Осъдиха овчар, точил субсидии с декларирани чужди земи

77-годишният мъж е взел 12 хил. лв. за две години
22
Осъдиха овчар, точил субсидии с декларирани чужди земи
Снимка: Булфото, архив

Условна присъда получи 77-годишен овчар от Родопите, източвал пари за земеделски субсидии с декларирани над 300 дка чужди земи.

Окръжният съд в Смолян наложи днес присъда от 8 месеца затвор условно при 3-годишен изпитателен срок за Христо Лазаров от с. Соколовци, получил неправомерно над 12 хил. лв. земеделски субсидии с декларирани чужди имоти, съобщи БТА.

Пенсионерът подал през 2011 г. заявление за изплащане на земеделски субсидии, декларирайки като обработваеми площи 368 декара чужди земи в землищата на селата Соколовци и Проглед.

След като получил субсидията, през следващата година възрастният овчар отново кандидатствал за европейските средства със заявление за 33 имота с обща площ 328 дка, главно пасища.

Декларираните имоти не са негова собственост според обвинението, нито има договори за наем за тези площи. За неправомерно заявените земи на Лазаров е изплатена за двете години субсидия на обща стойност 12 637 лв.

Христо Лазаров се призна за виновен пред съда и заяви,  че "друг път няма да се повтори". Подсъдимият твърди, че за част от земите е получил от собствениците устно разрешение да ги ползва,но липсват договори.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: овчарСмолянприсъда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Питайте всички по веригата ,които са му разрешили и изплатили тези субсидии.Питайте тези,които са му издали скиците за имотите,на които не е собственик,питайте всичките чиновници и политици на върховете защо трябва да се унижаваме и да прибягваме до манипулации ЗА ДА РАБОТИМ И ЖИВЕЕМ нормално.Защото по честен път май не става на тази територия,на която българите сме вече чужденци.Защо от работливи и почтени хора ставаме крадци и мошеници-не за разкош,а за оцеляването си само.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еми кмета на село чавдар об6тина Доспат обл Смолян,Емил Кушев е декларирал към чичому Салих кушев над 400 декара об6тинска чужда земя за субсидии и е взел 20 хиляди лева.Това нее ли за съд.Нее сигорно защото е бивш партиен секретар.За кокошка няма прошка.За милиони няма закони.
17
0
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До 15 Гневен българин ,Едва ли този старец е подал документите и е взел парите за себе си.А ако са били за неговите животни поне са отишли по предназначение,но с коректни документи може и да е отхвърлен.В предишния пост предпоследното ми изречение и въпросите към който трябва -кой се е възползвал от труда на истинските земеделци и животновъди ?В момента има и проблем за изплащането по Националната пчеларска програма 2014-2016 г -сигурно ще подгонят и от този бранш някой "облагодетелстван"?
16
0
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
15,16,17 ,Питайте всички по веригата ,които са му разрешили и изплатили тези субсидии.Питайте тези,които са му издали скиците за имотите,на които не е собственик,питайте всичките чиновници и политици на върховете защо трябва да се унижаваме и да прибягваме до манипулации ЗА ДА РАБОТИМ И ЖИВЕЕМ нормално.Защото по честен път май не става на тази територия,на която българите сме вече чужденци.Защо от работливи и почтени хора ставаме крадци и мошеници-не за разкош,а за оцеляването си само.
15
0
 
7
 
! Отговори
до 4 и подобните преди 10 години
всички,които защитавате този крадец сте същите като него,и един лев да откраднеш си е КРАЖБА,но вие така сте свикнали да оправдавате уж дребната кражба,наричайки я кокошка,бая едра тая кокошка,дай боже всекиму,а после политиците са ви виновни,могат ли една шепа управляващи да откраднат,колкото крадат останалите 7 млн.крадци-всеки ден по малко,по една кокошчица,толкова сте жалки,че вече не сте и смешни
14
1
 
11
 
! Отговори
???????!????????? преди 10 години
Имаме малко земеделско стопанство! Тази година декларирахме и имот,който не сме обработвали последните години! НО се оказа,че имотът ни е бил деклариран последните години (от хора,които не сме и виждали, та камо ли договор да имаме).Заради припокриване на площ повече от 20% не получихме субсидии и за останалите имоти. Доказвахме собственост с нотариални актове,скици и т.н! И нищо? ПИТАМ ЛЪЖЦИТЕ КАКЪВ ДОКУМЕНТ СА ПОКАЗАЛИ???? КЪДЕ ДА СИ ТЪРСЯ ПРАВАТА?
13
1
 
14
 
! Отговори
Az tam преди 10 години
Да беше хидроинжинер се писал дядо, а ти пасища ... :((
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за кокошка няма прошказа милиони няма закони...
11
1
 
5
 
! Отговори
Диляна преди 10 години
Не мога да разбера едно - нали отива лицето , което кандидатствува в Поземлената комисия на района, подава удостоверение за наследници и скица! Какво гледат тези служители? После, какви са тези очертания от някакви измислени комисии, че чертаят скица на чужди имоти! След това не се ли проверява в Областната дирекция? Такава ни е всичката Българска работа! Да дойдат да видят в Синьо бърдо ,Врачанско, че 90% от получаващите субсидии точно така са декларирали имат! А в Роман - същото е! Ами овчара
10
1
 
16
 
! Отговори
селянин преди 10 години
А едрите арендатори дето разораха и каналите и пътищата между нивите тях кой ще ги контролира?На хартия взел 500 декара да обработва а реално откраднал от възрастните хора още 500 декара.Тези крадци и лъжци кой ще следи как вилнеят из селата дето останаха само възрастни хора?Ако това е селско стопанство здраве му кажи-само един голям хаос!
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А хидроинджинер соколя кога?
8
0
 
13
 
! Отговори
поне преди 10 години
Поне не ги пишете тези глупости
7
1
 
20
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"Подсъдимият твърди, че за част от земите е получил от собствениците устно разрешение да ги ползва,но липсват договори. "Но стадата са налице, нали ? Да иска човек да работи и да търси начини да оцелява в живота и бизнеса -в България значи ОСЪДЕН !Та си мисля за четиризвездните "мандри" в Пиринско...До 4 d- прав/а си.
6
0
 
23
 
! Отговори
Сер-ГЕЙ преди 10 години
Значи ТВЪРДО може да се каже, че ГРЪБНАКЪТ на точещите пари по програмите земедели, сапард, и други беше ПРЕЧУПЕН! ХВАЛА ДРУГАРКИ И ДРУГАРИ! ХВАЛА! И това става САМО и ЕДИНСТВЕНО при упралвението на ПАРТИЯТА МАЙКА! ХВАЛА!
5
1
 
37
 
! Отговори
Марио Николов преди 10 години
Така е, някои с години не могат да бъдат осъдени по делото САПАРД, а други дето пасат овцете биват заковавани на секундата.
4
1
 
38
 
! Отговори
d преди 10 години
за кокошка няма прошка.. къде 12 бона къде цяла държава 20 години
3
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изловиха най накрая най-големия престъпник в държавата
2
1
 
35
 
! Отговори
един мухльо преди 10 години
а овчаря Марио Николов ?
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ми... овчар!!!