Цацаров иска отстраняване на военен прокурор

Срещу него текат две наказателни производства
18 яну 2013 11:44,
32
Цацаров иска отстраняване на военен прокурор
Сотир Цацаров. Снимка: архив Булфото

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска Висшия съдебен съвет да отстрани временно от длъжност прокурора от Военноокръжната прокуратура – София Илиан Георгиев, съобщиха от пресцентъра на обвинението.

Причина за искането на обвинител №1 са две наказателни производства срещу Георгиев, по които има внесени обвинителни актове в Софийския военен съд и Военния съд – Пловдив.

По първото наказателно производство има внесен обвинител акт в Софийския военен съд за набедяване, извършено в условията на продължавано престъпление. Според обвинението Георгиев е набедил други магистрати пред главния прокурор за извършване на престъпление, въпреки че е знаел, че са невинни.

Георгиев е бил наблюдаващ прокурор по досъдебно производство на Военноокръжната прокуратура – София, водено срещу организирана престъпна група.

В хода на разследването са получени сигнали срещу него като наблюдаващ прокурор, които са дали основание за започване на проверка, последвана от досъдебно производство, приключило с внасяне на обвинителен акт срещу Георгиев.

Той е бил оправдан на всички инстанции и присъдата е влязла в сила, но във връзка с него Георгиев е депозирал до главния прокурор 6 жалби. В тях е уличил магистрати, работили в различни етапи на проверката и досъдебното производство, основно в престъпления по служба и престъпления против правосъдието.

През 2010 година Илиан Георгиев е записан на СРС как разговаря с един от подсъдимите и си урежда майстори, които да направят ремонт у тях. Според Георгиев обаче той е жертва на висшестоящи прокурори, защото отказва да изпълни поръчка. Военният прокурор изпраща много сигнали за това до тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

По второто наказателно производство Обвинителният акт, внесен във Военния съд – Пловдив, се отнася до 3 престъпления, извършени от прокурор Георгиев.

Георгиев е обвинен в длъжностно престъпление за това, че като прокурор във Военоокръжната прокуратура – София не е изпълнил служебните си задължения, свързани със събиране, съхранение, описване и разпореждане с веществени доказателства по преписки и досъдебни производства на Софийската военноокръжна прокуратура.

Много веществени доказателства, в това число и секретни документи, по наказателни производства, наблюдавани от обвиняемия Георгиев, не са били съхранявани и описвани по установения в заповедите ред, а са били държани от него в кабинета му. Веществени доказателства, представляващи лични вещи и подлежащи на връщане на собственика им след приключване на наказателното производство, също не са били съхранявани и връщани по надлежния ред.

По този начин се е стигнало до нерегламентиран достъп до документи, съдържащи класифицирана информация и служебна тайна, нарушена е защитата им, съгласно Закона за защита на класифицираната информация, а от друга страна, са увредени и лични права.

Прокурорът е обвинен и в държане на боеприпаси, без надлежно разрешение - 26 бр. патрони за пистолет.

Третото обвинение е за присвояване в големи размери, в условията на продължавано престъпление.

По данни на прокуратурата в качеството си на прокурор по две досъдебни производства, обвиняемият Георгиев е присвоил чужди пари, на обща стойност 1009 лв., връчени му като веществени доказателства.

Като наблюдаващ прокурор, Георгиев е следвало да изпрати за съхранение парите в нает сейф, а вместо това той ги е държал в своя кабинет. След приключване на делата е съставил разписка с невярно съдържание за връщането на сумите, което реално не е направил.

Делото е насрочено за съдебно заседание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
колко бяха преди 11 години
военните прокурори и съдии при несъкратената ни армия и колко са сега, имало ли е съкращение при тях като армията я съкращаваха ?
20
0
 
2
 
! Отговори
ОТЛИЧНО ЦАЦАРОВ... преди 11 години
ОБАЧЕ СЕ ПАЗИ ----МАФИЯТА Е БОГАТА , И МОГАТ ДА ТИ СПРЕТНАТ ,НЕКОЙ ГАФ...!!ОТ КОМУНИСТ--ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА!!!
19
1
 
1
 
! Отговори
Оптимист преди 11 години
Почвай ги Цацаров,че са много такива Илиановци и Георгиевци! Пази си гърба защото са отмъстителни-доста финансов ресурс натрупаха !Дано най сетне заработи Съдебната система !
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В близките изминали години има два фрапантни случаи на подигравка с трибагреника ни: това са тримата пияни ***, които се изкачиха на един пилон и нарязаха знамето ни и смешното малко рапърче Миши Шамарчето, което пусна песен, като свързва цветовете на трикольора ни по най-гнусния начин! Интересно защо на тоя продажник продължават да му дават толкова ефирно време, сутринта го гледах по Нова ТВ, водещата Крумова му се усмихваше и подмазваше като сещате се каква, направо гнусна работа. Жалко е, че БГ журналистиката е паднала на нивото на магистралките!
17
1
 
0
 
! Отговори
Fr преди 11 години
Donqkude mi mirishe na urejdane na smetki...
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предизборни димки
15
0
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 11 години
Във всичките битки през войните след 1878г.: Сръб.-Българската, Балканската война, Междусъюзническата, I и II Световни войни нямаме нито едно пленено знаме. Няма друга такава държава в света и едно малко човече Мишо да има наглостта и безочието да обижда национ. ни знаме по такъв гаден и циничен начин. Сега пък искал да стане депутат от листата на ГОРД, защото Славчо Бинев го заведе в Брюксел да го показва и да го развежда като мечка на синджир за да плюе по родината си, че уж имало цензура. Такива не са българи, а еничари!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще го видим и тоя прокурор,само да не е като другите,които си вземаха заплатичката и се криеха зад бюрата си,както им наредят партийните вождове т.е. бяха солташаци на комунистите.
13
2
 
0
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
да бе направо си е цирк, искаме си Филчев и Трактора
12
0
 
3
 
! Отговори
bojinkata преди 11 години
А какво стана с комисията Янев за кражбите в Козлодуй? Ще има ли дадени на прокурор или всичко ще се размие както винаги? И Тройката и сегашните са вътре в играта.
11
1
 
2
 
! Отговори
Започна се преди 11 години
Започнаха с PR статиите за изчистване на имиджа на новия ни главен прокурор....Сега всички ще видим как новият "честно" избран главен обвинител ще уволнява, ще инициира проверки, ще прави гръмки изказвания и ще бъде истински и честен държавен обвинител номер 1...ФАРС!Цялата съдебна система трябва да се реформира. Този главен прокурор го избраха без дори да гласуват за останалите двама кандидата и говорят за прозрачност?!Егати държавата сме....Пък после му чистете имиджа на връзкар...
10
1
 
2
 
! Отговори
UDO преди 11 години
Герберастката калинка разчиства място за други калинки.
9
1
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 11 години
Давай Цацаров, вкарай къщичката в ред, *** в *** и пусни водата че вонят много
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВъпросАбе ти много го обичаш тиквон ***,а?Кефи ли те много неговото управление ?
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая шия не е от туршия!
6
5
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 11 години
Г-н Гл. Прокурор, защо прокуратурата не се самосезира и да се повдигне обвинение на малкото човече Мишо с прякор Шамара. Не може едно смешно рапърче да обижда Премиера и да го нарича злодей, луд, тиранин. Не може същото човече да се оплаква в Брюксел, че било разпитвано в полицията за песен, уронваща престижа на Б-я. Защото червения цвят в знамето ни е символ на пролятата кръв от нашите герои, а не менстр. цикъл. Белия цвят е символ на стремежа ни към мир, а не наркотик. Зеления е символ на зелените поля и гори в страната ни! Свободията на някои отдавна прекрачи всякакви граници!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички ЗНАКОВИ дела в Бг ,.....НА НОВО !Никаква ПРОШКА !
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧЕСТИТО на ЦАЦАРОВ !Дано да гледа на работата си ----ДЪРЖАВНИЧЕСКИ,защото предишните бяха в ОТПУСК----23г.,и НОВИЯТ ДОКЛАД за Бг ,от ЕК на ЕС да бъде -----''ОТЛИЧНА СЪД. СИСТЕМА "!
3
0
 
3
 
! Отговори
Диляна преди 11 години
Г-н Цацаров за отстраняване са всички прокурори от РП-Мездра, както и не малко от ОП-Враца! Просто неможете да си представите, какво вършат тези г-жи и господа! Безумие!!! Не се страхувам, искам да излезна открито и да разкажа безобразията на тези хора облечени във власт и самозабравата им! Искам да разкажа със свидетели как ме заплашват, че ако продължа да пиша за тях ще бъда осъдена и глобена! Света ще обърна и пак ще ПОБЕДЯ.... А за тях само затвор! Кои са те ?????
2
1
 
1
 
! Отговори
ПЕШКО преди 11 години
МЯТАЙ ГИ ЦАЦКА,РАЗЧИСТВАЙ.