по-голям фарс няма! Не обичам комунистите, но тук ще пиша в тяхна защита:правомощията на Марин започват, когато той се закълне и президента подпише указ (какъвто Първанов е подписал). Натам същите правомощия продължават да важат до момента на встъпване в длъжност на следващия зам. президент и подписването на следващия указ! Това че се влиза от един мандат в друг реално не е освободило по закон Марин от вече дадените правомощия! Аман от неграмотни адвокати!!!
17
5
 
5
 
! Отговори
тъпак преди 12 години
Всеки който е учил право веднага ще разбере,че Плевнал. говори глупости.По тази логика- щом един път има указ не трябва втори път...може би не трябва да се заклеват във втория мандат...те първия път са се клели. Ужас... Такава *** държава, с такива съветници, истински калинки...
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако би мирно седяло,не би чудо видяло.С тази народна поговорка се дава отговор за случая Маринов/марин демек/и за АСТА.Ред господа трябва да има в света.Ясно ли е? Човекът е стадно същество,а там/в стадото/ винаги има ВОДАЧ.Никой не длъжен да гледа/слуша/соловите изпълнения на вироглавците КОМПЛЕКСАРИ.
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички помилвани престъпници да бъдат върнати в затвора ,заедно с тоя престъпник от снимката,защото ако пускаш престъпници-ставаш престъпник
14
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
***,защо преди да помилвате не се поставихте на мястото на близките на убитите?
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се гласят ТИКВИТЕ, и техният ред е много близко!
12
7
 
14
 
! Отговори
гоце преди 12 години
Бетонната глава на снимката е срам за Българската Армия!!!
11
5
 
12
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Жалки гербушки.Взеха ни за мезе вече.Занимават ни с глупости.А народа гладува. --Я пак помисли - гладува или е с наднормено тегло?!
10
11
 
5
 
! Отговори
смешници преди 12 години
Жалки гербушки.Взеха ни за мезе вече.Занимават ни с глупости.А народа гладува.