"Сега какво правим?" Връщат ли се катаджиите в храстите

ВАС спря фишовете от мобилните камери. Какво следва?
5 мар 2014 09:52,
85
"Сега какво правим?" Връщат ли се катаджиите в храстите
Снимка: архив, Булфото

В края на януари Върховният администрaтивен съд реши, че електронните фишове за нарушения на пътя, заснети от мобилните камери на КАТ, вече няма да важат.

Така близо 130 камери, поставени в патрулки или други полицейски автомобили, вече нямат правото да ни пращат по пощата честитки с глоби.

Електронен фиш може да се издава само от стационарни камери, те са 30 в страната, обясни пред bTV Лозан Панов, съдия от ВАС.

Още по темата
По думите му решението на върховните магистрати за мобилните камери няма да толерира пътните хулигани, а е насочено към съвестните шофьори, чиито права се случва да бъдат нарушавани.

Занапред ако водач бъде спрян след показания на подобна мобилна камера, той ще има правото на възражение, каквото липсваше при електронните фишове, въведени през 2011 година.

Досега съществувала хипотезата - съвестни водачи да отнасят солидни глоби, защото били снимани от паркирани патрулки преди знаци за ограничение на скоростта и шофьорите нямали възможността да докажат, че непосредствено преди знака са намалили скоростта.

"Основният проблем на камерата е, че тя е позиционирана в автомобила, въпросът обаче е къде се намира сниманата кола, тоест дали е в зоната от пътя, регулирана от съответния пътен знак, или преди него", поясни Панов.

"Всъщност решението на съда казва: Трябва да има единни правила и ясни указания за гражданите в какви хипотези и при какви обстоятелства се използват мобилните камери. Това се отнася и по отношение на полицаите, които се крият в храстите. Когато няма ясни норми, стават злоупотреби", коментира съдията.

По думите му именно тези разминавания и различното тълкуване от съдилищата в страната е мотивирало министъра на правосъдието да отправи питането към ВАС.

"В някои региони административният орган посочва къде са точно знакът и автомобилът, в други камерите са под техническите параметри на автомобила. Трябва да има единни правила и указания за използването на мобилните камери", настоя той.

Лозан Панов открои и други проблеми, свързани с използването на мобилните камери, които ловели нарушители, пращали фишове, но впоследствие се оказвало, че автомобилът е фирмен или пък бил собственост на прекалено възрастен човек.

"Когато се управлява МПС на фирма от три субекта, няма как заедно да го управляват. Изискват се данни от управителя на фирмата кой е управлявал. Когато сa трима обаче, към кого ще се насочи наказателната отговорност? Има случаи, в които се оказва, че хора на 85 години управляват мощни автомобили и те понасят наказателната отговорност, но се оказва, че не те са управлявали автомобила. С това решение се опитваме практиката, която е противоречива, да се уеднакви", категоричен бе той.

Съдията уточни, че след влизането в сила на новите правила, което се очаква да стане до дни, актовете ще се издават само въз основа на стационарните, предварително позиционирани и обозначени камери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
5
 
24
 
! Отговори
до 49 преди 10 години
Еми, че кой те е бил по главата да даваш пари бе ??? Пишат ти акт и баста. Ха ! Както казах - пари никой не ми е искал, НО НЕ СЪМ И ПРЕДЛАГАЛ. Да, не е приятно - нито да ти вземат талона, нито да чакаш на опашки в КАТ, ама нарушението си го извършил ТИ, не на полицая баба му !!! ТИ СИ СИ ИЗБРАЛ да дадеш пари на ръка (и си извършил престъпление впрочем, както и полицая), ЗА ДА ТИ БЪДЕ ПО-ЛЕСНО НА ТЕБ, а сега ревеш и ти е крив този с когото си СЪУЧАСТНИК ! Смешна работа.
46
2
 
36
 
! Отговори
Да попитам преди 10 години
някой виждал ли е слаб катаджия ? Аз попадам само на глигани, дето ако изтичат 10 метра ще си докарат инфаркт.
45
3
 
39
 
! Отговори
До Някой си преди 10 години
Глупости! Диалогът е следния.Полицай: Знаете ли защо ви спряхме?Водач: Не г-н Полицай.П: Карахте с превишена скорост. Какво работите?В: Работя ... . П: Ами сега трябва да ви пишем акт. Ще ви вземем талона. Пък до КАТ размотаване. Пък ако искате може и да измислим нещо.В: Ами да измислим. Какво да измислим.П: Еми каквото решите сега. Да не сте журналист или нещо? Знаете трудни времена са...В: Не, не аз си работя в ... .П: (прибира парите) довиждане и по-внимателно другия път.
44
1
 
19
 
! Отговори
dragko преди 10 години
Поредната гавра......Има-нема.....Днес едно-утре друго!Простаци!
43
1
 
1
 
! Отговори
pesimista преди 10 години
До Анонименako si 4ist kwo ti pukaaaa ako neee siiii ne se nawirajjjjj suhi ga6ti riba ne qdat
42
3
 
2
 
! Отговори
pesimista преди 10 години
До Черен Петърako si gi snimal s te lefona zabra neno e da go polzwa6 po wreme na deizenie abe ako 6te prawi6 ne6to naj dobre e po prawilata a ne da se prawi6 na dvejms bond
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименpublikuwaj snimki ili drugi dokazatelstwa za da e wsi4koooo po zakoooon kato si kazal q stigni do q
40
12
 
17
 
! Отговори
до 39 преди 10 години
Колкото до това колко "искат" катаджиите - ти явно си по-веща от мен. Не знам как така за 10 г. стаж като шофьор на мен никой пари на ръка не ми е искал (не съм и предлагал). СЗа тези "редовно тормозените" от КАТ... живея в голям град и за 10 г. са ме спирали всичко на всичко 3 пъти и са ме глобявали веднъж. Хем не съм от най-примерните шофьори... Не искам и да си помисля какво правят на пътя, тези дето редовно ги "тормозят" кат-аджиите... На бай *** все някой друг му е крив... Айде холан
39
3
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 10 години
Дрън-дрън или не - това пише в закона, това правят полицаите. Реквизитът "месторабота" фигурира в акта и чл. 46, т. 6 от ЗАНН задължава актосъставителя да събере данни от нарушителя и да го попълни.
38
1
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Да се приеме закон от глобите да се отделят по 10% персонално на катаджия по ведомост и стига са ревали за заплати и да не дебнат в храстите. Виж тогава денонощно ще са по улиците, тъй и тъй глобяват ! Пък и такива като ловешките коли да се заснемат и се докладват на министъра и на медиите. Аман от "наши" хора !!!
37
1
 
15
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Не е редно катаджиите да се крият. Трябва да са на видни места, за да всяват респект.Но, като видиш милиционер, запретнал ръкави, с тъмни очила, люпещ семки на разклона за село какъв респект само.
36
1
 
16
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Не е редно катаджиите да се крият. Трябва да са на видни места, за да всяват респект.Но, като видиш милиционер, запретнал ръкави, с тъмни очила, люпещ семки на разклона за село какъв респект само.
35
0
 
9
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До Някой сиДрън-дрън ярини. ако караш трабант и си с анцуг ти искат 10 лева, ако си с кола на лизинг и с костюм - 30. така че айде без свободни съченения.
34
5
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 10 години
Колкото до коментарите за въпроса "какво работиш", може би ще бъде добре гражданите най-после да разберат, че актосъставителят е ЗАДЪЛЖЕН да събере данни за местоработата на нарушителя, т.к. при издаване на наказателно постановление наказващият орган следва да съобрази наложеното наказание с доста неща, в това число имущественото състояние на нарушителя и това е негово задължение ПО ЗАКОН. (справка ЗАНН)
33
1
 
14
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Че те кога са напуснали храстите? Там си залагат капана и спестовната касичка.Едни ги снимах и ме видяха. След 2 км. ме настигнаха и като се почнаха едни разправии... Измислиха ми 4 нарушения, докато не изтрия снимката.
32
7
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 10 години
Коментарите тук са поредното доказателство, че българинът не знае какво иска. Хем иска ред, хем КАТЕГОРИЧНО не иска контрол.Спомням си преди години коментарите бяха, че ще започнат да уважават правилата, когато стане "като на запад", нарушенията да се фиксират с камери, а не от постове на КАТ. Сега пък на същите "граждани" камерите са им криви - нарушавали им правата.
31
8
 
12
 
! Отговори
. преди 10 години
Ако някой шофира според правилата за безопасност , какво му пречат фуражките в храстите ?
30
0
 
7
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До Анонимен33Сега ще носим и резервна кола. Ей така, за всеки случай.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До тома неверни Причина винаги ще се намери - приличал си на издирван човек, винетката ти приличала на фалшива, стикера за гражданската им се сторил че е за изтекла ГО, провека за крик, аптечка, пожарогасител, резервна гума.... едно време бяхме длъжни да носим и резервни крушки за фар, габарит и стоп, сега не знам как е....
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
AMAN OT RUSHVETCHII I POLITICI V BG