Случаят "Сарафово" трябва да влезе в съда, отсече Цацаров

От Европол са впечатлени от начина, по който се води разследването у нас
16 май 2014 14:53, Анисия Иванова
20
Случаят "Сарафово" трябва да влезе в съда, отсече Цацаров
Срещата с директора на Европол Робърт Уейнрайт. Снимка: БТА

Разследването за атентата в Сарафово трябва да бъде доведено докрай и да влезе в съда. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след среща с директора на Европол Робърт Уейнрайт. На срещата присъства и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

Терористичният акт на летище Сарафово в Бургас стана на 18 юли 2012 г. и при него загинаха петима израелски и един български гражданин.

Още по темата
По думите на Цацаров страната ни трябва да даде ясен сигнал, че в "България тероризмът се наказва с цялата строгост на закона, независимо коя и каква международна организация стои зад извършителите".

Обвинител номер едно призна, че са получили изключително ценна експертна, логистична, информационна помощ за разследването.

Той уточни обаче, че прокуратурата не може да се ангажира с ясен срок за това кога делото ще влезе в съда. По думите му обвинението вече си беше поставило срок това да се случи през февруари-март тази година, но е била получена нова ключова информация, която ще удължи разследването.

Цацаров разкри, че са били необходими 12 съдебни поръчки, които били изпратени на няколко страни, за да се уточни маршрутът на едно от лицата, което е влязло и излязло от България, и което определено има съпричастност към терористичния акт.

Много съм впечатлен от начина, по който се води разследването от българските власти по случая „Сарафово", каза директорът на Европол Робърт Уейнрайт след срещата с главния прокурор. Той изяви увереност в успешния край на разследването и обяви, че то продължава с активната подкрепа на "Европол", през последните няколко месеца е налице увеличение на обмена на информация между институцията и българските власти.

"Това е важно не само за сигурността на България, но и за сигурността на Европейския съюз (ЕС). Трябва да останем чувствителни и нащрек за всякакъв терористичен акт, и всяка терористична проява, която може да възникне, където и да било на територията на ЕС”, допълни Уейнрайт.

„Имаме пълната ангажираност на цялата съдебна система да доведе докрай разследването по този терористичен акт. Главният прокурор даде да се разбера за личния му ангажимент към разследването”, каза още той.

Благодарение на това, което Европол направи, бяхме в състояние ефективно да напреднем в разследването по случая „Сарафово”, каза вицепремиерът Цветлин Йовчев след срещата.

Той благодари за изразената готовност на Уейнрайт да продължава и да подкрепя изграждането на способностите на България в областта на борбата с кибер престъпленията, както и с изграждане на информационните и аналитични възможности. В разговорите Уейнрайт е бил запознат с няколко проекта, които са важни в момента не само за България, а и за всички европейски страни. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацаров е избран от Кумонистическата партия и ганстерските среди,е кого да защети истината или мрасотията и тероризма ?сами си отговори българино,коментара е излишен и никога нищо нямада да се разбере за атентата във Сарафово бадете сигорни.От покварени хора нищо добро не може да се чака.
16
0
 
0
 
! Отговори
az преди 9 години
До Анонимен 5 Zabravi i kmeta na Yambol s obqvena efektivna prisuda sushto ama neshto oshte objalva na poslednata istancia,dosega dva puti zagubi.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И АЗ СЕ ВПЕЧАТЛИХ...ДО НАПИКАВАНЕ...
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Mnogo skoro
13
1
 
17
 
! Отговори
Discovery преди 9 години
"От Европол са впечатлени от начина, по който се води разследването у нас"E как нЕма да са впечатлени, то как да не се впечатлиш от пълни некадърници!!!
12
0
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
До АнонименЯвно не сте следили развитието на темата. Евреите на 2-рия час след взрива заявиха, че това е атентат на Алкайда и нашите папагали повториха тази версия, но без да посочват организацията изпълнител. След това вече не може да си плюем в сурата и да си признаем.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИМПЕРИАЛИСТНе виждам смисъла,на кого и защо да е неудобна тази истина. Ако газта е била проблем това първо израелци щяха да го докажат
10
4
 
6
 
! Отговори
ПИТАМ Г-Н ЦАЦАРОВ преди 9 години
ЕНЕРГЕТИКАТА Е ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, КАКТО И АТЕНТАТИТЕ, НО ЗАЩО ЦАЦАРОВ МЪЛЧИ ЗА БЕЗОБРАЗИЯТА НА БОРИСОВ,ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЕРП-АТА,КОНФЛИКТА НА ИНТЕРЕСИ НА ЦВЕТЕЛИНА МУ И КРЪГЪТ ОКОЛО НЕЯ "КАПИТАЛ",ЧИЙТО ПРОЕКТ Е БУДА БОРИСОВ И КОИТО ИЗЯДОХА НАЙ-ГОЛЯМАТА БАНИЦА ОТ МУТРЕНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ.ТАКА,ЧЕ ЦАЦРОВ ДА НЕ ПРАВИ ОПИТИ ДА СЕ ИЗМЪКВА С ЪС САРАФОВО И ДА ОТЧИТА ДЕЙНОСТ,А ДА ПОДКРЕПИ СЪС СЪОТВЕТНИТЕ МЕРКИ КАБИНЕТА В УСИЛИЯТА МУ ДА ПОСТАВЯТ НА МЯСТО САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ КРАДЛИВИ ЕРП НА БОКО
9
2
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
До ДебораЗад атентатите от българските турци стоеше Турция!Тогава хванаха виновните!
8
4
 
4
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
Доста хора знаят неудобната истина за взрива на газовата уредба на автобуса, но поддържат версията за терористичен акт за да не си развалим отношенията с параноидните управляващи в Израел?
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А КОГА ЦАЦАРОВ ЩЕ ВЛЕЗЕ В СЪДА, ЗАЩОТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ОБСЛУЖВА ГЕРБ,КОЕТО Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО. ПРОКУРАТУРАТА КАТО ЧАСТ ОТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА Е НАДПАРТИЙНА ПО КОНСТИТУЦИЯ,А Г-Н ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ПРОДЪЛЖАВА ДА СЛУГУВА НА МУТРИТЕ И МИЛИЦИОНЕРИТЕ ИМ, КОЕТО Е ОСЪДИТЕЛНО И МОРАЛНО И ЮРИДИЧЕСКИ. КАК НА ЦАЦАРОВ МУ ХАРЕСВА РОЛЯТА НА МУТРЕНСКИ СЛУГА И АТЕНТАТЪТ В САРАФОВО ЛИ Е НАЙ-ВАЖНИЯ ПРИОРИТЕТ НА ПРОКУРАТУРАТА.КЪДЕ СПИ УВАЖАЕМАТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА БОКО И АВЕРИТЕ МУ,ДОКАРАЛИ ЕНЕРГЕТИКАТА ДО КОЛАПС
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бах ти разследването - 2 такива разследвания и изпутваш цела пенция и то яка!
5
1
 
7
 
! Отговори
Дебора преди 9 години
До АНТИ Ако турците зачестят атентати в България ще те питам дали българите сами си ги спрятат. Израел добре знаят че българите нямат никакъв опит в разследването на атентати затова разчитат на себе си.Какво може да им покаже българското разследване? 5 снимки от камерите и 50 измислени варианта с предполагаем атентатор ? Едно е сигурното че, Цацаров не е атентатора.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АНТИМного си невеж ако смяташ че евреите сами си спрятат атентатите,.Атентатите срещу евреите са ежедневие. Имаш ли представа колко пари Израел влага за сигурноста ? Бог ни даде красива земя, да беше ни дал и малко акъл в главите
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Впечатлени са та. Те такова чудо не са виждали.... :D
2
8
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Те евреите сами си го спретнаха атентата!
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде да видим тая *** дали ще осъди поне един човек всеки ден четем това дело влиза в съда онова дело влиза в съда , а затворите празни. Мутро-съда е една ненужна институция която само бонуси,подкупи и заплати *** , ане върши работа за 5 пари.