Прокуратурата иска 5 г. затвор за Божидар Нанев

Бившият здравен министър е разследван за доставки на "Тамифлу"
Обновена: 28 мар 2012 13:13 | 28 мар 2012 13:13,
23
Прокуратурата иска 5 г. затвор за Божидар Нанев
Божидар Нанев. Снимка: архив Булфото

Прокуратурата поиска пет години затвор за бившия здравен министър Божидар Нанев.

Той е подсъдим за сключването на две неизгодни сделки за доставка на "Тамифлу" в края на 2009 г., когато у нас имаше бум на разпространение на т. нар. свински грип.

Според обвинението Нанев е предпочел да купи лекарствата от фирмата "Рош - България", въпреки че британската здравна служба е предложила по-изгодна оферта.

Още по темата

В пледоарията си прокурор Маргарита Немска посочи, че бившият министър е осъзнавал, че подписва сделка, която не би осигурила спешните нужди на българите и е бил наясно, че лекарствата ще бъдат купени на по-високи цени.

В договора било предвидено те да бъдат доставени два месеца след избухването на епидемията.

Прокурорът заяви още, че Божидар Нанев е преговарял единствено с фирмата "Рош - България", а обсъждането за закупуване на лекарства от Великобритания е било само формално.

Нанев посочи пред съда, че е имало законови пречки да се извърши сделката с Великобритания, а и от здравните служби на Острова посочили, че не могат да дадат гаранции за лекарствата.

По думите му най-вече е бил притеснен от обстоятелството, че лекарствата, които били предложени от Великобритания, са били с неясен срок на годност и можели да повлияят негативно на хората.

Според обвинението бившият министър е ощетил държавата с близо два и половина милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошото с тези грипове(свински,пилешки,луда крава и т.н.) е,че накрая ще стане като с лъжливото овчарче.Хората ще изгубят вярата си в имунизациите и предупрежденията на медиите,и в един момент ще се появи наистина опасен грип,срещу който никой няма да иска да се имунизира.Дано да не съм прав!
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом Великобритания не е била готова да даде гаранция за стоката си(която е щяла да бъде инжектирана в кръвта на българи)за каква сделка изобщо може да става въпрос?Просто бившият министър е настъпил интересите на фарма-индустрията и сега като нищо ще му го върнат тъпкано.Сигурно и Нанев е мошенник,но и тези които го обвиняват не са китка за мирисане.Мой приятел искаше тогава да се имунизира,но се отказа.По-добре да не ви казвам какво му разказа аптекарката за тези лекарства(говоря за Германия)!
16
6
 
6
 
! Отговори
. преди 12 години
Толкова ли се дава за мародерство и игра с животите на цяла нация ? 5 години ?
15
4
 
25
 
! Отговори
bg преди 12 години
Този свински грип, никой не знаеше тогава колко е смъртоносен. Ако беше започнала масова смърт в България, това лекарство Тамифлу беше единственото успешно за борба с този вид грип. Е тогава Б.Нанев щеше да е национален герой , но сега ще бъде осъден невинен. А колко кредитни милионери и незаконно забогатяли има осъдени, като сме толко стриктни към закона. Позор!
14
1
 
9
 
! Отговори
boqn4o преди 12 години
Откакто следя какво се случва в политиката, това е единственият можещ здравен министър на България. Но уви, обърка далаверите на някой друг и айде сега в затвора.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нане, Нанеее, де е Вуте. прецака те.
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Осъдете го това нагло ***!!! Да ама пак ще се изплъзне!
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко е ясно като бял ден. Човечеца си няма партийна подкрепа зад гърба. Иначе заключението щеше да бъде "Няма достатъчно доказателства за извършено престъпление". Сега председателя на минсъвета ще се бие в гърдите, че има осъден министър, нищо че не е този който трябваше да бъде.
10
8
 
5
 
! Отговори
Лисан преди 12 години
Боковите министри до един са за панделата.
9
2
 
14
 
! Отговори
nue преди 12 години
не разбирам!!! Рош произвежда Тамифлу и е логично да преговаряш с тях, а не с буркан- фарма примерно, а от това се повдига друг въпрос, защо цената в Англия е била по-ниска, тъй като тя е референтна към други европейски страни. Май ще се окаже, че оферта от Англия е нямало, или е била фалшива.
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната изкупителна жертва на гербнята. Щом за тази неизгодна мижава сделка за 2 милиона прокуратурата иска 5 години, то за сделката АЕЦ Белене трябва да поиска по 10 доживотни присъди за виновните които я натрапиха на България.
7
2
 
7
 
! Отговори
Черен Петър преди 12 години
А следващите здравни министри кога ще ги почва прокуратурата?
6
5
 
4
 
! Отговори
името преди 12 години
само кото му видиш физиономията и ти става ясно ,че човека е " невинен"............хаха
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Недейте бе, как ще вкарвате Супер Марио в затвора. :(
4
1
 
20
 
! Отговори
защо?? преди 12 години
Значи Нанев е за затвора, а Валентин Захариев, сКАКВО , КОЛКО е злоупотребил и КАК ще се лекуват тези хора от последиците на поведение на Захариев??До Нанев опряха да е за затвора!!???!@!!
3
19
 
6
 
! Отговори
d преди 12 години
Разтрел на площада за такива ***
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Точно пък Нанев беше излязъл и казал, че това с пандемиите и нуждите да се презапасяваме с ваксини са пълни глупости. Кой знае чии интереси е объркал човечецът. Не искам да говоря наизуст, ама ми се струва, че човекът не е виновен. Има си компетентни органи, те ще се произнесат така ли е или не е така.
1
15
 
3
 
! Отговори
ana преди 12 години
нова търсачкa като Google предлага 50% от своите доходи Покани да се регистрират безплатно много хора 1. Поколение 5 x $ 1.00 = $ 5,00 2. Поколение 25 x 1,00 $ = 25,00 $ 3. Поколение 125 x $ 1.00 = $ 125,00 4. Поколение 625 x $ 1.00 = $ 625,00 5. Поколение 3125 x $ 1.00 = $ 3,125.00 Всъщност WAZZUB (за разлика от други социални мрежи, които печелят милиарди долари, само защото ние компютърните потребители използваме техните услуги), предлага 50% от своите доходи на тези, които на този стартиращ етап , помогат за създаване на мрежа от потребители. WAZZUB е създадена като експеримент през 2007 г., с над 2,5 милиона долара, вече инвестирани. Това е първата глобална общност, която ще плати на своите потребители , само заради избор си: WAZZUB като тяхна първа страница (HOMEPAGE). Линк за регистрация: signup.wazzub.info/?lrRef=33cf0366 Който се запише след 9 април 2012 г. няма да получава печалба!