ВСС се произнесе: Няма нарушения около Тенева

Тя е единственият кандидат за главен инспектор
Обновена: 6 яну 2014 14:35 | 6 яну 2014 14:33, Камелия Цветанова
23
ВСС се произнесе: Няма нарушения около Тенева
Снимка: Булфото, архив

Не са налице данни за нарушение от страна на съдия Веселина Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Това е преценила Комисията „Професионална етика и превенция на корупцията” (КПЕПК) към Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от пресцентъра на ВСС. Комисията изслуша съдия Веселина Тенева, която е единственият кандидат за Главен инспектор в Инспектората към ВСС и се запозна с представени от нея документи за сделки с четири недвижими имота.

Още по темата
Комисията прецени, че се касае за строго лични имуществени отношения и не са налице данни за нарушение от страна на съдия Тенева на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Съдия Тенева ежегодно е подавала изискуемите декларации пред Сметната палата.

Етичната комисията на ВСС изслуша близо час и половина Веселина Тенева. Самата тя поиска да говори пред висшите магистрати и да представи документи, след като в медиите се появиха публикации за имотното й, според които между 2004 и 2008 години е получила четири дарения от възрастната си майка: два апартамента в София, апартамент в Бургас и терен във вилна зона Росенец.

Веселина Тенева е единствената кандидатура за главен инспектор. Кандидатурата й е предложена от депутатите от БСП Мая Манолова и от ДПС Четин Казак.

Още най-малко два месеца инспекторатът към ВСС няма да има главен инспектор, тъй като по Закона за съдебната власт кандидатурите се гласуват от пленарна зала два месеца след внасянето им.

В момента постът все още се заема от Анна Караиванова. Мандатът й  обаче изтече и тя подаде оставка, за да ускори процедурата. Караиванова ще стои на поста до избора на нов главен инспектор.

При сегашния състав на НС няма как инспектор или главен инспектор да бъдат избрани, без кандидатурите да бъдат подкрепени от представители на всички парламентарни групи. За да бъде успешна кандидатурата, е необходимо квалифицирано мнозинство от минимум 161 гласа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
Мафия, абсолютна мафия ! Тая е тотално корумпирана, както и тия от ВСС ! Въпросната мома беше съдиика по казуса на Соп*ла за рушвета му от Цанков камък. Соп*ла беше оправдан ! В България нямаме правосъдие, а нагли престъпници в раса !
17
0
 
2
 
! Отговори
попа преди 10 години
Аз питам, като всички знаеме много добре каква е истината, докога ще седиме и ще чешеме езици по форуми? Подобно на Апостола и аз се стягам, стягайте се и вие и да чакаме *** топчето.
16
0
 
2
 
! Отговори
До Ани преди 10 години
Моето момиче,Аз се занимавам с частен бизнес вече 20год.и нямам 6 апартамента.Та доколкото знам един държавет служител не получава огромна заплата .Винаги съм имал по голям доход от държавен служител пък ........................Това намирисва не е професионализъм.
15
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Кантарчето е менте,отдавна не мери точно ,даже изобщо не мери.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И на тая майка й богата като Цецовата тъща!!!!
13
8
 
1
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Като чета коментарите стигам до извода че за да си добър професионалист трябва да живееш под наем, да караш на кисело мляко, да си се отказал от наследството си, да не си си купил нищо докато си бил професионалист..Спрете се бе хора..Като оплювате някого поне го правете на професионална, интелектуална основа а не като дребни клюкарки.
12
2
 
8
 
! Отговори
безпартиен преди 10 години
тези имоти са купени с парите на подсъдимите които е оправдала.Само не ми говорете,че не са имали информация от ДАНС,БОП и дори от полицията.За всеки магистрат живеещ на една заплата и притежаващ по няколко имота има информации,но не се работи.Страх и некадърност е в службите,а ръководствата им са явно некомпетентни.
11
1
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
ВСС вместо да плещи глупости по-добре да се саморазпусне. От всичко което сътвориха доказаха единствено, че не стават. И най-добрия кандидат подкрепен от този ВСС ще бъде дискредитиран.Оставка хрантутници, никой няма доверие във вас и само пречите.
10
1
 
9
 
! Отговори
ДА БЕ преди 10 години
Имотните сделкиИмотите, за които става въпрос, са следните два апартамента на улица Н. Й. Вапцаров с площ 128,32 кв. м. и 130, 99 кв. м. и апартамент с три гаража на улица Елемаг. Апартаментът е с площ 161.70 кв. м., а гаражите са с площ 19,76 кв.м. и 28,28 кв.м.Всички тези имоти сменят собствеността си срещу 2/3 идеални части от терен с площ 540 кв.м. в квартал Лозенец, чиито съсобственици са Георги Георгиев - съпруг на съдия Веселина Тенева от ВАС, неговият брат Никола и сестра им Александра. Другата 1/3 е общинска собственост. Така срещу своята част от терена в Лозенец всеки
9
2
 
17
 
! Отговори
ДА БЕ преди 10 години
дарила и майка на 85 години пенсионерка работила за 150лв през 70 80 години ама и купила имоти за 800 000 евро баси даренията бе да се смееш ли или плачеш........сигурно майка и се казва ДОГАН и е от село ДРЪНДАР
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еййййй много богати майки имате бе, три апартамента със 115лв. заплата как се купуват бе????Кво излиза, че останалата част от бедното население са нямали родители работници!!!!!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази жена е на 65 години. Тя си е пенсионер - няма ли кой да я махне?
6
1
 
18
 
! Отговори
УРА............. преди 10 години
Е-те, затова съм "ГОРД", че съм се родил у тоя свинарник ! Да ти се изсерат на правосъдието, с подобни "етични" номера и ВСС да се произнесе, че всичко е, в реда на нещата!? Не е нужно да си сляп, за да си безочлив - нали ?!
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙ? КОЙ? КОЙ Я ПРЕДЛОЖИ? НЯМА ЛИ НЕКОРУМПИРАНИ?
4
0
 
32
 
! Отговори
бравоооооооооооооооо преди 10 години
така съдии от ВСС си гарантираха КЕША отново от ДОГАН който бе оневинен от тая съдийка за хонорара от ЦАНКОВ камък и сега той и го връща като я издигна без друг КАНДИДАТ...кажете къде в СВЕТЪТ има само един кандидадт за нещо си и той да е в явни противоречия с морала и нормите на някоя държава ..*** НЕ ДЪРЖАВА ПЪК СЪДИИТЕ СА ПОДКУПНИ ИЗМЕКЯРЧЕТА
3
0
 
30
 
! Отговори
Ехо-ехо преди 10 години
Има ли изненадани ?
2
0
 
26
 
! Отговори
ИЗРОДИ преди 10 години
BСС- ВСИЧКИ САМО СВИВАМЕ !!!!
1
0
 
29
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Това е стила на Цацата - "Няма открити нарушения", а бе Цаца а кога ще откриете извършителите на побоя над Октай Енимехмедов ?