Няма виновни за смъртта на премазаната от козирка Гергана

Последна дума по делото има ВКС
15 окт 2012 17:30,
38
Няма виновни за смъртта на премазаната от козирка Гергана
Мястото на трагедията. Снимка: Булфото

И Варненският апелативен съд оправда седемте обвиняеми по делото за козирката убиец, съобщиха от институцията.

Така и втората инстанция потвърди,че няма виновни за смъртта на 22-годишната Гергана, която на 2 януари 2008 година загина под срутената козирка в центъра на Варна.

Пред апелативните магистрати почернените родители на нелепо загиналото момиче поискаха ефективни присъди за обвиняемите, а прокуратурата  - да бъдат отменени оправдателните присъди за 6 от обвиняемите и те да бъдат признати за виновни и наказани.

Пред съда бяха изправени арх. Васка Рачева - главен проектант на проекта за промяна на предназначението на обекта от магазин в банков офис, арх. Владимир Рачев - проектантът, изготвил техническата документация на обекта, Кирил Видолов - проектант по част „Конструкции” на Технически инвестиционен проект, Живко Николов - осъществил техническия контрол по част „Конструкции”, арх. Наска Люцканова - участъков архитект при район „Одесос”, Станка Калчева - управител на „Гарант Консулт”, изготвил и осъществил строителния надзор, Паско Ташков - инженер конструктор към „Гарант Консулт” и консултант на строителния надзор.

След дълго разследване по случая срещу седмината бяха повдигнати обвинения за „немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, довело до срутване на козирката и смъртта на момичето“.

Още по темата

Пред втората съдебна инстанция държавното обвинение не протестира единствено оправдателната присъда на арх. Люцканова. Апелативните съдии обаче прецениха, че решението на Варненския окръжен съд от януари тази година, с което всички бяха оправдани, е правилно.

Освен това те припомниха, че още на първото съдебно заседание на 21 октомври 2010 г. Татяна Николчева - управител на „Валда-90” ЕООД, София – подизпълнител на строителния обект, призна вината си за това, че като изпълнител на поставянето на фасадната облицовка на козирката, без да има проектна документация, както и техническа спецификация за носимоспособност на строителната конструкция на козирката, я натоварила с конструктивни елементи, които са намалили носимоспособността на съоръжението.

Николчева постигна споразумение с прокуратурата и на практика не само носи вината, но вече търпи условната си присъда.

Последната дума по делото ще има Върховния касационен съд.

Dnes.bg припомня, че на 2 януари 2008 година, след двудневна снежна виелица, от височина близо 3,20 метра се срути стоманобетонната козирка над банковия офис на Райфайзенбанк и на Първа инвестиционна банка.

Чак два дни по-късно при разчистването на отломките беше открито тялото на премазаното момиче. Експертиза установи, че причина за смъртта й е тежка черепно- мозъчна травма с тежка контузия на мозъчния ствол, множество счупвания на черепа, придружена с многобройни и тежки контузии на белия дроб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: ВарнаКозирка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
2
 
! Отговори
СС преди 11 години
Инцидентът е станал на 2 януари 2008 год - значи Станишев, Царя и Доган са виновни!
34
0
 
6
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
Ама разбира се, че няма виновни, нали тогава пак Киро Алкохолика беше кмет - а той е перфектен управник!:))
33
0
 
0
 
! Отговори
az преди 11 години
До Анонимен Mnogo sym sglasna s teb , veche ni dokra s tqhnite maloumni resheniq da im go pojelaem naistina
32
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЪГАРСКИЯТ СЪД НАЙ-ХУМАННИЯТ В ЦЕЛИЯ СВЯТ, ЧЕ И В ДРУГИТЕ СВЕТОВЕ. НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЪДЕБНИЯ СЪСТАВ ДЕТО Е ОТСДИЛ ТАКА ДЪЛБОКОМИСЛЕНО И МЪДРО ПОЖЕЛАВАМ ДА СЕ СЛУЧИ СЪЩОТО И ТОГАВА БИХ ИСКЪЛ ДА ВИДЯ КАКВА ЩЕ Е ТЯХНАТА РЕАКЦИЯ, А НА КОЛЕДА ДА БЪДАТ НАГРАДЕНИ С ПОНЕ ДВЕ БРУТНИ ЗАПЛАТИ, ЗА ДОБРЕ СВЪРШНАТА РАБОТА (ПАРДОН НАДЛЕЖНО ОПРАВДАНИЯ РУШВЕТ)! МАМИЦАТА ИМ НА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво стана бе,нали сменихте целият съд,червени герберски олигарси?Нали съдът е ваш вече,защо продължавате гаврата с обикновените хора?
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То и за премазаната Лора от моторист със 120 км/час виновен няма.Мотористът бил "наше" момче,варненска мутричка млада,вече окървавила ръчичиките си...и станала зависима...от Факторите.Готова на всичко.
29
0
 
13
 
! Отговори
коко преди 11 години
Умрелият сам си е виновен...Стара традиция в българското правосъдие.А чиновниците лапат парички...за да се грижат за раята.
28
1
 
10
 
! Отговори
Somebody преди 11 години
Браво, Брисов, Браво, Бойко - правно прасодие! Хора умират, а виновни няма!
27
0
 
10
 
! Отговори
цъъъсс преди 11 години
бог забава но не забравя/свещи да вземат за семействата си/
26
0
 
23
 
! Отговори
Гад преди 11 години
Тъжно ми е ...За пореден път ...Колко тежък е живота на родителите на Гергана сега, да си замине по този нелеп начин. Знаете ли, колко тежко се живее, когато погребеш детето си ...Дори и когато пиша това плача, може никога да не съм я виждал и да не я познавам, но защо няма виновни за това !?
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 9Исках да прозвучи метафорично-саркастично. "Без дом" е романа - да. И колкото и да е странно се оказваме "Без дом" и "Без думи" в родната действителност...Представяте ли си какво им е на тези родители, дръзнали да търсят... какво? Справедливост?Възмездие? А получават само унижения и огън в и без това никога незарастваща рана.
24
0
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 11 години
Прав си,само,че романа се казва Без дом!
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живее българската съдебна система! Най-хуманната съдебна система в СВЕТА! Хип-хип УРА, хип-хип УРА,хип-хип УРА, да живей живей труда. Елате в България, държавата на узаконеното БЕЗЗАКОНИЕ.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бащата да плати на 2 *** и всичко е пито платено!
21
0
 
15
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
тези 4 блока са построени през 1964 година. на козирката бяха натрупани тонове лъскав гранит, само за фасон. след трагедията махнаха козирките и на останалите три блока. ако безхаберните чиновници бяха извършили своевременно техническите проверки, Гергана нямаше да загине там. иронията ти е цинична и неуместна
20
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
19, това е утехата на неудачниците. На смачканите, на глупавите, на неоправните. Тук това, което трябваше да се направи е да се организира гражданското общество (ха-ха) и да иска справедливост. Вместо това ми седи някакъв *** пред монитора и обяснява, как някой си щял да овъзмезди и се утешава с някакво правосъдие отгоре. Тъжен народец. Такова изказване в Западна Европа и в тия държави, на които искате да вземате заплатите, НИКОГА няма да го видите.
19
0
 
21
 
! Отговори
666999 преди 11 години
Има смъртен случайвиновни няма.Така е у българско!Човешкия живот не струва нищо.За това още много българи ще емигрират!!!
18
3
 
18
 
! Отговори
дърт милиционер преди 11 години
Абе тука сте много смели...а защо навън гузно мълчите и се оставяте да ви водят за носа ? Напълно си заслужаваме тази орисия ! Никой не ни е виновен че нямаме гражданско общество....и ни мачкат по зле и от ***. Ех къде си др.Т.Живков ...живи да ни оплачеш.....
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Щях да се учудя,ако ги бяха осъдили ефективно,то каквото си направил,после децата ти ще носят кръста,прокоба ще има за тях,цял живот ще ходят по мъките.
16
1
 
19
 
! Отговори
Мутроград преди 11 години
В Нашия град виновен чиновник няма защото има ОМЕРТА