Без присъди по скандала "бебе" в Горна Оряховица

Оправдаха тримата лекари, обвинени за смъртта на недоносеното бебе
16 юли 2012 21:16,
95
Без присъди по скандала "бебе" в Горна Оряховица
Двама от оневинените лекари. Снимка: Dnes.bg

Габровският окръжен съд призна за невинни тримата лекари от горнооряховската болница, които бяха обвинени в престъпна небрежност, довела до смъртта на недоносено бебе на жена от Дебелец.

Оправдателните присъди бяха произнесени след една тройна и пет петорни съдбно-медицински експертизи, съобщи БНР.

Още по темата
Според вещите лица, изготвили експертизите, докторите не са нарушили правилата на добрата медицинска практика. Напротив – най-добрите лекари у нас аргументираха позицията си, че медиците от Горна Оряховица са действали правилно.

Няма доказателства д-р Димитър Сотиров, колегата му Стефан Лазаров и педиатърът Катя Гецова да са изпълнявали немарливо работата си. Така на кратно съдия Благовеста Костова мотивира оправдателните присъди.

Помолен да коментира изхода на делото д-р Стефан Лазаров упрекна журналистите: "Съсипахте ми живота, съсипахте ми кариерата, съсипахте ми здравето, съсипахте ми семейството. На какво да се радвам? Как да съм доволен? От какво? Знаете ли, че в момента съм инвалид – аз съм пенсионер, защото съм с много сериозно сърдечно заболяване".

Адвокатът на пострадалите коментира, че предвид събраните доказателства, следва лекарите да бъдат оправдани.

Преди повече от година тримата медици бяха обвинени за смъртта на недоносеното бебе, което почина в болницата на 1 юли 2009 година.

Делото бе съпроводено и със скандал, заради това, че вътрешният министър Цветан Цветанов изнесе в Народното събрание СРС-та на подслушвани телефонни разговори между директора на болницата "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров и негови подчинени, от които лъснаха нечувани диалози.

МВР шефът обвини медиците, че са убили новороденото, оставяйки го без грижи цяло денонощие и обявявайки, че е мъртво, вместо да го поставят в кувьоз.

Министърът разясни, че разговорите са водени часове след "престъплението". Това предизвика остра реакция у депутати, НПО-та, здравни институции, затова че Цветанов е изнесъл скандалните разговори и без да има достатъчно доказателства е обявил лекарите за виновни.

В началото на февруари т.г. прокуратурата не откри нарушение по случая с изнесените от вътрешния министър СРС-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
1
 
! Отговори
Vesso преди 11 години
Ей матреал!Не разбрахте ли,че лекарските експертизи в България не струват 5пари?Лекарката направила експертизата,след която подгониха двамата благоевградски лекари веднага бе изключена от лекарския съюз!Самата тя призна,че следващата експертиза-тройна или петорна е писана на файла с нейната експертиза,но така завоалирана,че прокуратурата да няма за какво да се хване!Чистосърдечно си призна,че не може нейн колега да бъде разследван по какъвто и да е повод!А диалозите от СРС-тата бяха ясни.
78
3
 
2
 
! Отговори
за Isaac преди 11 години
като е толкова лесно , то и Цветанов можеше да плати. Нали сега е редно да го съдят за клевета. Ама явно е , че днес истината победи
77
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като не са направили нищо нередно, ще ги оневинят. Всички медии се *** да плюят лекарите, то не бяха отрязани ръце, лекарски грешки и тем подобни простотии. Съдът показва кой е виновен и кой не!
76
3
 
4
 
! Отговори
да преди 11 години
Я,ама то Цветанов не бил прав,ама как така? А сега сериозно.Веднага в Страсбург,нека да осъдят България ,а парите лично от г-н Цветанов.ОЧАКВАМЕ ИЗВИНЕНИЕ! ПУБЛИЧНО! ПРЕД ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!
75
2
 
4
 
! Отговори
Пациентка преди 11 години
Преди седмица отидох да ми изрежат израстък на сливиците.Рутинната интервенция продължи 5мин,от влизането до излизането ми от кабинета.Останах много доволна от всичко,но от болницата казаха,че трябва да ме приемат фиктивно за 2дни болнично лечение,заради някакви пари по клинична аптека.Нямах избор, подписах се под документите и си тръгнах по живо по здраво.
74
3
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
dnes.bg/crime/2010/12/01/4-ma-lekari-zadyrjani-zaradi-myrtvoto-bebe-v-gorna-oriahovica.105203Това беше статията в сайта преди година и половина.Не знам кой крив и кой прав,но знам,че в България има осъден един лекар,един съдия и един политик за 23г.демокрация.Гарван гарвана око не вади важи с пълна сила.
73
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тъй като истината за мен е най-важното в живота ми,честно си признавам,че когато Цветанов изнесе записа,коментарът ми наред с много други беше меко казано жесток.Моите извинения на потърпевшите.Би трябвало и Цветанов да се извини.А какво ще сторят обвинените несправедливо е друго на ръка.
72
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, това вече е грозно.
71
9
 
22
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
"МВР шефът обвини медиците, че са убили новороденото, оставяйки го без грижи цяло денонощие и обявявайки, че е мъртво, вместо да го поставят в кувьоз."А няма ли кой сега да обвини МВР шефа за клевети, фалшиви обвинения и нападки срещу невинни лекари (които между другото са също български граждани с права като всички нас)???
70
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ти си ненормален ГЕРБЕРИСТ. Това е достатъчна обида, ***, избрал си мутра да го управлява!!!
69
18
 
6
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
ДУГАРЮ *** И СПЕРМОГЪЛТАЧ. Всички в БГ много добре знаят коя е лявата, *** партия с водач гей и тя не е ГЕРБ :) Но така е, на *** като теб винаги им се привижда, че всички останали са *** :) И за каква НЕСВОБОДА ми бълнуваш, като вие 3 години не спряхте от всякакви трибуни да хулете, да лъжете, да манипулирате срещу властта. На това ли му викаш НЕСВОБОДА? Че с цяло гърло крещиш и псуваш срещу управляващите, че нямаш свобода :) Ха-ха-ха, *** жалък :)
68
7
 
10
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
Защо плачеш за култура и образование другарю *** позитански, след като си неграмотен като ***? Поне да беше научил, че при изреждане се слагат запетайки.
67
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой каквото ще да казва за двата вида записи. Едните /хората от народа - лекарите/ ги дадоха на съд, а другите /хората от властта на герб /ги крият.
66
6
 
18
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
Не съм ти другар, а просто свидетел в болницата на целият фарс който вашите гербаджии устроиха на лекарите. Така че когато не ти е ясно нещо не се правете на компетентни.
65
11
 
7
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
Ами справедливостта е там другарю, поне според вас, червените ***, че като чуете записи с Бойко Борисов казвате: "Истина е, вярваме на всяка чута дума", а като чуете записи на лекари-убийци как се гаврят с убито пеленаче казвате: "Измислица са тези записи, не им вярваме, трябва да вярваме не на каквото чуваме, а на съда на другаря Гоце"...Това е вашата, извратена комунистическа справедливост другарю. И тя ще съществува докато не измрете до крак от старост и ни оставите нас младите да живеем и дишаме свободно, бе вашите "истини" и "справедливости" деформирани от 65 годишен червен диктат
64
9
 
19
 
! Отговори
NM преди 11 години
И сега какво става, Цветанов тъпака ги осъди и каза че са виновни, съдът и фактите казват невинни. Цветанов ги унижи, подрони авторитета им, подложи на изпитание психиката, семействата им. Къде е справедливостта?...Наскоро Цветанов уволни една съдийка, нека сега себе си да уволни и свърши поне едно достойно дело!
63
9
 
7
 
! Отговори
за 67 преди 11 години
Изпедерастените хунвейбините от БСП се радват, защото още веднъж кликата на гоцевите съдии демонстрира произвола на мракобесието.Готови са да оправдаят лекари убийци, само и само да имат малката възможност да са срещу ГЕРБ, въпреки че така са ПРОТИВ населението и народа. От друга страна настървено нападат интелигенцията. Типично комунистическо-педераска черта присъща на позитановците
62
7
 
13
 
! Отговори
за Мдааааа....-то преди 11 години
Хунвейбините от герб беснеят, защото още веднъж справедливостта възтържествува над произвола на мракобесието. Готови са да оправдаят кучетата-канибали, но да не си помръднат дебелите з.. от кметските столове в защита на населението. От друга страна настървено нападат интелигенцията. Типично
61
8
 
7
 
! Отговори
Мдааааа.... преди 11 години
Червените изпедерастени позитански кучета, както винаги са на страната на убийците и престъпниците. Абсолютно нормално, мен ако питате. Затова догодина трябва да бъдат изметени веднъж завинаги
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
килъри