"Сега какво правим?" Връщат ли се катаджиите в храстите

ВАС спря фишовете от мобилните камери. Какво следва?
5 мар 2014 09:52,
85
"Сега какво правим?" Връщат ли се катаджиите в храстите
Снимка: архив, Булфото

В края на януари Върховният администрaтивен съд реши, че електронните фишове за нарушения на пътя, заснети от мобилните камери на КАТ, вече няма да важат.

Така близо 130 камери, поставени в патрулки или други полицейски автомобили, вече нямат правото да ни пращат по пощата честитки с глоби.

Електронен фиш може да се издава само от стационарни камери, те са 30 в страната, обясни пред bTV Лозан Панов, съдия от ВАС.

Още по темата
По думите му решението на върховните магистрати за мобилните камери няма да толерира пътните хулигани, а е насочено към съвестните шофьори, чиито права се случва да бъдат нарушавани.

Занапред ако водач бъде спрян след показания на подобна мобилна камера, той ще има правото на възражение, каквото липсваше при електронните фишове, въведени през 2011 година.

Досега съществувала хипотезата - съвестни водачи да отнасят солидни глоби, защото били снимани от паркирани патрулки преди знаци за ограничение на скоростта и шофьорите нямали възможността да докажат, че непосредствено преди знака са намалили скоростта.

"Основният проблем на камерата е, че тя е позиционирана в автомобила, въпросът обаче е къде се намира сниманата кола, тоест дали е в зоната от пътя, регулирана от съответния пътен знак, или преди него", поясни Панов.

"Всъщност решението на съда казва: Трябва да има единни правила и ясни указания за гражданите в какви хипотези и при какви обстоятелства се използват мобилните камери. Това се отнася и по отношение на полицаите, които се крият в храстите. Когато няма ясни норми, стават злоупотреби", коментира съдията.

По думите му именно тези разминавания и различното тълкуване от съдилищата в страната е мотивирало министъра на правосъдието да отправи питането към ВАС.

"В някои региони административният орган посочва къде са точно знакът и автомобилът, в други камерите са под техническите параметри на автомобила. Трябва да има единни правила и указания за използването на мобилните камери", настоя той.

Лозан Панов открои и други проблеми, свързани с използването на мобилните камери, които ловели нарушители, пращали фишове, но впоследствие се оказвало, че автомобилът е фирмен или пък бил собственост на прекалено възрастен човек.

"Когато се управлява МПС на фирма от три субекта, няма как заедно да го управляват. Изискват се данни от управителя на фирмата кой е управлявал. Когато сa трима обаче, към кого ще се насочи наказателната отговорност? Има случаи, в които се оказва, че хора на 85 години управляват мощни автомобили и те понасят наказателната отговорност, но се оказва, че не те са управлявали автомобила. С това решение се опитваме практиката, която е противоречива, да се уеднакви", категоричен бе той.

Съдията уточни, че след влизането в сила на новите правила, което се очаква да стане до дни, актовете ще се издават само въз основа на стационарните, предварително позиционирани и обозначени камери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Откровен преди 10 години
Не са ви виновни катаджиите.Вина имат калпавите закони, поредното недобро съдебно решение и самите хора, които иначе много пърхат за справедливост и ред, стига само тях, самите, да ги касае този ред и санкционираните за нарушения да не са те, а ако може и този път да е някой друг. И така- до следващия път!
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само искам да кажа на полицаите ,че седейки в автомобила и работейки непрекъснато с радара играят ролята на месото в микровълновата печка.После като ги пратят в тъмното да се не чудят защо светят.
65
0
 
5
 
! Отговори
радио Ереван преди 10 години
Ще се върнат,но когато храстите се разлистят-през пролетта значи.Сега няма смисъл защото не са под прикритие.
64
0
 
2
 
! Отговори
Пет преди 10 години
До 57, не са 6 а 8 са полицаите.
63
1
 
5
 
! Отговори
Лошо преди 10 години
Решението на ВАС пряко води до възстановяване на старите незаконни и обществено неприемливи практики, до връщане на безогледното каране с крака на газта и усещането за безнаказаност.По каква причина шофьорите трябва да са наясно къде точно ще ги заснемат? Те не са ли длъжни да спазват винаги закона, а проверяващите органи по всяко време и навред да могат да установяват нарушения по същия?Лошо решение, откъдето и да се погледне. Дори мотивите му издишат.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кога ще доживеем да прочетем статия как са вкарали пътен полицай или някой от ДАЙ с ефективна присъда в затвора, заради подкуп. Тези просяци, не разбират ли че като пускат неизрядни шофьори, разни мили и умихнати момиченца или им продават книжките на пишман шофьори те по този начин пускат убици на пътя.
61
6
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
точно така "Усмивката" - шофоьорът се спира на място, пише му се акт и веднага се води в съда , заедно с катаджията - съдът да наложи наказание. Съдът да работи денонощно. Ако шофьорът не иска да си разваля деня и да ходи в съда веднага - наказанието да се определя от от КАТ и да не може вече да се обжалва.
60
2
 
10
 
! Отговори
Усмивката преди 10 години
Трябва да се отнеме правото на КАТ да наказва шофьорите. Наказващия орган не бива да е подчинен на КАТ. Иначе при обжалване на акт, Началникът, също катаджия, застава на страната на подчинените си. КАТ, примерно съставя акта, а наказанието се определя от съдия. Шофьорът да може да си наема адвокат. По този начин ще е по-справедливо.
59
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 10 години
освен това собственици може да са синове или дъщери на отдавна починал човек, който е продал инвалидното си право и те изобщо не знаят че на негово име се води МПС. Собственик може да е невръстно дете, което не е наказателно отговорно и тогава трябва някой от родителите да отговаря. собственик може да е чужденец с неизвестен адрес в чужбина.
58
1
 
3
 
! Отговори
Доколенков преди 10 години
До Злопаметнасъщият случай и при мен - явно им е практика
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чисто хипотетично - ако до сега издадените наказателни постановления от мобилни камери са незаконни /не разбрах дали така се е произнесъл съда/, то не трябва ли да се върнат ?!Съвсем не искам да защитавам хулиганството и безхаберието по пътищата, само си мисля. Дано не се уд...я докато си мисля:)
56
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
V CELIQ ES KAMERI TE GLEDAT I GLOBQVAT NQMA SVAT NQMA BRAT NI DEPUTAT.V BYLGARIQ SE VYRNAXME PAK NA REKETA I TOVA AKO NEE BOL6EVI6KA RABOTA ZDRAVE MU KAJI.KAMERATA NE MOJE6 PODKUPI NO POLICAI NEPODKUPEN NQMA.ZLE E RABOTATA.
55
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВСИЧКО КОЕТО СЕ НАПРАВИ ПО ВЛЕМЕТО НА ББ ще се ВЪРНЕ ОБРАТНО!Избираш ЕКИП когато си на път за ОНя свят,"Квопраим",рушвети ,рушвети СПЕЦИАЛИТЕТ НА КУМУНЕТАТА!ЗА ТОВА МРАЗИТЕ ББ и ЦЦ бил ПОДСЛУШВАЛ,АМА ТО НЕ ПОДСЛУШВАНЕ ,АМИ НАПРАВО СТЕ ЗА РАЗСТРЕЛ дето ни опропастихте живата!СТАРАТА ПЕСЕН НА НОВ ГЛАС и така до края на света!ТАЗИ ДЪРЖАВА Е ОБРЕЧЕНА НА КОМУНИЗЪМ,ПОПУЛИЗЪМ И БЕДНОСТ!МЪРЗЕЛИВИЯ на СЛУЖБА И РУШВЕТ работливия на РЕКЕТ,МИЗЕРИЯ и ГЛАД!
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 23 Йордан Георгиев, катаджията не прави нищо щото колата е била на някой от контингента- знам ви вас от Силистра. Бая бандити си имате от двете страни на монетата яко турски *** и националисти от АТАКА барабар с големио им фен Луцифера дето атакистите са загинали в тоя град ако го няма него да плаши *** дето са ви превзели понеже сте мишоци, а ченгелите ви са силни само във фитнеса, че града е малък и сичко се знае- много трябва се внимава. Та не се сърди на КАТ, а на кмета!
53
3
 
18
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До до 39 номер 44Веща съм, защото освен всичко в София се возя и с такси най-редовно. Няма да забравя как по късните доби след един концерт хванахме такси със съпружето, човека ни кара най-нормално, завива на ЗЕЛЕНО и хоп полицай с още двама, нагъл млад, шофьора може да му е баща.- Тва кво беше?Е кво беше? На зелено в разрешено платно с разрешен десен завой. Аре проверките, дай документи, кви хора возиш, тинтири-минтири, не издържахме със съпружето и скочихме:- Ало,ама ние сме свидетели
52
6
 
20
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До до 39 номер 43"Кво работиш" - Така започва разговора за пазарлък за рушвета, ако не го знаете, уважаем. Още много преди да се стигне до акт - те не искат да ви пишат акт, те искат да ви вземат парите. Когато се съставя акт - което КАТаджии не го искат - тогава се попълват необходимите данни. така че, моля без свободни съченения за доблестни праведни катаджии.
51
2
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Направо ми е жал за тая страна. Няма нито една идея за подобряване на ежедневието която прокарана през БГ действителността да не се окаже източник на корупция, проблеми и нередности. В краце проблема на България са българите.
50
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам дали ще се върнат катаджиите в храстите,а не ме и интересува,карам по правилата и не предлагам подкупи.Съжалявам само,че ще има повече жертви от катастрофи.
49
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 52Малко ти е боя! И е хубаво, че не си богат чичко, а просто въшкар! Такива като теб си остават винаги аутсайдери!
48
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като ви чета.... ТЪПО стадо сте!КАТ е рекетьорска банда, агенти на НАП!Единствената им задача е да ви съдират задниците с данъци - под формата на измислени глоби!Вижте бройките! 350 000 - 400 000 ГЛОБИ!!? Какво е това,бе! В момента комунистическата хунта пак ви работи - с грабежа по линия на кремиковци - само към един два милиарда ще ги окрадат - не плачете:) А вие се занимавайте по цял ден с "пътни нарушения" и глупости!