Маргините невинни за трети път

ВКС окончателно ги оправда за подготовката на три убийства
23 фев 2012 16:35,
150
Маргините невинни за трети път
Маргините в съда през 2005 г. Снимка: архив, Булфото

Близо шест години и половина след зрелищния им арест делото срещу братята Красимир и Николай Маринови-Маргините най-сетне приключи и на последна инстанция. Върховният касационен съд окончателно оправда Маргините, които бяха подсъдими за подготовката на три убийства – на вече покойните Иван Тодоров-Доктора и Никола Дамянов и на ген. Любен Гоцев.

Решението не подлежи на обжалване.  Двамата братя, които бяха задържани на 29 октомври 2005 г., бяха оправдани и на трите инстанции. Останалите подсъдими бяха признати за виновни, като получиха от Софийския апелативен съд присъди от 3 до 5 години затвор. Сега ВКС потвърди присъдата на апелативните магистрати.

На 14 юни 2010 г. Софийският градски съд оправда братята Маргини по обвинението в поръчителство на убийства, а през март миналата година Софийският апелативен съд потвърди присъдите.

Останалите от групата обаче - Стефан Рангелов, Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев и Веселин Тошев бяха признати за виновни и получиха присъди от 3 до 5 години затвор. Карагеоргиев получи наказание от 4 г. затвор за участие във въоръжена и организирана престъпна група, но съдът го оправда за участие в подготовка на три покушения.

Делото във Върховния касационен съд бе образувано по жалба на трима от подсъдимите - Иво Карагеоргиев, Бисер Илиев и Веселин Тошев и след протест на прокуратурата.

Държавното обвинение поиска отмяна на оправдателните присъди, постановени от Софийския апелативен съд, и връщане на делото за ново разглеждане. Тримата осъдени пък поискаха да бъдат оправдани.

Още по темата
В мотивите си тричленният съдебна състав на ВКС посочва, че прокуратурата недостатъчно ясно мотивирано и конкретизирано смята, че втората инстанция е решила неправилно делото.

ВКС не открива и процесуални нарушения. Върховните съдии се съгласяват, че вината на братята не може да се приеме като доказана въз основа на показания,  основани на предположения, на получена информация от слухове.

Николай Маринов, известен като Малкия Маргин, изчезна малко след убийството на скандалния радиоводещ Боби Цанков през януари 2010 г., когато бе обявен от прокуратурата за един от поръчителите на разстрела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: делоневинниМаргини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
37
 
! Отговори
Само в Триперистан преди 12 години
Продавачите на кокаин и убийци са невинни докато ги паззят генератите от ДС
6
0
 
27
 
! Отговори
Гражданин преди 12 години
Няма,няма,няма,няма коментарииииии!!!!!!!При такъв съд!!!!
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички съдий и прокурори на растрел , никога няма да се оправим...
4
0
 
32
 
! Отговори
егати наглостта преди 12 години
Тъкмо бяха ---оздравяли!
3
0
 
27
 
! Отговори
az преди 12 години
e da.OTNOVO BEZ IZNENADI.........BRAVO I CHESTITO
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** .
1
1
 
41
 
! Отговори
еВРОПАТА преди 12 години
Евродокладът за Бг------отново ---"Сон,Сон-жмон",....сори,Бг *** и *** ви !