Обвиниха бившия главсек на МС заради костинбродските бюлетини

Росен Желязков е обвинен в престъпления по служба
Обновена: 14 окт 2013 15:03 | 14 окт 2013 15:02,
73
Обвиниха бившия главсек на МС заради костинбродските бюлетини
Намерените бюлетини в Костинброд. Снимка: Булфото

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков за престъпление по служба,  извършено от длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, съобщават от пресцентъра на обвинението. Обвинението на Желязков е повдигнато заради скандала с бюлетините за парламентарните избори в костинбродската печатница. На Росен Желязков е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Още по темата

На 10 май късно вечерта, по-малко от два дни преди деня на вота, полицията откри в печатницата над 350 000 бюлетини, които са напечатани в повече, извън договора с МС. Първоначално от печатницата ги обявиха за брак, но после стана ясно, че те са абсолютно годни за употреба. Те бяха увити и надписани с различни градове.

Желязков е обвинен за това, че в периода 27 април 2013 г.-12 май 2013 г. в гр. София, като главен секретар на МС, с цел да набави облага за другиго – за "Мултипринт" ООД, не е изпълнил служебните си задължения. Според данни на обвинението не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по  изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД по договор за изработка на бюлетини за гласуване.

В техническите спецификации към проведената поръчка са били заложени допълнителни изисквания за „Мултипринт“ ООД . По данни от договора към печатницата на бюлетините се поставят допълнителни изисквания за осигуряване на строг контрол върху отпечатаните количества и манипулациите с технологичния отпадък. По данни на обвинението в договора е било записано още, че чистият тираж подлежи на строга отчетност, като количествата се заприходяват за всяка отделна бройка. Предаването на съответния получател (министерство/областна администрация) става с приемо - предавателен протокол с означаване на точния брой бюлетини. Не се допуска попадането на бюлетини в случайни лица.

От документа става ясно, че технологичният брак е трябвало да се съхранява в печатницата, при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключване на изборите.

Въпреки задълженията си по Устройствения правилник на МС и неговата администрация и след изрично оправомощаване за сключване на договор от служебния министър председател Марин Райков, Росен Желязков не е осигурил осъществяването на строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък. Не е осигурил строга отчетност върху чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка отделна бройка, смятат от прокуратурата.

От обвинението посочват още, че заради действията на Желязков са настъпили вредни последици - възникнали са обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 10 години
До ИвановЕстествено , че ще са надписани - нали са различни за различните населени места. Това не значи , че е написан адреса за транспортиране. Кой транспортира в последния момент?! Ако ГЕРБ са направили нещо, то не е точно това!
59
0
 
5
 
! Отговори
да да преди 10 години
Ако, това НЕ беше активно мероприятие на първо място, след сигнала щяха да се организират да ги проследят /ако излязат от там/,за да видят дали ще излязат от там,къде ще отидат и да ги пипнат на място,за да ги разобличат 100%.Второ,ако НЕ беше абсолютна манипулация това,прокуратурата нямаше да излезе с изявление в деня за размисъл.И да попитам,понеже всики намерени бюлетини бяха за разл. градове включително и външно минист. как всички,който ще ги получат щяха да отделят годните от не годните?
58
1
 
11
 
! Отговори
Попчето преди 10 години
И тая работа излезна един огромен кьор-фишек ,но нали пчеличката МАЯ МАНОЛОВА си свър ши подлата и мръснишка работа - кой ли ще я потърси ?!Ала-бала са посочените вредни после дици Най-важната е злостната кампания срещу ГЕРБ,която с горещата подкрепа на Местан и кукото Сидеров,главен задкулисен диригент Станишев и н-к отдел "Храчки и плюене" Мая *** нолова сринаха доверието на хората и резултатите са съвсем други!И сега лъжат и обещават само и само да са във властта!Много сте жалки!Долна работа
57
0
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 10 години
Истината е някъде там. Така завършваха досиетата Х. Като гледам и чета коментарите няма и едно правилно изречение. Същото се отнася и за по горе написания текст. Надявам се и с надежда чакам следващите избори да не са пак същата бюрократщина, а TOЗИ КОЙТО ГЛАСУВА ДА ОПРЕДЕЛЯ ВЛАСТ ИМАЩИТЕ. Съмнявам се да изберат други но знаели се? Аз Ви виждам и Ви чувам от време на време но се вземете в ръце и работете.В ЕС баби не искат.
56
1
 
11
 
! Отговори
мики спилейн преди 10 години
По-изсмукано от пръстите обвинение не може да съществува!
55
1
 
11
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААА.... преди 10 години
АБЕ, ЦАЦАРОВ , СМУТЛЬО НЕЩАСТЕН.......МИСЛЕХ ТЕ ЗА ПО-УМЕН....!ТОВА ЛИ Е ..."ГЛАВНИЯ ВИНОВНИК"....ХА,ХА,ХХААААААААААААААА......???!!!!ОЩЕ ОТ СЕГА ВИ КАЗВАМ:...Ако го осъдят тоя .....ще си отрежа хея и ще го изям ,като кебапче...!ЕГАТИ И СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!!!
54
6
 
2
 
! Отговори
nedjlko.grozev преди 10 години
Този Росенчо е типичен *** Маринов,който е изпълнявал чужди поръчки,за да си запази службицата и сега ще трябва да плаща за чужди грехове!
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да оправдаят чудовищното си престъпление пред ЕС и най-вече да опровергаят обвързаността на прокуратурата с икономически, не с политически кръгове сътвориха този правен абсурд. Каква имотна облага е могъл да набави този *** на "Мултипринт". Защо не изчакахте най-главний (от всички главни) прокуроре да потеглят камионите натоварени с бюлетини за Австралия и тогава да закопчееш директно големия си враг Цветанов. А сега какво остана простоии за катерушки и т.н.
52
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След това обвинение на прокуратурата, да съдят Манолова, за клевета.
51
7
 
33
 
! Отговори
Един преди 10 години
Тъпите *** никога няма да признаят, че това си беше чиста манипулация и престъпление - за да има отлив от гласовете за герб. Няма да се учудя, даже и ако самото напечатване не е дело на червените. И без това в Костинброд се говори, че тази печатница била на Георги Първанов. Това е положението българи - червените сега са на власт с измама, и с гласове на *** и пенсионери. Тези дето ги защитават по форумите, дано да са платени, инак - много зле за тези хора.
50
6
 
30
 
! Отговори
мазна цаца преди 10 години
Обвинението е меко казано смешно, като видиш само какви вредни последици са възникнали от него и ти стават ясни 2 неща-няма да издържи в съда;цацата признава,че изборите не са легитимни.Хайде сега да има и едно обвинение на Манолова за набеждаване в престъпление,защото в сигналът й имаше обвинение към ГЕРБ,че се опитвали да фалшифицират изборите,а в настоящия акт на прокуратурата не се споменава нищо такова,нито се говори за коли с двойни дъна.
49
4
 
36
 
! Отговори
Shop преди 10 години
И след като се признава факта на изкривяване на изборните нагласи на хората, трябва да се осъдят и тези, които раздухваха фалшивата тревога.
48
2
 
31
 
! Отговори
Shop преди 10 години
възникнали са обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното и законосъобразно функциониране на органите на държавна власт в Република България.--------------- Следователно изборите са били нередовни.
47
28
 
9
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
А на дърпащия конците Борисов кога????????????????????????????????????????????
46
8
 
25
 
! Отговори
Зоро преди 10 години
Хубаво са го обвинили, ама той на своя глава едва ли е действал. да се потърсят поръчителите, щото този е *** изпълнител на поръчката по фалшифициране на изборите...
45
13
 
33
 
! Отговори
k5110 преди 10 години
Кйр фишек са тия бюлетини!Прах в очите!Голям е страхът им от ГЕРБ !Като са толкова сигурни,че народа ги обича,защо не излязат на избори и каквото-такова!!!
44
12
 
28
 
! Отговори
k5110 преди 10 години
Кйр фишек са тия бюлетини!Прах в очите!Голям е страхът им от ГЕРБ !Като са толкова сигурни,че народа ги обича,защо не излязат на избори и каквото-такова!!!
43
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахаха заради Желязков хората не били отишли да гласуват. Смях. Поредно доказателство за пълната некомпетентност на прокуратурата ни....
42
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цацаров е за затвора, този човек аот къде го извадиха да го обвиняват изведнъж, мазане на очите за европейския съюз...
41
5
 
23
 
! Отговори
Dan до 55 преди 10 години
Радвам се, че мислиш - ето ти малко храна за мозъка, по закон ако не се лъжа има допустим брак от 10%, така това означава, че за Варна ако има пуснати за печат 1000000 брой бюлетини е допустимо да има брак 100000 бройки отпечатани годни бюлетини за ВАРНА, защо годни ли-защото ако си виждал как се отпечатват ще ти е ясно машините не спират веднага на бройката и брак означава не само ПОВРЕДЕНИ бюлетини, сега идва въпроса защо никой не излезе да каже-За кой град колко са отпечатани в повече? А?