ГЕРБ засили към прокуратурата казуса "протестиращ чиновник"

Настояват за разследване на премиерските думи от петък
Обновена: 19 ное 2013 17:16 | 19 ное 2013 14:13, Камелия Цветанова
54
ГЕРБ засили към прокуратурата казуса "протестиращ чиновник"
Снимка: архив, Булфото

Прокуратурата трябва да разследва премиера Пламен Орешарски заради заплахата да уволнява държавни служители, които участват в антиправителствените протести.

За това настояха депутати от ГЕРБ, които по обед внесоха сигнал с това искане до главния прокурор Сотир Цацаров.

Същият сигнал подадоха вчера и от Асоциацията за Европейска интеграция и права на човека.

Още по темата
Изказването, което предизвика бурни реакции, Орешарски направи в петък при среща с граждански организации, когато отговори на въпрос на участник в срещата, докога ще търпи онези чиновници, които участват в протестите.

"Сега прокуратурата трябва да направи проверка. Ако има престъпление, да образува досъдебно производство срещу виновно длъжностно лице", обясни след внасянето на сигнала депутатът Красимир Ципов.

Десислава Атанасова пък коментира, че за ГЕРБ "подобно говорене и подобна позиция именно от премиера застрашава не само всички държавни служители, но и гражданските права на хората да се сдружават и свободно да изразяват политическите си и граждански убеждения".

"Недопустимо е именно премиер да прави подобни внушения", отсече тя.

Освен това ГЕРБ се кани до края на деня да изпрати подобен сигнал и до председателя на ЕК Жозе Барозу, както и до еврокомисарите по правосъдие, защита на основните права и гражданство Вивиан Рединг и по вътрешен ред Сесилия Малстрьом.

От ГЕРБ не пожелаха да кажат дали знаят за случаи на уволнение на протестиращи чиновници.

"Важното е какво заяви Орешарски - че се събират данни за лица, които участват в протестите", лаконично каза Ципов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
1
 
! Отговори
mitova преди 10 години
Прочетете внимателно: Закон за държавния служител - чл. 22, чл.23, чл.42(2), чл. 89(2),т.5, както и свързания с чл. 89 Кодекс за поведение на служителите в държавната администрация - чл. 5. !!!!Коментарите са излишни! Орешарски е прав!!!
39
0
 
2
 
! Отговори
smehurko:)))))))))) преди 10 години
До ЙовоДа прав сте .Но там крадците и убийците ги разстрелват направо от полиция ,охранители и собствениците.А не ни пускат на свобода.Или ако избягат при арест лежат дълги години в затвора.Не както е сега при Орешарски ,Стени шев:)))))) Местан
38
4
 
4
 
! Отговори
до 40-ти преди 10 години
Аланкоолу! Ти си от тия, на които и да обясняваш, не искат да те разберат! Имаш само три документа, разменени между Боковото правителство и ЕК - що не вземеш да се позаинтересуваш какво точно са му казали на ТИквата и какво точно е направил той /всъщност не е направил нищо и там му е проблема/. Това е все едно аз да ти кажа, че Бойко Борисов не е бил съдружник в над 20 дружества с босовете на СИК, а ти да ми кажеш, че не е вярно, въпреки че можеш и сам да провериш в Търговския регистър!!!
37
2
 
2
 
! Отговори
kuko преди 10 години
Ako triabva niakoi da se sudi sa loschi dumi.to Boiko triabwasche da bude obesen kato Musolini.Udawnika i sa slamka se hwastal.
36
2
 
14
 
! Отговори
ХУДОЖНИКА преди 10 години
Едно време и аз бях на държавна служба /просто, тогава нямаше "частници"/.Та по едно време зам. началника се пенсионира и за неговото място бяха определени трима души. баш началника си избра най-тъпия.На въпроса ми защо не е сложил"Иванов", който беше най-кадърния от тримата,шефа каза: - За к`во да го слагам тоя, мене ми тябва *** заместник, че току виж вземе да ме измести.Така правеха преди, така е и сега! При комунистите, кадърните са в трета глуха, а се лансират ***.
35
8
 
10
 
! Отговори
Генчо, преди 10 години
До АнонименМалоу*нико, докато управляваха ГЕРБ нямаше спряно нито едно евро, преди тях и след тях постоянно се режат евро пари.... толкова ли си ***, че да вярваш, че 3.5 години европа са давали на ГЕРБ със затворени очи, а сега са се сетили да проверяват какво се случва с парите.
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимени да завежда нови дела против Цветанов. Явно това е неговата мисия!
33
4
 
7
 
! Отговори
Генчо преди 10 години
До независимПросто видях по-доброто при Б2-управлението.
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nqma ve4e bonusi a dushici haha
31
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
4inovni4etata ot gerb istreshteha
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
там кьдето си вадиш хляба не си вади х.....я
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нищо няма да излезе. Цацата е зает да брои бюлетините от Костинброд.
28
5
 
6
 
! Отговори
независим преди 10 години
26,защо правиш разлика между едни комунисти и други комунисти?Просто е смешно , освен ако не си в надъхан хлапак , щом не си разбрал , че 25 год. не ни управляват КОМУНИСТИТЕ. А много е трудно да избираш между едни или други комунисти?Ти как реши че при Борисов ни чака нещо по добро?
27
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези срама нямат ! Грабиха, грабиха... и сега Европа ни спират еврофондовете, защото всичко са си го разпределяли помежду си ! И какви очи имат сега да говорят за МОРАЛ ?Няма ли да е по-добре те да отговарят пред поркуратурата къде са тези 1.7 милиарда лева от Здравната Каса ? И тази леката жена с тежката артилерия да изисква новото правителство да им възтановява поразиите без грам морал.ОТЛИЧНИЦИ СА ГЕРБ СЕГА ЗАРАДИ ТЯХ СПИРАТ ЕВРОПАРИТЕ !!! Ама нали... Тройните коалиции все са виновни
26
13
 
15
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"Настояват за разследване на премиерските думи от петък"На това се вика "гьон суратлък".Ако прокуратурата разследваше думите на Б.Б. ,то той не трябва да излиза от "панделата.
25
17
 
13
 
! Отговори
Никога повече ГЕРБ преди 10 години
Ревете герберска *** на Барозу та да ви видят в цял свят как драпате като удавник за сламка към властта ! А съботьорите Ви в държавната администрация - вън !
24
1
 
13
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Аз не знам защо не взимаме пример от най голямата демократична и капиталистическа държава в света САЩ. Там ВОЕННИТЕ и ЧАСТ ОТ ПОЛИЦАИТЕ нямат право да гласуват. Там държавните служители нямат право да стачкуват. Там когато се смени президента всеки който не е съгласен с управлението на новия президент напуска в знак на несъгласие, не си спомням какъв период от време е това! Тук трябва да е така, ако си за правителството работиш ако си против напускаш. ТОВА СЕ НАРИЧА ДЕМОКРАТИЧЕН ИЗБОР.
23
7
 
11
 
! Отговори
ДС преди 10 години
Ей това ни чака ако *** са на власт.
22
1
 
4
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
До АнонименАбе щот си анонимен да не би да си травестит, какъв е министъра на отбраната, финансите и Мефисто бе ***, Висш държавен чиновник назначен от НС.Що ще работи на две работни места като 24 часа е на разположение на държавата, от къде на къде ще учи децата на социалистическа икономика и ще им искривява мирогледа. Бил съм 10г. държавен служител и знам, за разлика от анонимните ДС агенти кат теб какво е уронване престижа на институцията и държавата.
21
6
 
8
 
! Отговори
ЦвЦв преди 10 години
Предводителят на "България без цензура" Николай Бареков показа нови снимки, които разобличават председателя на ГЕРБ Бойко Борисов в тесни връзки със силовата групировка СИК. На кадрите, на които досега не е обръщано политическо внимание, въпреки че се споделят от години в интернет, се вижда как Борисов пийва в компанията на Румен Николов-Пашата, Красимир Маринов-Големия Маргин, Венцеслав Стефанов и Николай Златев.blitz.bg/news/article/234403