Златанов отнесе 3 години и половина затвор за тефтерчето си

Присъдата е върху 2 пункта от обвинението, защитата му ще обжалва
Обновена: 3 апр 2014 18:20 | 3 апр 2014 12:12, Анисия Иванова
101
Златанов отнесе 3 години и половина затвор за тефтерчето си
Филип Златанов в съда. Снимка: БТА

Софийският градски съд призна за виновен бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и го осъди на три години и шест месеца затвор. Той е обвинен за престъпление по служба, извършено в периода декември 2012 г. - юли 2013 г.

Делото срещу Златанов започна на 31 март и се гледаше по съкратената процедура.

Според прокуратурата Златанов е записвал в тефтерчето си както инициали, така и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани. Сред инициалите в бележника имаше такива, които съответстват както на имената на политици от ГЕРБ - И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., така и на името на президента Р.П.

След като случаят стана обществено достояние, Искра Фидосова от ГЕРБ напусна парламента и партията.

Още по темата
Обвинението твърдеше, че Златанов е използвал правомощията си и е нарушил служебните си задължения, за да набави за други хора облага или да им причини вреда.

Съдът днес постанови, че Златанов няма да има право да заема ръководна длъжност за срок пет години. Освен това ще трябва да плати разноските по делото в размер на 3600 лева. По голяма част от обвиненията Златанов беше оправдан, а осъдителната му присъда бе базирана само на два пункта от обвинението. Първият от тях е за задържан и непубликуван сигнал, получен в комисията срещу президента Росен Плевнелиев.

Прокуратурата твърди, че комисията не се е произнесла по сигнала, а производството е било прекратено. Второто, за което Златанов беше осъден, е обвинението, че не е предоставил на бившата съветничка на Плевнелиев - Димана Ранкова, възможността да се защити.

Комисията се беше произнесла, че Ранкова е в конфликт на интереси, но това решение беше подписано с две особени мнения - на Паскал Бояджиев и на Сабрие Сапунджиева.

Адвокатът на Филип Златанов заяви, че ще обжалва присъдата, каквато възможност има в 15-дневен срок, а единственият коментар на бившия председател на антиконфликтната комисия бяха думите, с които благодари на българския съд.

В първото заседание адвокатът на Златанов - Антон Терзийски, поиска в съдебната зала да бъде призован и президентът Плевнелиев за свидетел, но съдът не го допусна. В СГС обаче стана ясно, че тефтерът на Златанов не е сред доказателствата по делото. В съда бяха прочетени свидетелските показания, а като свидетели се явиха Димана Ранкова, бивш председател на Комисията за финансов надзор, и бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Във втория ден от делото по време на пледоариите Златанов категорично заяви, че не е извършвал престъпленията, за които го обвиняват. „Имах честта да бъда избран за първия председател на комисията.  Винаги съм работил като експерт и юрист, никога като политик и не желая да бъда. Не познавам Росен Плевнелиев и другите, не съм се интересувал от техните амбиции и професионален път. И затова моля да бъда признат за невинен", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До dan Кошаревските свидетели са патент на Цуцо Кривоглавия... И Свещената тиква като беше глав-сек. всичко им беше "по оперативна информация" и после в сила беше поговорката "на калпав к-р - вълната му пречи!
46
2
 
11
 
! Отговори
ЦЕЦОрибаЦАЦА-ББ преди 10 години
кога ще бъдат осъдени тези които са му давали противозаконните заповеди да върши или да не върши едно или друго действие? или хайде да замажем очите на народа като му подхвърлим идно осъдено бушонче !
45
2
 
9
 
! Отговори
dan преди 10 години
До АнонименАбе идион не четеш ли че не го съдят за тефтера и той не е веществено доказателство Съдят го по кошаревски свидетелски показания
44
3
 
11
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Сам по себе си един пиклив тефтер не може да е никакво доказателство в съда.. още повече че там има инициали, които може да са на всеки.. Това е юридически погледнато.. Иначе погледнато обаче на всички ни е ясно за какво става дума и кой е ЦЦ, кой е ББ и кой е ИФ.. може би някой си мислят,че е Ирина Флорин, но тия с малко мозък в главата и познавайки начин на управление на държавата са на ясно,че това са обичайните герберски практики
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На това му се вика: Гьон сурат!
42
4
 
18
 
! Отговори
ха ха ха преди 10 години
Този е тъкмо за евродепутат...Боже какво излъчване , каква аура имат тези гербери...Гадост.
41
4
 
17
 
! Отговори
ВВВ преди 10 години
ХУНТАТА ГЕРБ СЕЕЩА БЕДНОСТ ЗАСТОЙ И МАСОВА ЕМИГРАЦИЯ В ЗАТВОРА!!!!
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Горкият човек...жертва на своето време, на обстоятелствата, на извратеното ни "правораздаване" и най-вече на жалката ни дъжава! За вскички години от прехода няма нито един истински престъпник осъден и в затвора! Всички онези, които заслужават да са там, са или в чужбина, или на свобода и си я откупват с огромните си бързо "спечелени" пари или с депутатски имунитети. В затвора са дребни риби или кокошкари... Това е истината за съжаление, стига сте ликували..това е поредната жертва...
39
6
 
9
 
! Отговори
ранобуднитепияндета преди 10 години
Абе смешници какъв костинбродски сценарий бе.. Какво искате да го изкарате,че едва ли не БСП и бареков са напечатали бюлетините в печатницата на ГЕРБЕРА, за да могат да злоупотребяват с него после.Вие сте пълни ***.. Има си закон и той гласи,че не може да се печата над определения брой бюлетини.. ТОВА СА ЦЕННИ КНИЖА.. това не са ученически бележници.. Това е мега скандал и след такова нещо трябваше тая партия ГЕРБ да се забрани със закон. И тия се борили за демокрация подменяйки вота.. божеее
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Малко му е.С такива тефтерни похвати герберастите съсипаха живота на хиляди.Ако съда продължи и с останалите от тефтера , значи има видовден.Да се готвят ЦЦ, ББ, ИФ , РП-***,СД-Брат Пит с очила,МН-Мършата,ДА-Дуловска,ЛП-Комсомолката и т.н.
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 37 На *** ГЕРБераст - все Гейчо Санишков му е виновен!
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типичният ГЕРБераст - мазен, грозен, нагъл!
35
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скалъпените истории на Станишев нвмат край - подслушвания на пилитици и сглобени разговори, манипулацията в Костинброд. Сега съдят човек за подхвърлено фалшиво тефтерче. А Станишев невинен и чист все едно не откраднаха двамата с Моника 800 000 евро " за консултантски услуги".
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименя! присъда--- Ne viarvam! !! Kogato stane shte poviarvam. V koi zatvor i v koia kilia e ?
33
3
 
17
 
! Отговори
Е - Ник преди 10 години
Уф, че грозен маймунсурат! Вярно било значи, че по физиономията можеш да съдиш и за нрава!
32
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Управляващите правят това, което бяха обещали ГЕРБ през 2009-та !
31
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След бонусчийката от Агенция по вписванията, този е вторият ! Кой е следващия ?
30
8
 
7
 
! Отговори
истината преди 10 години
Скалъпена история или ......Много ,бих искал да знам ,какъв беше повода за обиска и защо само тефтерчето намериха ? Защото ,така и не разбрахме ! И , защо само избрани страници ни показват , и дали няма дописани думи и букви? Пълно затъмнение! Прилича, на абсолютен театър! И, другите членове на комисията ,защо не се разпитват ,има ли покритие написаното с последващи действия? И, този човек ли рязко забогатя?
29
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този е редко срещано отвратителен! *** физиономия има!
28
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другари гербаджии ...внимателно гледайте снимката ! Ето това се случва с приближените на Цецко ...употребени и захвърлени ..