"Сега какво правим?" Връщат ли се катаджиите в храстите

ВАС спря фишовете от мобилните камери. Какво следва?
5 мар 2014 09:52,
85
"Сега какво правим?" Връщат ли се катаджиите в храстите
Снимка: архив, Булфото

В края на януари Върховният администрaтивен съд реши, че електронните фишове за нарушения на пътя, заснети от мобилните камери на КАТ, вече няма да важат.

Така близо 130 камери, поставени в патрулки или други полицейски автомобили, вече нямат правото да ни пращат по пощата честитки с глоби.

Електронен фиш може да се издава само от стационарни камери, те са 30 в страната, обясни пред bTV Лозан Панов, съдия от ВАС.

Още по темата
По думите му решението на върховните магистрати за мобилните камери няма да толерира пътните хулигани, а е насочено към съвестните шофьори, чиито права се случва да бъдат нарушавани.

Занапред ако водач бъде спрян след показания на подобна мобилна камера, той ще има правото на възражение, каквото липсваше при електронните фишове, въведени през 2011 година.

Досега съществувала хипотезата - съвестни водачи да отнасят солидни глоби, защото били снимани от паркирани патрулки преди знаци за ограничение на скоростта и шофьорите нямали възможността да докажат, че непосредствено преди знака са намалили скоростта.

"Основният проблем на камерата е, че тя е позиционирана в автомобила, въпросът обаче е къде се намира сниманата кола, тоест дали е в зоната от пътя, регулирана от съответния пътен знак, или преди него", поясни Панов.

"Всъщност решението на съда казва: Трябва да има единни правила и ясни указания за гражданите в какви хипотези и при какви обстоятелства се използват мобилните камери. Това се отнася и по отношение на полицаите, които се крият в храстите. Когато няма ясни норми, стават злоупотреби", коментира съдията.

По думите му именно тези разминавания и различното тълкуване от съдилищата в страната е мотивирало министъра на правосъдието да отправи питането към ВАС.

"В някои региони административният орган посочва къде са точно знакът и автомобилът, в други камерите са под техническите параметри на автомобила. Трябва да има единни правила и указания за използването на мобилните камери", настоя той.

Лозан Панов открои и други проблеми, свързани с използването на мобилните камери, които ловели нарушители, пращали фишове, но впоследствие се оказвало, че автомобилът е фирмен или пък бил собственост на прекалено възрастен човек.

"Когато се управлява МПС на фирма от три субекта, няма как заедно да го управляват. Изискват се данни от управителя на фирмата кой е управлявал. Когато сa трима обаче, към кого ще се насочи наказателната отговорност? Има случаи, в които се оказва, че хора на 85 години управляват мощни автомобили и те понасят наказателната отговорност, но се оказва, че не те са управлявали автомобила. С това решение се опитваме практиката, която е противоречива, да се уеднакви", категоричен бе той.

Съдията уточни, че след влизането в сила на новите правила, което се очаква да стане до дни, актовете ще се издават само въз основа на стационарните, предварително позиционирани и обозначени камери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
25
 
! Отговори
шофьор преди 10 години
Да се научат първо да си слагат коланите и да си пускат фаровете, господата полицаи. А криенето по храстите и сега си го практикуват, просто са си такива - мишоци :)
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още нещо-щом служебните автомобили на ОД на МВР Ловеч нямат ГО ,Винетки и ГТП то редовите полицаи от Ловеч имат ли? на личните си автомобили? Или това е неписана превилегия толерирана от комисар Георги Иванов? Ако е така защо г-н Йовчев не се намеси?Или -дай сега да не се повдигат такива въпроси, то всичко в държавата е добре, то това ще оправи нещата. Контролиращите не спазват закона а се очаква гражданите да го спазват? Айде от някъде да се почне!
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Питане: Защо автомобилите на служебния паркинг/лични и частни/ на ОД на МВР Ловеч нямат стикери на стъклата си, нито за гражданска отговорност нито за Винетен стикер?Някои от тях имат стикер за годишен технически преглед но стар.Особено внимание привлича частен автомобил цвят зелен, марка Ауди, Рег. ОВ 50 00.Този автомобил не е служебен и няма нито един от задължителните 3 стикера на стъклото си.Та питам Министъра на Вътрешните работи г-н Йовчев: Законите на РБ не важат ли за ОДЗ на МВР Ловеч?
24
2
 
8
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До .Абе бяхме на път аха-аха да изплуваме, но трябваше повече време...
23
1
 
20
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До тома неверни 22Могат-могат. Ако не ти ареса - ша ти намерят нарушение и ще се надяват на почерпка. Да му... Пуснаха *** от чад тука, раждаемостта спадна с 6 хиляди а се нанесоха 10 хиляди тарамбуки, има жестока цензура, сега и корупция ще храним, абе ей.... кво става тука в тази държава????
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Л.В тая държава само милиционери и зеленочорапковци ли има? чугунът си е ***.
21
1
 
20
 
! Отговори
Л. преди 10 години
По-лесно е да върнат куките в храстите, отколкото да им вдигнат заплатата.
20
5
 
28
 
! Отговори
Йордан Георгиев преди 10 години
Катаджиите са ... *** . Днес, в Силистра, в 7.42 пресичайки на пешеходна пътека пред училище "Иван Вазов" съпругата ми, детето ми и още две деца бяха почти блъснати от автомобил, който не спря - въпреки че на два метра от него имаше катаджия ... как да коментирам това. Точно преди няколко дни на същата пешеходна пътека беше блъснато дете - и забележете - отново там имаше катаджия.... как да коментирам това ?????? Явно хората трябва да вземем правосъдието в наши ръце .....
19
1
 
18
 
! Отговори
тома неверни преди 10 години
Колеги форумци,моля някой компетентен ме светне ПОСЛЕДНО-имат ли право КАТ,да ни спират безпричинно
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хубава новина, с тия камери искат да ни рекетират денонощно в полза на държавата , която харчи парите ни с тотално безхаберие. Има много места с знаци и ограничения които са неадекватни. Но има и много нагли водачи на МПС .*** народ, слаба държава.
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как в цял свят с камери може, само наш *** не може.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правилният израз е: "И к`во праим ся?" И следва очаквателен поглед. И ако почепката е достатъчна се отърваваш без глоба.
15
1
 
6
 
! Отговори
crab преди 10 години
Те пък едни камери, една организация едно чудо... не взех златен талон защото са *** били снимали миналата година преди лятото. Скоро ще направи година това писмо с известието, то човек пеша щеше да прекоси цяла България за това време :))))
14
2
 
10
 
! Отговори
Дрът шафиор преди 10 години
Язека предлагам да се оплачимо на Другарката Манолова.
13
12
 
23
 
! Отговори
Един преди 10 години
"АС спря фишовете от мобилните камери. Какво следва?"Какво следва ли? Следва развит социализъм от московски тип - хаос, тарикащина на дребно, рай за андрешковците. Следва това, което българина си иска - липса на правила и преживяване. За последните 5-6 месеца по пътищата е някаква трагедия - всяка сутрин виждам поне по 10 преминавания на червено (ама чисто червено), само за 30 мин докато отида на работа. Извинявайте, но при ГЕРБ имаше дна идея повече ред. Много се извинявам на другарите в този сайт, но за мен това е истината.
12
0
 
27
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До hgdkjlfh 10Държавата НЯМА да прибира парите, там е работа. Не помните ли преди години като излизаха от храстите и почваха с "Кво работиш?" ако им кажеш "Искам акт" как им се вкисваха физиономиите? Тези пари ще отидат в гушите на корупция. Не виждате ли какво става? Корупция, цензура... Връщат ни в прехода, мамицата им...
11
1
 
3
 
! Отговори
bezglobi преди 10 години
bezglobi
10
0
 
17
 
! Отговори
Нищо като хората преди 10 години
Както винаги положението е българско. Администрацията си е ровила в носа и не си е свършила работата. Как да се оправиме като най-големите нарушения ги прави именно тази администрация. Нестига че са много ами...да седнат и да го измислят как ще стане законово като хората, след това да го въведат. Аз съм виждал спряла патрулка непосредствено след знак 60, а в наредбата за използване на радарите пише че имат два режима 150м и 300м, и съответно радара трябва да е на такова разтояние от знака и т.н.
9
9
 
28
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
кво негодувате бе? нали боко ви беше *** а цецо налагал полицейщшина, на ви сега интелигентни вишисти съблюдаващи правата ви.
8
1
 
31
 
! Отговори
hgdkjlfh преди 10 години
Държавата я интересува САМО и ЕДИНСТВЕНО да прибира ПАРИТЕ ни! На никой не му дреме за пътна безопасност, жертви и т.н. А къде потънаха всички събрани досега средства от камерите? Що не излезе един държавник и да поговори на тая тема?