Мораториумът върху земята - незаконен, реши КС

Решението на парламента е противоконституционно
Обновена: 28 яну 2014 17:23 | 28 яну 2014 17:23, Камелия Цветанова
112
Мораториумът върху земята - незаконен, реши КС
Снимка: Булфото, архив

Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционно решението на Народното събрание за налагане на мораториум върху купуването на земя от чужденци до 2020 година.

Делото бе образувано на 5 ноември миналата година по искане на 55 народни представители от ДПС и БСП, припомнят от съда.

Още по темата
На 22 октомври миналата година Народното събрание изненадващо прие решение, с което удължи мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година. Решението на парламента бе по искане на "Атака".

Според Договора за присъединяване към ЕС от 1 януари 2014 година тази забрана трябва да отпадне за гражданите на Общността. За физическите и юридически лица от трети страни забраната остава и тя е уредена в конституцията и законите.

Предложението за мораториума мина с гласовете на "Атака", ГЕРБ и част от депутатите от БСП. Решението подкрепиха 171 депутати, 38 бяха против, а 12 се въздържаха. Против него категорично гласуваха от ДПС.

Председателят на парламента Михаил Миков пък предупреди, че България ще има тежки проблеми с европейския си образ след приемането на това решение.

„Съвременна България не може да взема решения на базата на политическия популизъм”, коментира той.

През 2010 г. от Европейската комисия (ЕК) предупредиха България, че не е готова да се присъедини към единния европейски пазар на земя заради липсата на регулации, незавършените кадастър и имотен регистър и голямата разлика в цените на земята у нас и в Европа. Тогава от Брюксел сами предложиха действащият мораториум да бъде удължен.

Властите обаче не се възползваха, а новото решение на практика принуждаваше правителството да поиска промени в договора ни за присъединяване към ЕС.

Управляващите признаха, че гласуваният мораториум реално няма правна сила, но така и не потърсиха начини за ревизията му.

Депутати от БСП в момента подготвят законодателни изменения с административни ограничения пред чуждите купувачи на земеделска земя. За купувачите вероятно ще се прилага принципът на уседналостта и ще се изисква да са живели поне 3-5 години в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Просто е, но не е за прости хора!- Е.С. е съюз на СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ- Договора не е завещание- Процедурата по Предоговаряне на коя да е точка е Част от Договора!!!- Договора в момента е Противоконституционен, защото не е УТВЪРДЕН С РЕФЕРЕНДУМ от суверена (Това е народа, а не Н.С!)- С Е.С. СМЕ ПОДПИСАЛИ ДОГОВОР, А НЕ ЗАВЕЩАНИЕ!!!(при това без референдум).
90
0
 
2
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Приятели,Изпълнението на Договора с Е.С. е ПРОТИВОКАНСТИТУЦИОННОЗащото:- Отстъпва НАРОДЕН СУВЕРЕНИТЕТ, а не е утвърден с референдум! Конституция - Чл. 1. (2) ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ ПРОИЗТИЧА ОТ НАРОДА. Тя се осъществява от него НЕПОСРЕДСТВЕНО и чрез органите, предвидени в тази Конституция.(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция (ПАРЛАМЕНТА Е САМО ДЪРЖАВНА ИНСТИТУЦИЯ) или отделна личност (ПРЕЗИДЕНТА) не може да си присвоява осъществяването на НАРОДНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ..
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тито е давал пустееща земя на албанци и помните какво стана с Косово.
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 97Дали правилно съм разбрал - искаш европари, ама не искаш европеец да има право да си купи земя, така ли? Освен това защо се тревожите толкова за този мораториум - собствеността в България е частна - сам си решаваш дали, на кого и за колко ще си продаваш земята. Щом си родолюбец продай я за 5 лв. на БГ - мутра, вместо за 10 на европейска такава. Айде, здраве да е!
87
0
 
0
 
! Отговори
специaлист преди 10 години
Рaзбирa се, че е НЕЗAКОНЕН морaтороумa, продaжбaтa нa земя зa EU грaждaни ще помогне нa земеделието и нa обикновените собственици! Слaвa Богу, че не се осъществи НAПЪЛНО плaнa нa русофилите от aтaкa, сaмо руски фирми дa изкупят нa безценицa земятa ни!
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 90Каде пустеят бре момче. Хората си бачкат просто европроекти субсидии и всякакви други облигации отиват първо при хора близки до власта. А не дай си боже да започнеш някой проект сам ...... Просто забрави идеята че има 5 човека който казват на останалите 250 ко да правят. И в места да стойм нека станем и ги изринем. Хората по робство не са оставяли ние в демокрация не намираме начин........
85
0
 
2
 
! Отговори
до 88 преди 10 години
Напълно си прав, а тези където слагат минуси май не знаят, че дедите са ни проливали кръв за тази земя!!!
84
1
 
3
 
! Отговори
koi преди 10 години
Какви 3-5 години бе ***?! Трябва да имат разждани поне 2 поколения назад живеещи постоянно тук в страната ни за да се допускат да притежават земята ни!
83
1
 
5
 
! Отговори
Ех овце! преди 10 години
О глупави българи, джобният фюрер, че е за всякъде другаде, но не и за парламента е факт! Обаче в случая мораториума имаше за цел да ограничи изкупуването на българска земя основно от турци, защото драги ми заспали ленивци я си спомнете кои скочиха първи срещу този мораториум? Е, ако не помните, ще ви подсетя, скочиха ДПС, пръв реагира Местанчо драги ми наивници. Ама нали винаги и за всичко трябва да плюете......
82
0
 
2
 
! Отговори
Шоу-цирк преди 10 години
Цирк: Волен предложил да се удължи мораториумът за земята, за да се направи на националист, успял да излъже БСП и ГЕРБ и да гласуват "за", след което те си променили мнението, а от ДПС били твърдо против. накрая всички внесли този спорен мораториум в КС и той го обявил за противоконституционен. Направо шоу, не цирк.
81
1
 
2
 
! Отговори
индианец, палестинец преди 10 години
Господи, прости им. Те не знаят какво правят...
80
1
 
3
 
! Отговори
ЮРУШ преди 10 години
Честито на смешниците от АТАКА!!!
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пустеят наште плодородни земи,що не работят собствениците,по-добре чужденци отколкото да пустеят
78
6
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
До един, твое е нещо което ти лично притежаваш! За теб и за твоето семейство каква е разликата земята на името на една българска мутра ли е или на един англичанин? Англичанинът няма да може да си вземе земята със себе си, но може да инвестира и да внесе малко чужд опит в западналото българско земеделие!
77
5
 
8
 
! Отговори
Homer преди 10 години
Продадоха ни! Боже, пази Майка България!
76
4
 
10
 
! Отговори
един преди 10 години
До цезарСтига продажби , далавери и разруха ! Не трябва да се разпродаваме , земята ни е безценна ! ЕК се занимава даже с вълшебните приказки за деца ! Не са ли от нагли по- нагли!?
75
1
 
1
 
! Отговори
Пена преди 10 години
До #73-анонимен-...Какво да се направи..?Ами ти сам си стигнал до извода...в редичката тилипсва само една от досегашните партии-Атака!А ако не ти харесва Волен,стани сам лидер иоснови по-добра партия от него!Капиш?
74
2
 
6
 
! Отговори
сега преди 10 години
Струва ми се, че отдавна няма комунисти.Истинските комунисти са от старото поколение, с идеали, които очевидно вече не съществуват в по-младите.Не бъркайте властолюбивите политици с комунистите.Жаждата за власт се оказа пагубна за България и българите.Чрез властта определен кръг политици и техни приближени натрупаха огромни богатства.Пари и то милиони лева, евра или долари натрупаха различните бандитски групировки, които и сега съществуват-не са се разпаднали.Всъщност те са в комбина с политицит
73
3
 
6
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Какво? представлява държавата,територия от земя заградена с граници и население чийто народност дава името на държавата. Една държава продадели си земята то тя си е продала и населението.Над 1300 години този народ е воювал за всяка педя земя.
72
0
 
12
 
! Отговори
Грък преди 10 години
Плитка ли ви е паметта, когато Гърция загази в кризата, Германия й предложи да продаде острови, за да си погаси дълговете. И гърците отговориха с бойкот на немски вериги магазини в Гърция.