Маргините невинни за трети път

ВКС окончателно ги оправда за подготовката на три убийства
23 фев 2012 16:35,
150
Маргините невинни за трети път
Маргините в съда през 2005 г. Снимка: архив, Булфото

Близо шест години и половина след зрелищния им арест делото срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините най-сетне приключи и на последна инстанция. Върховният касационен съд окончателно оправда Маргините, които бяха подсъдими за подготовката на три убийства – на вече покойните Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов и на ген. Любен Гоцев.

Решението не подлежи на обжалване.  Двамата братя, които бяха задържани на 29 октомври 2005 г., бяха оправдани и на трите инстанции. Останалите подсъдими бяха признати за виновни, като получиха от Софийския апелативен съд присъди от 3 до 5 години затвор. Сега ВКС потвърди присъдата на апелативните магистрати.

На 14 юни 2010 г. Софийският градски съд оправда братята Маргини по обвинението в поръчителство на убийства, а през март миналата година Софийският апелативен съд потвърди присъдите.

Останалите от групата обаче - Стефан Рангелов, Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев и Веселин Тошев бяха признати за виновни и получиха присъди от 3 до 5 години затвор. Карагеоргиев получи наказание от 4 г. затвор за участие във въоръжена и организирана престъпна група, но съдът го оправда за участие в подготовка на три покушения.

Делото във Върховния касационен съд бе образувано по жалба на трима от подсъдимите - Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев и Веселин Тошев и след протест на прокуратурата.

Държавното обвинение поиска отмяна на оправдателните присъди, постановени от Софийския апелативен съд, и връщане на делото за ново разглеждане. Тримата осъдени пък поискаха да бъдат оправдани.

Още по темата
В мотивите си тричленният съдебна състав на ВКС посочва, че прокуратурата недостатъчно ясно мотивирано и конкретизирано смята, че втората инстанция е решила неправилно делото.

ВКС не открива и процесуални нарушения. Върховните съдии се съгласяват, че вината на братята не може да се приеме като доказана въз основа на показания,  основани на предположения, на получена информация от слухове.

Николай Маринов, известен като Малкия Маргин, изчезна малко след убийството на скандалния радиоводещ Боби Цанков през януари 2010 г., когато бе обявен от прокуратурата за един от поръчителите на разстрела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: делоневинниМаргини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
9
 
! Отговори
невинни девственици преди 12 години
Естествено, че дружките на пожарникаря, Маргините, са едни невинни девственици.
86
2
 
8
 
! Отговори
Den Haag преди 12 години
Imam wapros?A kakwo kaza Boiko Borisov po sluchaq?Dade li nqkakuw komentar?
85
0
 
7
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Не, не паметници... в политиката току-виж се намърдали двамата Маргини, и после не може ги изрита никой от там! И, те така!
84
0
 
12
 
! Отговори
мен до 85 преди 12 години
и кои са юристите бе? тези дето си купуват влизането в университета, изпитите, дипломните работи, назначенията и тн. къде са тези велики юристи? да вземем да ги препитаме малко да видиш за какво ще стане реч. те половината не могат да вържат две нормални приказки. какво да ви говоря. завиждали сме им били...
83
2
 
14
 
! Отговори
Ферма за калинки преди 12 години
Нови калинки наизскачаха по министерствата. Шефът на Напоителни системи Харизанов беше поредната Калинка в земеделското министерство. Той отговаряше за всички язовири в страната без да има висше образование, и по думите на министъра Найденов бил нещо като Бил Гейтс, който също нямал висше образование. Само че се оказа, че калинката Харизанов бил също така разследван във връзка с кражба на каса с 50 000 долара. Още отпреди години. Също и по още едно дело за заплаха за убийство. Е, когато го назначаваха на такъв важен пост в министерството, не знаеха ли, че е разследван, че няма диплома? Знаели са, със сигурност. Сега, обаче това е мотив да го уволнят. Така навремето уволняваше Живков. Издигаше хора, дори в политбюро, с разни тъмни петна в биографиите, по тогавашните критерии и след като направят кариера по върховете, след 10-ина години ги свалят заради тези компромати от миналото, които са били добре известни и когато са назначавани. Удобно е да назначиш човек с компромат, за да ти е лесно да го изгониш после. Сега Борисов уволни няколко началници, да изпусне малко парата на напрежението в обществото. Да се види, че премиерът е строг, но справедлив и уволнява своите. Така си отидоха шефката на Здравната каса, шефката на Агенцията по вписванията. Уволнена беше и зам.-министърка на здравеопазването, но там май по други причини работила е в Софарма. А собственикът на Софарма е съиздател на Труд и 24 часа, които в момента влизат във вестникарска война с прислужниците на Борисов в медиите Певски и Тошев. Както и да е. Борисов разигра спектакъл по живковски. Има само една разлика Живков никога не е назначавал хора с криминално минало и измамници на дребно с фалшиви дипломи. В това отношение Борисов надмина учителя си. И докато народът зяпа спектакъла с уволненията, държавата затъва все повече, поради некомпетентността на кадрите на Борисов. Мъжката Калинка в земеделието стана обект на интерес по случайност заради язовира, който удави село Бисер. Изведнъж се оказа, че има блог в който пише забележителни глупости.Оказа се, че има профил в сайт за запознанства Сладур, И започна да твърди, че не бил негов и поиска от ГДБОП да му изтрие профила от сайта, като че ли не може да се обади там сам. Както и да е колко още калинки има, за които не знаем, само защото още не е станала някаква беля?
82
0
 
9
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Народа може да е ***.Но е *** защото не се надигне да покаже на такива като теб,какво е Правосъдие
81
1
 
11
 
! Отговори
мен преди 12 години
цялата държава им знае магариите, дрогите, убийствата... колко майки са почернили и колко живота са разсипали с дрога. 22 години полиция, политици и съдии си затварят очите. 22 години и ние си затваряхме очите. ще продължаваме ли така? нашето бездействие дава сила на нашите душмани - полиция, престъпници, политици, съдии. не е ли време да се надигнем? не е ли време да им го върнем тъпкано с техните методи? ако не си помогнем сами и господ няма да може да ни помогне.
80
1
 
3
 
! Отговори
Anonimna преди 12 години
Ami razbira se ,4e ste gi opravdaiat investirali sa 5 000 000 v sadebnata sistema e.... ti darzavata i tova mi bilo sadebna sistema
79
1
 
10
 
! Отговори
3434 преди 12 години
тия братя нали бяха много болни.единия от тях се излягаше по пейките в съда като нерез.сега като ги оправдаха ще оздравеят и пак ще дерибействат.браво на бг сада.
78
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом сме Европейци,значи имаме право да си поискаме Европейски Съд.А нашите Съдии да ходят да чистят улиците и Магистралите.Има фотогенични Съдиики които ще припечелват по някой лев
77
0
 
14
 
! Отговори
Ели преди 12 години
Сега, мисля че е в реда на нещата да осъдят България в Страсбург, след което да получат солидно обезщетение за нанесените им притеснения. После спокойно може да ги обявим за светци и да им издигнем паметници!
76
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господа умници , които плюете съда , желая да ви попитам защо вие , не станете съдии и да започнете да правораздавате ? Отговорът е твърде прозаичен- защото не сте юристи .А защо не сте юристи ? Най-вероятно защото едва сте завършили средно образование или пък много ви се иска да сте такива , но поради липса на лични качества или образователен ценз това е невъзможно ! Не коментирайте неща , които не разбирате.Има риск да заприличате на един с доста апартаменти, който по цял ден бяга по телевизии
75
0
 
8
 
! Отговори
ето преди 12 години
един умен коментар-78-по бързо че може и от европа да ни изгонят и после визи нанай-бързооооооо по самолетите-днес изпратих между другото две приятелчета удариха кепенците на магазините ии айдеее
74
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От кадрите на гоце и дс съдии,какво друго да очакваме освен помилване по братски...
73
1
 
14
 
! Отговори
ето преди 12 години
ново поплнение кадри за власта.предполагам големия маргин ще го направят шеф на спец съда а брат му шеф на прокуратурата-що да не се докажат момчетата-с чисто съдебно минало.то ние вече свикнахме.на мен лично ми е все тая
72
0
 
4
 
! Отговори
Killuminati преди 12 години
Noment, опа по-точно пълна порнография
71
1
 
24
 
! Отговори
A4o преди 12 години
Сега нека държавата им изплати обещетение за това , че са ги тормозили 6 години!Смешна ни е държавата, смешна!!!!Куфарите и терминал 2!!!!!!!!!
70
2
 
4
 
! Отговори
ВАФФФФ преди 12 години
Наште мадии са най добри при вземане на подкупи . Никой неги е хванал до сега .
69
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ви *** на правосъдието!!!! Никаква Европа за това диво българско племе!
68
1
 
25
 
! Отговори
антикомунист преди 12 години
ПЪЛЕН ***.