В прокуратурата не знаят колко помилвани има за последните 10 г.

Не викали никой от държавното обвинение за взимане на такива решения
20 мар 2012 17:46,
3
В прокуратурата не знаят колко помилвани има за последните 10 г.
Снимка: архив, Булфото

Никой в прокуратурата нямал данни колко от осъдените лица са помилвани през последните 10 години. Това заяви пред временната парламентарна комисия, която се занимава с помилването и с българското гражданство, Пламен Пачев от Върховната касационна прокуратура. Той ръководи сектора за изпълнение на наказанията.

По думите на Пачев дори от единната информационна система за противодействие на престъпността не можело да бъдат извлечени обобщени данни по случаите.

За да се направи справка, трябвало  да се търси име по име, уточни Пачев. Никога досега, когато е взимано решение за помилване, не е искано становище и не е канен никой в прокуратурата, допълни Пачев.

Според данни на Министерството на правосъдието за последните 10 години повече от 132 000 души са подали молба за промяна на гражданство. Повече от половината са поискали българско гражданство, като са декларирали български произход.

След 2003 година броят им лавинообразно растял. Общо 368 са случаите, при които българско гражданство е дадено на хора с високи заслуги или на такива, от които България е имала интерес. От предишни години все още има нерешени над 5500 случая за българско гражданство, уточниха от Министерството на правосъдието. 

Едва 40 са онези, за които министърът на правосъдието е  предложил да бъде дадено българско гражданство, а вицепрезидентът е отказал. Както прокуратурата, така и Министерството на правосъдието не са канени при обсъждането на указите, с които е извършвана  натурализация.

На заседанията на комисията към правосъдното министерство винаги е канен човек от страна на вицепрезидента. Поканите били приемани в много от случаите.

Временната парламентарна комисия ще изслуша председателят на комисията за защита на личните данни Венета Шопова по казуса дали на интернетсайта на президентството трябва да се публикуват трите имена на помилваните от вицепрезидента, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: прокуратураПомилвания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
В Конституцията много ясно си пише, че президента има право да помилва и да дава или лишава от българско гражданство, като това си право може да го даде на вицепрезидента. Прокуратурата тук няма думата. Ако имат претенции, да поискат промяна в Конституцията. Все пак уж сме правова държава.
1
1
 
5
 
! Отговори
ЩЕ СТАНЕ И ТОВА! преди 12 години
НО СЛЕД КАТО СИ ПРЕБРОЯТ КИНТИТЕ ,.....ОТ ТАЗИ ----ДАЛАВЕРА !А пък Ангел Марин от тази далавера ---подари на любовницата си Светла Тошкова ,палат в гр. Банско само за 2млн.,за което получи медал ,който върна ,но парите ---НЕ ВЪРНА !