СГП: Няма нарушения при обвинението на Желязков

Тя протестира решението на съда да й върне делото
Обновена: 22 яну 2014 14:39 | 22 яну 2014 14:37, Камелия Цветанова
13
СГП: Няма нарушения при обвинението на Желязков
Намерените бюлетини в печатницата. Снимка: Булфото, архив

Софийската градска прокуратура настоява, че няма допуснати нарушения в обвинителния акт срещу Росен Желязков във връзка с намерените бюлетини в печатница в Костинброд в деня преди изборите през май. Това става ясно от съобщение на институцията.

След като на 16 януари Софийският градски съд върна обвинителния акт, днес прокуратурата е внесла протест пред по-горната инстанция, като в три отделни пункта обяснява, че нарушения няма.

Бившият главен секретар на МС е действал с цел да набави облага за "Мултипринт" ООД, представлявано от Йордан Бончев. Няма и противоречие между изразите "производствена база на "Мултипринт" и "печатницата", пише в протеста, като се уточнява, че са използвани синоними.

Още по темата
Росен Желязков е единственият обвинен за намерените незаконни бюлетини в печатницата в деня за размисъл преди изборите през май.

Както Dnes. Bg писа, Софийският градски съд върна делото на прокуратурата за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

На 16 декември прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Желязков за престъпление по служба, а именно, че по време на подготовката на извънредните парламентарни избори през май не е изпълнил служебните си задължения и не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД да отпечата и достави бюлетините за гласуване.

Заради това се е стигнало до отпечатването на 351 075 бюлетини, "годни да послужат по предназначение, извън възложените по договора". Според прокуратурата от бездействието на Желязков е произтекло "създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес".

Новината за откритите в печатницата в Костинброд бюлетини, готови за експедиция се появи ден преди изборите и даде на ГЕРБ основания да коментират, че операцията е използвана за манипулиране на общественото мнение в деня за размисъл.

Разследването започна след сигнал на Мая Манолова от БСП, според който "вече отпечатани бюлетини са изнесени от печатницата и разпространени с цел манипулиране на изборите." Впоследствие се разбра, че в склада има 350 хил. бюлетини, които не са попълнени и така и не бяха събрани доказателства за манипулация на изборите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
qdosan преди 10 години
Бай ***, не е трудно да се досетим, че този "бивш" БСП-ар е отишъл в ГЕРБ за облаги и после са го убедили, че ГЕРБ ще загуби и трябва да им помогне за манипулацията. Такива продажни *** има колкото искаш. Защо не отговори този хубостник сам ли е решил да отпечата допълнителните бюлетини или някой му е поръчал - този въпрос странно изобщо не се вижда в материалите на прокуратурата.
9
0
 
2
 
! Отговори
Джони Браво преди 10 години
Прокуратурата е най-слабото звено в съдебната ни система. Мързеливи и некомпетентни, а в някои случаи и корумпирани.
8
2
 
1
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До Един българин Може да е бивш БСПар, но към момента на печатането на бюлетините е общински съветник от ГЕРБ.
7
2
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
И не знам защо се отдели толкова малко внимание на факта, че собственикът на печатницата е бивш БСП-ар, при това знаейки, че в повечето случаи при тях думата "бивш" е само за камуфлаж !
6
2
 
9
 
! Отговори
:/ преди 10 години
сега ще разтакават до безкрай от цацаратурата ще печелят време и ще се молят хората да забравят преврата който направиха на 11 и12 май 2013 г. НЯМА ДА ЗАБРАВИМ НЯМА ДА ПРОСТИМ И ЩЕ ТЪРСИМ ВЪЗМЕЗДИЕ И СПРАВЕДЛИВОСТ,ТОВА УПРАВЛЕНИЕ Е НЕЗАКОННО И НЯМА ПРАВО ДА ТЕГЛИ ЗАЕМИ,ДА ПРАВИ ЗАКОНИ И ДА СЕ МЪЧИ ДА УПРАВЛЯВА НА НАШ ГРЪБ
5
4
 
11
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
"така и не бяха събрани доказателства за манипулация на изборите"Крайно време е вече твърдо и ясно да се заяви, че всъщност манипулация на изборния вот извърши БСП, чрез фалшивото обвинение на Манолова !
4
0
 
8
 
! Отговори
ААА преди 10 години
Прокуратурата е блато и боза!
3
4
 
5
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До ?!? Партията в която членува - да остане на власт - малка облага ли е?
2
1
 
9
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До Бай *** Имаше и ненарязани, имаше и брак - тези 351 000 бюлетини бяха оценени като "годни за употреба " нарязани и правилно сгънати. Съвсем друг е въпроса дали са над количеството.... защото трябваше да преброят останалите в секциите след изборите - те + недействителните гласове + редовните гласове - трябваше да дадът бройката на поръчаните... А тези 350 - май са по скоро непотърсени, ако бяха за някоя далавера - нямаше ден преди изборите да са още в печатницата.
1
3
 
10
 
! Отговори
Бай Хой преди 10 години
Няма по-големи смешници от прокуратурата, воглаве с оня кит Цацаров. "с цел да набави облага за "Мултипринт" ООД"??? Какво облага за печатницата бе, клоуни?!? Тя е спечелила конкурс, за да ги отпечатва тия бюлетини! Какво ще спечели ако произведе повече? И защо ВИНАГИ пропускате факта, че тия бюлетини са били ненарязани - на огромни листи (мисля 4 на 2 м.)?!?А после Гадните комунисти не били повлияли на вота. Айде бе!