Като бях министър, СРС-тата бяха краен способ!

СГС отложи делотото срещу Цветанов за СРС-тата за 13 май
1 апр 2014 13:02, Анисия Иванова
74
Като бях министър, СРС-тата бяха краен способ!
Цветан Цветанов на днешното заседание в съда. Снимка БТА

Адвокатът на ексвътрешния министър Цветан Цветанов поиска разпит на бившия главен секретар Калин Георгиев отново пред съда.

Днес Софийският градски съд заседава по едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. По това дело той е обвинен, че като министър на вътрешните работи е отказал да приложи СРС-та срещу бившия директор на звеното за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров.

Още по темата
Съдът днес не уважи искането на адвокат Менко Менков и отказа да призова за повторен разпит бившия главен секретар на МВР.

Другите искания на адвоката на Цветанов бяха Орлин Тодоров също да бъде допуснат като свидетел, да се изясни дали е познавал Цветанов, какви са били отношенията му с него. Менков поиска и справка от Окръжен съд-Велико Търново за досъдебното производство срещу Тодоров от 2009 година. 

Адвокатът пожела да се изиска справка от Министерския съвет и за отпуските на Цветанов, командировките и другите му отсъствия по времето, когато е бил силов министър, за да се изясни кой е разписал въпросната заповед - Цветанов или Георгиев.

Причината е, че според полицай от великотърновската полиция подписът на отказите е поставен от главсека Калин Георгиев. Това искане на Менков вече бе прието от магистратите. Съдът уважи и искането на следващото заседание Тодоров да бъде призован като свидетел.

Освен това за следващото заседание по делото трябва да бъде дадена справка от ДАТО дали за посочения период някоя друга служба е искала подслушването на Тодоров и ако е имало, дали това искане е изпълнено същевременно.

Очакваният за разпит днес бивш ръководител на тогавашната дирекция за подслушвания на МВР - Цветан Иванов, и днес не се яви в съдебната зала заради хипертонична криза, макар да беше редовно призован. Тъй като по процеса няма документация за здравословното състояние на Иванов, съдът разпореди той да бъде принудително доведен на 13 май, когато процесът продължава.

Следващото заседание срещу Цветанов за СРС-тата е насрочено за 13 май.

След заседанието на съда Цветанов заяви пред журналисти, че когато е бил министър на вътрешните работи, винаги се е говорело, че специалните разузнавателни средства са краен способ за използване. „Винаги, на всички национални съвещания, които са провеждани съвместно с прокуратурата, в периода, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи, се е говорело, че това е краен способ и сме се стремели да бъдат ограничавани възможностите да се използват толкова много СРС-та”, обясни Цветанов.

Адвокат Менков след заседанието обясни процесуалните си искания и заяви, че е поискал справките за по-бързото приключване на процеса, за да не изчаквам пълното събиране на доказателства от страна на прокуратурата.

Цветанов отново повтори тезата си, че това, което се случва, е политически процес. "Към настоящия момент все още нямам повдигнато обвинение за незаконно подслушване. Само да припомня, че за периода края на 2013 – началото на 2014 година аз бях подслушван”, повтори той.

По отношение на казаното от главния прокурор, че ако е подслушван Цветанов в рамките на досъдебно производство, няма нищо незаконно, бившият ексвътрешен министър коментира: „Ние поискахме да ни бъдат предоставени всички тези веществени доказателства по прилагането на тези СРС-та, всичко беше отказано”.

Другите две дела срещу Цветанов са за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той ще отговаря пред магистратите за това, че е допуснал бившият антимафиот да напусне системата с 20 заплати, въпреки че по това време Тодоров вече е разследван. Третото дело срещу Цветанов е за подслушванията в МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
8
 
! Отговори
mitova преди 10 години
"....и сме се стремели да бъдат ограничавани възможностите да се използват толкова много СРС-та..."Да си припомним степенуването: нагло, по-нагло, най-нагло, гербаджия, Цвинокио!!!!
8
4
 
4
 
! Отговори
mitova преди 10 години
"....и сме се стремели да бъдат ограничавани възможностите да се използват толкова много СРС-та..."Да си припомним степенуването: нагло, по-нагло, най-нагло, гербаджия, Цвинокио!!!!
7
2
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
До 3 - кой определи кой е най-мразения в България ? Аз съм средностатичен българин и не ми пука въобще за Цветанов. Нито го мразя нито обичам. Така че не занимавайте хората с глупости и никому ни неинтересни хора
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цвъко е като трън в г-зъ на червените шумкари.
5
1
 
12
 
! Отговори
zeus преди 10 години
И преди, и сега Яйцеглавия си е патологичен лъжец:)
4
0
 
10
 
! Отговори
e преди 10 години
Нещо да знаеш Цветанов за отговор 1818/2011 от Министерски съвет ?! ***! Така ли ти наредиха израелското и САЩ-посолства-да се правиш на "Тапа".***.
3
2
 
6
 
! Отговори
PAVE преди 10 години
KAK NE TE E SRAM DA GOVORI6 POREDNITE LUJI.TI SI MINISTURUT,KOITO NAI 4ESTO E PRIBQGVAL DO S.R.S.
2
8
 
2
 
! Отговори
miki преди 10 години
bate bokiko e nai-golemiq pi4 6tom moje da poveri partiqta na nai mrazenoto sa6tetstvo v bg i pak da spe4eli izborite
1
3
 
20
 
! Отговори
Цвъ Цвъ преди 10 години
Като бях министър, СРС-тата бяха краен способ, a аз бях краен министър. Питайте лекарите-убийци от Г.Оряховица.