Прокуратурата поиска 3 г. условно за Филип Златанов

Той за тефтерчето си: Невинен съм!
1 апр 2014 16:52, Анисия Иванова
13
Прокуратурата поиска 3 г. условно за Филип Златанов
Филип Златанов в съда. Снимка Булфото

Прокуратурата поиска 3-годишна условна присъда за бившия шеф на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов по делото за тефтерчето му. Той е обвинен за престъпление по служба, извършено в периода декември 2012 г. - юли 2013 г.

Втори ден Софийският градски съд гледа делото срещу него по съкратената процедура. Според прокуратурата Златанов е записвал в тефтерчето си както инициали, така и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани. Сред инициалите в бележника имаше такива, които съответстват както на имената на политици от ГЕРБ - И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., така и на името на президента Р.П. След като случаят стана обществено достояние, Искра Фидосова от ГЕРБ напусна напусна парламента и партията.

Още по темата
Обвинението твърди, че Златанов е използвал правомощията си и е нарушил служебните си задължения, за да набави за други хора облага или да им причини вреда.

Единият от случаите е свързан с президента Росен Плевневлиев, тъй като прокуратурата смята, че подсъдимият е прикрил проверка срещу държавния глава. Вчера адвокатът на Златанов - Антон Терзийски, поиска в съдебната зала да бъде призован и президентът Плевнелиев за свидетел, но съдът не го допусна. Според обвинението президентът няма лично отношение към случая.

Днес в съда започнаха пледоариите на страните. При произнасяне на последната си дума Златанов категорично заяви, че не е извършвал престъпленията, за които го обвиняват.

„Имах честта да бъда избран за първия председател на комисията. Освен работа по същество - семинари, срещи с кметове, трябваше и да изградим комисията. Винаги съм работил като експерт и юрист, никога като политик и не желая да бъда. Не познавам Росен Плевнелиев и другите, не съм се интересувал от техните амбиции и професионален път. И затова моля да бъда признат за невинен", заяви той.

Присъдата по делото ще бъде произнесена в четвъртък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
hgdkjlfh преди 10 години
3 години и то условно?! Че па той и не се съгласява... Що за съд?!
12
0
 
2
 
! Отговори
гвгк преди 10 години
Момчета довечера е в столичен клуб с тази песен vbox7/play:53f40c24 ,,,познай кой черпи а!!!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абсолютно скалъпен процес. Напълно в духа на манипулациите, прилагани от БСП и нейните коалиционни партньори през целия преход. Досега управлението винаги е успявало да приложи убийствената си тактика, целяща лично обогатяване чрез корупционни практики. Измамите се леят като изворна вода - "чисти", "безкористни", "социално справедливи". Затлъстяха политиците и милионите им преливат по-малко в български и повече в чужди банки. Главата на рибата така се е вмирисала, че вонята й е непоносима.
10
1
 
3
 
! Отговори
иван преди 10 години
До azа също и "неясните" поръчители цц бб иф
9
1
 
3
 
! Отговори
иван преди 10 години
До Кутев-спинане можеш да се опреш на малка част от нокътчето на малкия му пръст злобарю
8
0
 
7
 
! Отговори
справедливост преди 10 години
всички *** на държавна служба с тройно по-тежки наказания.
7
1
 
6
 
! Отговори
до az преди 10 години
няма нужда от толкова злоба. надявам се, си наясно, че този тук не е минал нормален конкурс, а е нечий човек и е сложен от някого. не си е измислял сам какво да прави с тефтерчето. очевидно е, че са му заповядвали и най - трагичното е, че никога не обвиняват поръчители, подбудители, истинските виновници. винаги гърмят някакви бушони - чистачки, шофьори. днес погнали шефа на авиоотряда - той сам ли е качвал бистришките тигри? въобще прокуратурата се подиграва, но не с този, а с нас.
6
2
 
7
 
! Отговори
da ,da преди 10 години
А,пък ние искаме да знаем ,как изведнъж му измислиха обиска? Как ,пък и точно тефтерчето намериха ,пък друго не намериха и кой и кога направи експертиза на тефтерчето? Кой, гарантира че няма нищо дописано там? Защо, не се показва другата част от тефтера И ,накрая да попитам, това новия забогатял предател ли е или не?
5
4
 
5
 
! Отговори
Кутев-спина преди 10 години
Много мразя образовани , умни и способни Президенти. Още от времето на бай Тошо-овчаря и неграмотния Правешки *** се влюбих в неграмотните хора. Сега все повече се тормозя с тези образовани хора. В нашата партия ако имаш завършен трети клас по старому е успех и ставаш за министър. Вижте Сергейчо , знае какво е значението на копчетата в Съветската униформа. Никой в България не го знае. Затова обичам неграмотните БКП-БСП-ари.
4
3
 
11
 
! Отговори
И преди 10 години
дебелия ла*номет от Монтана да събира багажа за Сливен. А бащицата на българския номер със запазен мезонет в южното крило на Пазарджишкия.
3
4
 
10
 
! Отговори
А Цвъки кога преди 10 години
???? И моля не бъдете толкова снизходителни, една ефективна десятка ще му дойде добре.
2
3
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Баси подигравката. Ако наистина е виновен 3 години УСЛОВНО са направо смешка. Ако е невинен и му хвърлят кал, защо разиграват такъв водевил? При всички случаи е отчайващо и не помага на съдебната система да си вдигне имиджа - който се валя в птичи курешки в момента.
1
4
 
17
 
! Отговори
az преди 10 години
прокуратурата се подиграва...Във всяка нормална държава, този щеше да получи поне 5г ефективна присъда...