Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров отива на съд

Генералът е обвинен в присвояване на около 5 млн. лв.
21 окт 2013 18:08, Анисия Иванова
11
Бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров отива на съд
Архив: Булфото

Бившият директор на разузнаването ген. Кирчо Киров застава на подсъдимата скамейка, предаде БТА. Пред военния съд утре той ще се защитава по обвинение за присвояване на бюджетни средства.

Според прокуратурата за периода 2007-2011 г. Киров е присвоил общо около пет милиона лева, като парите били дори във валута - долари и евро. За улесняване на присвояването Киров, в кръга на своите правомощия, съставил над хиляда официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. Фалшивите документи, с които парите са присвоени, са били за специфични нужди на службата, смята обвинението.

Не става ясно обаче дали това са фиктивни разходи за командировъчни, за гориво или за премии на разузнавачи. Макар да е имало механизми, по които е можело да бъдат контролирани разходите в НРС, бившият директор на службата е имал възможността да присвои парите.

Освен Киров били разследвани и още хора от службата, но доказателства за злоупотреби имало само за генерала. 
Нарушенията в НРС открило новото ръководство и затова е бил сезиран главният прокурор. Разпитани били и редица свидетели.

Доказателства срещу Киров са събрани в 30 тома. Според генерала той е обект на политическата конюнктура.

За този вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от десет до двадесет години затвор и конфискация на цялото или на част от имуществото. Съдия-докладчик по процеса е полк. Генко Драгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чудя се,в такъв случай на Драгалевския цър измекярин,колко години трябва да му дадат и какво от стотиците млн. лева /дето най -нагло присвои/ ще му оставят!щото тез 5 млн. са доста скромна сума,спрямо неговото крадене. а за убавеца, от НРС си мисля,че лично Гоце се застъпи за него!и все като големи разведки-специалисти ни ги представят.а то се вижда в какво са най-добри!
9
1
 
4
 
! Отговори
Драганов преди 10 години
ехххх Българио......
8
2
 
11
 
! Отговори
Шмекер преди 10 години
А пък вашите родители, като им звъннат по телефона, вднага вадят няколко хилядарки подкуп, за да се потули случай с уж прегазено дете. Едни и същи сте всичките. Само кражби и подкупи са ви в кратуните.
7
1
 
5
 
! Отговори
superstar преди 10 години
Всички, които са на такива позиции докато се накрадат и си оправят животите, много вода трябва да изтече.
6
2
 
18
 
! Отговори
КАК? преди 10 години
Как ли сам есъставил повече от 1000 фтктивни /фалшиви/ документа!
5
1
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
по скоро ако някои не е крал ще е новина дето хората има да цъкат с език
4
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този наглец снощи каза пред Кеворк,че няма никакви притеснения. Прав е. Кой у нас на висок пост влезе в панделата. Там е пълно само с ***,а такива охранени другари са недосегаеми. Те си направиха "демокрация" за себе си.
3
3
 
9
 
! Отговори
мето преди 10 години
Не плюйте, че трудно ще лижете! Има хора на които трябва да дадетете и медал. Ако е секретно обаче, не разбирам какви упражнения си правят жулналята?
2
2
 
25
 
! Отговори
Bobi преди 10 години
Абе как един поне неказа че не по пиолитически мотиви бе.искам и аз да бръкна и после да викам че политиците са ме натопили.5ОООООО са много и за Щатите бе еииии.
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
невероятно!крадец във властта????