Маргините невинни за трети път

ВКС окончателно ги оправда за подготовката на три убийства
23 фев 2012 16:35,
150
Маргините невинни за трети път
Маргините в съда през 2005 г. Снимка: архив, Булфото

Близо шест години и половина след зрелищния им арест делото срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините най-сетне приключи и на последна инстанция. Върховният касационен съд окончателно оправда Маргините, които бяха подсъдими за подготовката на три убийства – на вече покойните Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов и на ген. Любен Гоцев.

Решението не подлежи на обжалване.  Двамата братя, които бяха задържани на 29 октомври 2005 г., бяха оправдани и на трите инстанции. Останалите подсъдими бяха признати за виновни, като получиха от Софийския апелативен съд присъди от 3 до 5 години затвор. Сега ВКС потвърди присъдата на апелативните магистрати.

На 14 юни 2010 г. Софийският градски съд оправда братята Маргини по обвинението в поръчителство на убийства, а през март миналата година Софийският апелативен съд потвърди присъдите.

Останалите от групата обаче - Стефан Рангелов, Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев и Веселин Тошев бяха признати за виновни и получиха присъди от 3 до 5 години затвор. Карагеоргиев получи наказание от 4 г. затвор за участие във въоръжена и организирана престъпна група, но съдът го оправда за участие в подготовка на три покушения.

Делото във Върховния касационен съд бе образувано по жалба на трима от подсъдимите - Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев и Веселин Тошев и след протест на прокуратурата.

Държавното обвинение поиска отмяна на оправдателните присъди, постановени от Софийския апелативен съд, и връщане на делото за ново разглеждане. Тримата осъдени пък поискаха да бъдат оправдани.

Още по темата
В мотивите си тричленният съдебна състав на ВКС посочва, че прокуратурата недостатъчно ясно мотивирано и конкретизирано смята, че втората инстанция е решила неправилно делото.

ВКС не открива и процесуални нарушения. Върховните съдии се съгласяват, че вината на братята не може да се приеме като доказана въз основа на показания,  основани на предположения, на получена информация от слухове.

Николай Маринов, известен като Малкия Маргин, изчезна малко след убийството на скандалния радиоводещ Боби Цанков през януари 2010 г., когато бе обявен от прокуратурата за един от поръчителите на разстрела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: делоневинниМаргини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съдиите не се назначават от президента. Като си некомпетентен - не давай мнения.
126
2
 
0
 
! Отговори
BG.BG.BG преди 12 години
BRAVO, BRAVO,BRAVO, NEKA SI OTDUHNAT HORATA MALKO OT TIYA PROSTOTII, CHE IM SKASIHA GIVOTA OT DELA,DONOSI I NEDOKAZUEMI IZMISHLOTINI.))):
125
0
 
2
 
! Отговори
БГ съдия ?! преди 12 години
До # 135: Ами то си личи: Българските инженери отдавна наводниха Европа, че и в САЩ ги приемат на работа, а да си чул бГ съдия да съди в чужбина? Не, и няма да съди; кой ще съди навън: проф.Груев, проф.Мингова, генералът-съдия Пенгезов, А.Йорданова, М.Тодорова; Г.Колев, Марковска, Солакова, тримата "танкисти" от Приморско; Д.Петкова-Христова, Ковачева - кажете поне един съдия, годен да раздава правосъдие в чужбина! Та по-скоро него ще окошарят!
124
0
 
0
 
! Отговори
До к.135 преди 12 години
Много си *** бе, брато, бягай да си водиш делото и да си пъхнеш 50 хилядарки в джоба! За друго май не те бива, защото да станеш адвокат трябва мозък, акъл с гънки на мозъка, а твоят от дълги години работа в съда така са се изгладили, че вече ги няма. Понимаешь?!
123
0
 
9
 
! Отговори
артемида преди 12 години
Е, това вече не е смешно, нито е забавно. Положението е много сериозно.
122
0
 
3
 
! Отговори
ш преди 12 години
СЪДОМАЗОХИЗЪМ
121
2
 
2
 
! Отговори
Най после ! преди 12 години
Най после и на тези момчета се отвори пътя към властта. Те са от малкото оцелели мутри, на които им предстои да станат премиери. Ние избрахме техния пазач за премиер. Колко му е и тях да изберем. Нали така ? Оневиняването им от ВКС достави радост не само на мен. Ако това не беше станало, бях готов да гласувам за Маджо, тъй като бай Миле не е измежду живите. Искам мутрите да продължат да бъдат на власт,да правят контрабанда и да режат ленти на обекти построени от други.Да живее ГЕРБ и мутрите изв
120
2
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 12 години
Дайте името на съдийският състав! Имат по един коктейл *** от благодарния народ.
119
3
 
2
 
! Отговори
трактор преди 12 години
много филми гледаш миличък и много книжки за световната конспирация от лавките за вестници четеш.Ти луд ли си или си пишеш както комунистите си говорят.....кви кръстници кви три лева бе селски...ако беше така през десет минути по БТВ щеше да се показват снимки и свидетели от сватбите бе ***.Голема си работа,мнооого ги знаеш нещата
118
5
 
1
 
! Отговори
ДО 102 преди 12 години
ВЕРНО Е ТОВА КОЕТО СИ НАПИСАЛ, НО ТО НЕ ВАЖИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ИНЖЕНЕРИ,ЗАЩОТО ТЕ ОСВЕН ЧУШКОПЕК ДРУГО НЕ СА ИЗМИСЛИЛИ
117
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
лятото като излезе доклада на ЕК относно шенген се замислете върху това заглавие''Маргините невинни за трети път'' и цецко и боко нека ви обясняват пак ,че всичко сме изпънили ама това ама онова вие им вярвайте те нека ви го слагат в устите и разберете ,че боко няма да си предаде другарите от мафията дори и с цената за шенген,боко ще си направи магистралата до морето да си пътуват за два часа ще си направ и др.неща които са му нужни а това от какво има нужда народа не го интересува.
116
0
 
11
 
! Отговори
doc. N. K. преди 12 години
Всичко в България е отдавна ясно-съдът и престъпниците са едно цяло! Само че идва видов ден, живота минава като един миг и веднага след това и тези съдии с криминални наклонности и *** които те оправдават ще се окажат подсъдими пред най-меродавния съд-Божият! Тогава никой не би искал да е на тяхно място! Дано по-скоро отидат там, проклети да са! Амин!
115
4
 
2
 
! Отговори
към 114 преди 12 години
Спешно трябва да те хоспитализират.Такива болни мозъци като теб не трябва да са сред хората.И минали 12 наивни *** му дали плюсче на глупостите дето си ги мислил от *** тоя ***
114
1
 
8
 
! Отговори
янис преди 12 години
Овации за министерството на правосъдието.
113
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Държавата ги пази тея, а не че искаха да ги осъдят.Всички мафиоти бяха убити и само тези вкарани в затвора, за да не ги убият.То и затвора не бнеше кой знае какъв.Бяха под домашен арест.Отвън дежуреше патрулка.По пътя към къщата им имаше гардове на тяхната охранителна къща и ако не живееш в района не те пускат.А в къщата има басейн и футболно игрище.Та значи голям затвор е било.
112
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези съдии от ВКС са назначени от президента Първанов с мандат 7 години..да живее БСП,ДПС и сие
111
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тези момчета ги разкарват като мечки. ТЕ СА ЖЕРТВА НА СХЕМИТЕ ЗА КОНТРАБАНДНИ КАНАЛИ НА ГЕНЕРАЛИТЕ ОТ ДС. НЕ ЧЕ НЯМАТ ВИНА, НО ТЕ СА ПРОСТО ПОРЕДНИТЕ УПОТРЕБЕНИ СПОРТИСТЧЕТА ОТ БСП ОКТОПОДА
110
11
 
9
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Още един балон, надуван години наред от Рапона и Цвъц, СЕ СПУКА!Дали останаха неспукани?
109
10
 
7
 
! Отговори
!!! преди 12 години
GARANTIRANO OT GERB.GLASUVAITE ZA BOKO BEDSTVIETO.
108
0
 
21
 
! Отговори
123 преди 12 години
ВКС окончателно ги оправда за подготовката на три убийства ... Добре, бе аланкоолу, обвинете ги в нещо друго! НЕ е като да няма за какво!