Пенгезов обвини прокуратурата в "болшевишки методи"

"Не мога да повярвам, че това се случва"
Обновена: 24 апр 2014 14:03 | 24 апр 2014 13:54, Анисия Иванова
14
Пенгезов обвини прокуратурата в "болшевишки методи"
Снимка, Архив: Булфото

Председателят на САС Веселин Пенгезов обвини прокуратурата, че работи по болшевишки методи. По думите му обаче по тези географски ширини това не е учудващо.

Поводът за коментара му е фактът, че в понеделник той е призован, за да му бъде повдигнато обвинение за дело, по което разследването е продължило почти 4 години. Става дума за злоупотреба с европари, дадени по проект за военните съдилища, когато Пенгезов оглавяваше Военноапелативния съд.

Днес излезе информация, че ОЛАФ разследва съдията Веселин Пенгезов заради обществени поръчки, които или не са били правени, или са правени със задна дата, което е било доказано. От 2010 г. Пенгезов е бил разследван за злоупотреби с евросредства, когато е бил председател на Военноапелативния съд. Разследването срещу него е за отклоняване на евросредства, предназначени за изграждане на софтуер.

Още по темата
Днес главният прокурор потвърди, че делото срещу Пенгезов е заради европари и няма нищо общо с процедурата за избор на председател на Софийския апелативен съд.

Не мога да повярвам, че това се случва, възкликна Пенгезов днес на специална пресконференция.

Той разказа, че по донос на Цветан Цветанов през лятото на 2010 година е било образувано наказателно производство срещу неизвестен извършител. Ставало дума за средства по програма ОПАК. Според направен одит нарушението било, че шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и председателят на Военно-апелативния съд Петър Петков не са работили по голяма обществена поръчка за набиране на IT-експерти, а обявили малка обществена поръчка.

„Тогава ми съставиха акт, който след това се превърна в наказателно постановление на стойност 5 хил. лв., а на Петков – за 15 хил. лв. Впоследствие обаче съдът отменил глобите и на двамата. С решение беше установено, че ние, като ръководители на проекта, не сме допуснали никакви нарушения при обществената поръчка. Оттогава насам – пълна тишина“, обясни Пенгезов.

След встъпването на Сотир Цацаров в длъжност главен прокурор през 2013 г. Пенгезов се среща с него и му казва за делото от 2010 г., което на практика е срещу него, въпреки че формулировката е срещу неизвестен извършител.

През есента на 2013 г. по делото все още е нямало движение и Пенгезов се среща отново с главния прокурор. Причината е, че той иска втори мандат като председател на Софийски апелативен съд и се опасява, че делото може да му попречи.

Пенгезов изрази учудване, че делото е изпратено на Софийска военна прокуратура, тъй като тя нямала компетенции.

"Нямам обяснение защо, а не в Софийска градска прокуратура и Софийски градски съд. Може би защото са по-услужливи. Ще се явя, въпреки че бях посъветван да си взема отпуска или болничен", коментира той.

Председателят на САС заяви, че няколко пъти е получавал "съобщения" за определени дела. Те идвали чрез посредник от един човек, "който разпределя баницата". Попитан за кого говори, Пенгезов уточни, че става дума за Делян Пеевски. А едно от делата, за които било получено такова съобщение, е това срещу бившия ДПС депутат Митхат Табаков.

Ако делото не бъдело решено правилно, Пенгезов щял да види "втори мандат през крив макарон".

Председателят на съда заяви, че категорично отказал да се поддаде на натиска така, както и когато "Цветанов искаше неистово да бъде арестуван Трактора".

В сряда сигурно ще бъда отстранен от длъжност и ще бъда безработен магистрат около 3-4 години, прогнозира Веселин Пенгезов.

Пенгезов заяви, че все пак ще се кандидатира за втори мандат, макар според него вече да е взето решение поста да заеме сегашният заместник-председател на СГС Богдана Желявска.

Той категорично заяви, че няма да плати парична гаранция от 20, 30 или 40 000 лева и е готов да влезе в ареста.

С думите, че "на всяко прасе му идва Коледата" Пенгезов отговори на въпрос дали не очаква след казаното днес атаката срещу него да стане още по-ожесточена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
магиснрат преди 9 години
Нали се разбрахме да спазваме поговорката "Гарга на гарга око не вади".Колегите винаги трябва да си помагаме.Ние не може да бъде виновни.
13
0
 
0
 
! Отговори
до Ерол преди 9 години
Какво по - долно от положението в което алчността им ги поставя ?? Мизерници ненаядни ! Всички са маскари ! Какъвто примера и защитника на закона - такъв и народа , само дето за народа има пандиз , а тези ...абе вкарайте ги там при тези дето са осъдили , че те да им четат присъдата и да я вкарат в ход .....................Крадци
12
0
 
3
 
! Отговори
STANIK преди 9 години
Ейй най-после разбра,че комунизма в България не си е отишъл
11
0
 
6
 
! Отговори
практикуващ преди 9 години
До ЕролИМА МНОГО ПО ДОЛНИ ПОРЪЧКОВИ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ всъщност почти всички са такива, а останалите са некомпетентни, което е ЕДНАКВО ЛОШО. Изключенията от двата вида са малцинство и от тях нищо не зависи!!!
10
2
 
2
 
! Отговори
Забава преди 9 години
Овъртял се като пиле в калчища, бушон, притиснат на стената и почва да "пее" за тоя, за оня.....дето до вчера са му давали залъка и чадъра за собствената му алчност и безочие! Радват ме такива хора - сам си сложил главата в торбата, хванал се на хорото, ама като стане гаф - еди кой си ми плати, накара, заплаши...... Хубаво е че пеят така лесно, но хората дали слушат и мислят и ПОМНЯТ!?!
9
2
 
8
 
! Отговори
тя преди 9 години
Щом се хване някоя голяма риба откраднала големи суми почват да се оправдават с някакви "комунисти или болшевики". Смех - смех- смех.Пенгезов, връщай бързо парите и айде в затвора, там ти е мястото.
8
2
 
12
 
! Отговори
?!? преди 9 години
*** се раздруса всичките *** в кал.
7
2
 
8
 
! Отговори
MJM преди 9 години
До каква мафияВярно е за мафията Пенгезов.Като се почне от крадливата му майка. през него до щерка му.
6
2
 
6
 
! Отговори
Китен преди 9 години
До бгНа върха на носа в Приморско, но стои незавършен пета година
5
2
 
9
 
! Отговори
Ерол преди 9 години
Този директно си е за ефективна присъда!Нека видим за пореден път дали законите важат за всички в нашата странна държава, въпреки че, това ни е добре известно.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А това гнусно и *** създание като живееше като смръдлив плъх в онзаи къща,като Белия дом,да не би да беше Демокрация?Нека види сега тоя ***,какво им е на хората!
3
2
 
8
 
! Отговори
бг преди 9 години
Неговата дъщеря ли имаше имот,май хотел беше край морето като крайнонуждаеща се? Не може да се оправдава с Цветанов,защото така само трупа точки за Цветанов,че си е вършил работата,а да онивинява трактора е малко странно!
2
0
 
14
 
! Отговори
666 преди 9 години
СЕГА ЩЕ РАЗБЕРЕШ НА СОБСТВЕНИЯ СИ *** КАКВО Е ДА ТЕ РАБОТЯТ ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!!!ЩЕ РАЗБЕРЕШ КАКВО УРОДЛИВО ЧУДОВИЩЕ Е ТЯ И ЩЕ РАЗБЕРЕШ КАКВО МОЖЕ ДА ПРАВИ!!!НЕ ПИЩИ-ГЛАДЕН НЯМА ДА БЪДЕШ ПО ПРИЧИНИ ,КОИТО ЗНАЕШ,ДРАГИ МИ СМЕХУРКО!!!
1
0
 
14
 
! Отговори
каква мафия преди 9 години
Мафията с Пенгезов датира отдавна,то не бе замесен в имоти край морето с неговата рода,европари,е нищо наглоста е ,че прасчо е той и защо до сега не е имало Коледа,защо още не в затвора,ами те си раздават власт,пари,здраве-защото не им пука,още се мисли за недосегаем,или тук ние си пишем,а те си живуркат.