Енимехмедов не е можел да убие Ахмед Доган, заключи съдът

Той е искал да унизи почетния председател на ДПС
50
Енимехмедов не е можел да убие Ахмед Доган, заключи съдът
Октай Енимехмедов. Снимка: Булфото, архив

С действията си Октай Енимехмедов не е можел да причини смъртта на Ахмед Доган. Това е основният аргумент на Софийския градски съд да го признае за невинен по обвинението за опит за убийство. Днес съдът публикува мотивите си.

Още по темата
Нападението над почетния председател на ДПС стана на Националната конференция на ДПС на 19 януари 2013 г., а на 26 февруари Софийският градски съд осъди на 3 години и 6 месеца Октай Енимехмедов. Той беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС.

По делото категорично няма доказателства за умисъл, казва съдия Пенка Велинова, която приема за недоказано обвинението в опит за убийство.

Присъдата бе подписана с особеното мнение от един от съдебните заседатели, който смята, че Енимехмедов е трябвало да получи 1 г. и 1 месец затвор.

Съдът посочва свидетелски показания, които са категорични, че Енимехмедов е заявил намерение да стресне и унизи Ахмед Доган, но не и да го убие.

СГС посочва в мотивите си, че е съпоставил заключението на комплексната съдебномедицинска и балистична експертиза с техническите експертизи, установяващи разстоянието, от което подсъдимият се е опитал да възпроизведе изстрел срещу Доган.

Вещите лица са категорични, че при изстрел от дистанция над 1 см, практически не се очаква смъртоносно увреждане. Такъв резултат, според тях може да се получи при дистанция на оръжието до 1 см или при изстрел от упор.

Съдът посочва, че пистолетът на Енимехмедов не е бил опрян в слепоочието на Доган. Обратното твърдят някои от свидетелите, но съдебният състав е предпочел да се довери на експертите по делото.

От доказателствата става ясно, че след деянието и задържането на подсъдимия не са взети мерки да се изведат хората от залата и да се запази местопроизшествието, което е довело до въздействие върху веществените доказателства, което сериозно затруднява наказателното производство. В мотивите на СГС е отбелязано, че пистолетът и патроните са сложени в плик след деянието.

По отношение на движението на оръжието от момента на деянието до приобщаването му по делото са налице доказателства, които съществено си противоречат.

От разпитите на свидетелите става ясно, че при провеждане на оглед на зала 3 на НДК, където се провеждаше конференцията, не са спазени изискванията на закона, тъй като само формално е било отбелязано в протокола, че е извършен в присъствие на поемни лица, докато вписаните като такива реално не са наблюдавали ставащото и не са били наясно с функциите си в това действие по разследването.

Ето защо съдът приема, че не следва да ползва като доказателствено средство този протокол за оглед на местопроизшествие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
kiro преди 9 години
добро утро, нещастен съд!!!!
41
2
 
0
 
! Отговори
е ,ми.. преди 9 години
Цирка свърши ! Актьора, си поучи хонорара !
40
3
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
И тая сапунка ще навърти 5000 епизода. То у нас не остана *** да не се пъне за парламента.
39
2
 
7
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Енимехмедов председател на ДАНС
38
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този цирк не свърши ли вече....голяма скука в тази държава...На Енимехмедов по му приляга да играе в някой от театрите...А и какъв "родолюбец" се извъди.Спомняте ли си мечтата му за България?Дааа...мечтата му била да види един ден турски офицери в Българската армия....хахаха...на служба ли...на гости ли,така и не се разбра за тази негова мечта.За всеки случай да си кажем:Бог да пази България!
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешници! Толкова ли глупав мислите ,че е Българският народ за да повярва , че всичко не бе скалъпено от Ахмед Доган. И да се опитвате да направите това момче герои в очите на Българите. Далеч по далгосрочни идеии и планове имате или имахте за Енимехмедов!
36
1
 
15
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ преди 9 години
НА СОП*ЛА БЕ ПОКАЗАНО КАКВО МИСЛИ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ЗА НЕГО, В ТОВА ЧИСЛО И МЛАДИТЕ БЪЛГАРО МОХАМЕДАНИ, КОИТО НЯМА ДА ПОЗВОЛЯТ ДА БЪДАТ ЛЪГАНИ ОТ СЛУГИТЕ НА ДС ! ЩЕ СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА ОТ МАФИЯТА !
35
1
 
12
 
! Отговори
Пепи преди 9 години
Искам един от всички тук да ми каже дали още се съмнява че *** управлява ***.
34
2
 
23
 
! Отговори
aha преди 9 години
Трябва да бъде оправдан-това си е самозащита за себе си и народа от мафията!
33
1
 
0
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До Див аграр При тези обяснения си прав.Но иначе Х е прав, при нашата "независима"съдебна система на последна инстанция ще бъде осъден за опит за убийство.
32
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
унижава се с думи или безразличие, убива се с пистолет. Това момче знае ли че тази игра на унижение с уж пистолет можеше да му струва живота ,
31
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига циркове, Доган да му дава хонорара и да се свършва вече.
30
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съда хем признал показанията на хората че Енимехмедпв искал да унизи Сокола а не да го убие хем го осъдил на затвор за закана за убийство. Или съда не е у ред или журналиста писал статията.
29
1
 
18
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Добре обмислен цирк от *** пардом Сокола.Какъв по добър начин да отидеш в сянка без да те питат защо? За всички бе ясно че няма да осъдят главния артист.В друга държава тези дето го биха след " опита за убийство" също щяха да ги съдят.Ако искаше да го убие щеше да го направи.Но плана е бил друг.Браво на режисьор, сценарист и спонсор.Чакаме следващия цирк на 25.05.2014.
28
0
 
8
 
! Отговори
Веско преди 9 години
До Див аграр Ако беше поръчано от Пеевски нямаше да го изберат за евро-депутат от дпс.Ти си нямаш понятие колко са отмъстителни турците, аз знам.Един наръга братовчед си защото на плажа погледнал жена му.Да поръча доган и да го изберат от дпс на второ място е невъзможно-Ти сигурно си от ббц.
27
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като гледам какви тъпизми бучат в празните ви тикви мога да кажа със 100% сигурност:Ще гладувате до последният си земен ден.
26
1
 
2
 
! Отговори
AZ преди 9 години
Ako e iskal? Shteshe ;)Q,pusnete choveka i se sasredotochete varxy bedniq narod,oligofreni.
25
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако беше искал да го убие като е виял,че пистолетът не стреля е можел да замахне и да го удари по главата с него.Но той и това не е направил.
24
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 9 години
123
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пийте дами и господа !Доган черпи !