Прокуратурата предлага ДКЕВР да отнеме лиценза на ЧЕЗ

Открити са системни нарушения
Обновена: 19 фев 2013 12:16 | 19 фев 2013 12:00,
157
Прокуратурата предлага ДКЕВР да отнеме лиценза на ЧЕЗ
Снимка: БТА

Прокуратурата предлага на ДКЕВР да започне процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ заради редица нарушения.

Едно от нарушенията е, че от ЧЕЗ са отчитали потреблението на абонатите си на три месеца.

Георги Камбуров от ВАП каза още, че при подмяната на електромери дружеството ЧЕЗ не е съставяло констативен протокол за това какво е било установявано. Например, ако е имало неправилно отчитане, няма как пострадалият да подаде жалба и да му бъдат възстановени средства.

Според доклад има установени нарушения на ЗОП от страна на ЧЕЗ при сключването на договори с подизпълнители. Срокът за препоръките е седем дни и в този случай става ясно, че няма желание от страна на ДКЕВР да си изпълнява задълженията и ще сезираме Градската прокуратура за образуване на наказателно производство. Ще бъде сезиран и МС, защото той назначава ДКЕВР, посочи Георги Камбуров.

“По отношение на всички нарушения, които са били извършвани системно от трите енерогоразпределителни дружества ние смятаме, че трябва да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ”, заяви Камбуров.

Един от наблюдаващите прокурори - Веселин Найденов, припомни, че ВАП се е "самосeзирала" след подадени сигнали в медиите, а проверките в регулатора текат активно от 12 февруари. Той уточни, че работата на ведомството ще продължи в следващите няколко седмици, за да бъде "потърсено" за още евентуални нарушения.

Сред установените нарушения е това, че няма изградени трайни механизми, които да спомагат за ясен и точен контрол по отношение на инвестиционните процеси в електроразпределителните дружества. Освен това процедурата по приемане на инвестиционни разходи е само документална, като ДКЕВР рядко прави проверки на място.

"Двама наши прокурори изискаха огромен куп документи от ДКЕВР, след направени  срещи с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и Комисия за защита на потребителите (КЗП). До този момент констатираме някои груби грешки в дейността на регулатора, като по-голямата част от тях са обвързани с липсата на адекватен контрол на инвестиоционните разхди. Проблемът е, че в ход на проверките излизат нови и нови неща", коментира той.

Прокуратурата е открила груби грешки в действията и работата на комисията. Той уточни, че според решение на ДКЕВР, от 2008 г. регулаторът трябва да осигури ежемесечно отчитане от всички ЕРП-та.
„Тук е най-драстичното нарушение на регулатора, който не е контролирал спазването на собственото си разпореждане. ЧЕЗ, ЕВН и Енерго Про са отчитали на период до 44 дни през януари и именно от това идват завишените сметки, каза прокурорът.

В свое решение от 13 октомври 2008 година комисията записва, че отчитането на сметките за ток е месечно. В общите си условия ЕНЕРГО ПРО дори не е отразило това. Така е имало периоди на отчитане между 33 и 42 дни. Комисията обаче не е контролирала това.

В тази връзка Найденов заяви, че прокуратурата препоръчва да бъде наложена санкция на дружествата. Той посочи, че според българското законодателство, за подобно нарушение всяко елекотроразпределително дружество може да се наложи да заплати между 20 хил. лв и 1 млн. лв. за всеки констатиран случай.

Прокурорите са установили и друго сериозно нарушение в дейността на енергийния регулатор. В административно отношение жалбите постъпили от граждани се разглеждали бавно или въобще "не били отваряни".

Найденов обясни, че през последните 13 месеца - периодът 1 януари 2012 - 31 януари 2013 г. в ДКЕВР са постъпили общо 2038 жалби от страна на граждани. Самата комисия е иялязла с решение едва по 188 от тях. По груби изчисления този брой разгледани и отговорени жалби е по-малко от 9% от общия.

"Администрацията на ДКЕВР въобще не е рагирала на жалбите на българските граждани. Това трябва да се промени", посочи той.

Това се случва само час преди премиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова да дадат брифинг по актуални теми.

Напрежението в последните дни в страната ескалира след разрастването на протестите срещу високите сметки за ток и ЕРП-тата.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: ЧЕЗДКЕВРВАП
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 11 години
СТРАШНИ ДАЛАВЕРИ ЗА СМЕТКА НА БЪЛГАРИТЕ.Трябва да върнат на хората неправомерно взетите милиони.
130
0
 
0
 
! Отговори
ние, народа искаме преди 11 години
ДКЕВР и ЕРП да публикуват в поне пет вестника заплатите в ЕРП и то за всички дължности.Ние народа, искаме да ги видиме.Да видииме колко и чрез високи заплати ни ограбват.Знаеме, че те вземат в пъти средната заплата за старната за дадената дължност.
129
0
 
0
 
! Отговори
Боли ме фара преди 11 години
Ние от тройната си гласувахме закона за амнистия на държавния служител. Мога да вдигам тока колкото си искам. В затвор не може да ме вкарате. Огромно благодаря на Станишев, Доган и Сие.Ще си платя членският внос, обещавам. Бедните непартийни да го *ухат.
128
0
 
2
 
! Отговори
pas преди 11 години
ДА КАЖА НА ВСИЧКИ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СТЕ НА УЛИЦАТА ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ТОК ХАРЧИТЕ, НАМАЛЯВА И СМЕТКАТА.САМО НЕ ТРОШЕТЕ !!!
127
2
 
13
 
! Отговори
mir преди 11 години
Ама така се прави- откриваш грешки, глобяваш, не вземат от дума и отнемаш лиценза. Точка. Ама чуйте Сергей по Канал 3 какви ги говори. Той отново е социален, отново защитава слабите, ужас, хора, ужас.Колко е жалък.
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А къде са анексите към договорите за приватизация ? Къде са протоколите от проверките за изпълнение на държавните изисквания от техническите наредби и правилници ?
125
3
 
0
 
! Отговори
Непротестиращ преди 11 години
Пази боже да се наложи да избирам на избори от ТИЯ протестиращи и т.нар.КОМИТЕТИ.Те едни протести не могат да координират помеждуси,камо ли да имат претенции да участват във властта.Властта е координация.И тоз който го умее е в правото си и да ***.Който не го умее, да го д*ха.Така е било,така и ще бъде.
124
2
 
3
 
! Отговори
abvlado преди 11 години
Смешни са обвиненията на прокуратурата и не състоятелни за отнемане на лиценз.Ако се това случи ще осъдят България за милиони компенсация на ЧЕЗ и още по-зле за нас.
123
0
 
2
 
! Отговори
ДД преди 11 години
До АнонименЕм сърби, ем боли...емоййй...ПРОТЕСТ, а след протеста...емиййй ПРОТЕСТ! :)
122
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ееее, ама и вие не знаете какво искате, нали искахте да изгонят ЧЕЗ, сега пък що ги гонели, нямяло да дойдат инвеститори, щяли да дойдат техни фирми...шизофренни реакции
121
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
До Кунева тя и Кунева ясна, не ни я хвалете и не използвайте народния гняв и недоволство за политическа трибуна.
120
3
 
5
 
! Отговори
ТИМ преди 11 години
"Прокуратурата предлага БКЕВР да отнеме лиценза на ЧЕЗ" и да го даде на *** :))))))))
119
1
 
14
 
! Отговори
българит преди 11 години
КОЙ ПОДПИСА ДОГОВОРИТЕ С ЕРП? МАЙ МНОГО БЪРЗО СТЕ ЗАБРАВИЛИ. ТОЧНО ТЕ ИСКАТ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ.ЗАЩО ЛИ? ЗА ДА ЗАЛИЧАТ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ. КАТО ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ ,МНОГО ОТ ВАС СА ИМ ПОВЯРВАЛИ НА БСП И ДПС. ТЕЗИ, КОИТО МИЛИОНИ СЛГАХА В ДЖОБА СИ. бОРИСОВ ПРОСТО ЗАКЪСНЯ. ТРЯБВАШЕ ОЩЕ ПЪРВАТА ГОДИНА ДА ГИ ОСЪДИ , АКО СЕ НАМЕРЯТ СЪДИИ И СЪД.И ТЕ СА ЗА ЗАТВОРА.
118
1
 
4
 
! Отговори
Никой преди 11 години
Защо на такива постове, все такива дето работили някъде, заемали не знам си каква длъжност, участвали в не знам си кое дружество и т. н. защо не сложат някой обикновен човек, или обикновените хора са прости и не уки, пак както винаги всички са наши, ама някои са по наши :(
117
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В ИМЕТО НА АПОСТОЛАВ ИМЕТО НА АПОСТОЛАТАЗИ ВЕЧЕР 19.02 В СОФИЯ ЗАПОЧВА НОВ ПРОТЕСТ ОТ ЕЗЕРОТО АРИАНАЧАСЪТ НА ЗАПОЧВАНЕ НА ПРОТЕСТ Е 18:30ВСИЧКИ СОФИЯНЦИ ДА ИЗЛИЗАТ
116
7
 
5
 
! Отговори
p преди 11 години
А другите ЕРП-та какво ги правим,или пак провинцията е на заден план.*** В ЧОВЕШКА КОЖА СИ БОКО
115
3
 
7
 
! Отговори
4o4ko преди 11 години
Тая Пеловска май е приближена до всички властимащи, независимо кои са! Обаче на пресконференцията взе, че издаде, че е имало предварителен разговор, т. е. обяснили са и какво да говори. Сутринта рано ги привикали и до обяд, когато беше пресконеренцията, им обяснявали за какво да похвалят ББ.
114
1
 
18
 
! Отговори
димчо преди 11 години
Прокуратурата е време да се заеме с бирените флашки и побоя над Октай Енимехмедов
113
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Свалят лиценза на ЧЕЗ, защото искат да принудят ЧЕЗ да си продаде дружеството на близки до властта фирми - кои са фирмите вижте последните промени в Надзорния съвет на ЧЕЗ. Представителите на тези фирми вече са в управлението. Някой знае ли, ако ще отнемат лиценза само на ЧЕЗ, а не на всички ЕРП-та?
112
2
 
6
 
! Отговори
Протестиращ преди 11 години
Продължение на предишния коментар.Парите отиват конкретно в джобовете на определени хора от кръга на енергийната мафия. Който и друг оператор да дойде, нещата няма да станат по-добри. Нарушения сигурно има, но те не създават този проблем и ако неправомерно се отнеме един лиценз, те после могат да съдят държавата, тогава кой ще плаща сметките? При всички случаи такова прибързано и еднолично решение е нецивилизовано и говори зле за държавата, никой инвеститор няма да дойде тук.