Цацаров удивен: Въоръжени цивилни конкурират военните

Близо 212 хиляди българи имат разрешения за оръжие
20 май 2014 15:00, Анисия Иванова
124
Цацаров удивен: Въоръжени цивилни конкурират военните
Пресконференцията на главния прокурор Сотир Цацаров. Снимка, архив Булфото

211 486 са физическите и юридическите лица, които имат разрешение за оръжие, боеприпаси и взривни вещества в страната.

Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, който представи резултатите от проверката за спазването и прилагането на Закона за оръжията. Общо регистрираните огнестрелни оръжия у нас са 340 хиляди. Цацаров заяви, че не е очаквал малък брой оръжия, но тези цифри били меко казано изненадващи. По думите му тази армия от въоръжени цивилни конкурира военните сили. Приблизително 110 души са с изтекъл срок на разрешенията и срещу тях не са предприети действията за отнемането им.

Според представените данни 340 583 е броят на установени огнестрелни оръжия – пистолети, револверни тип системи, автомати, карабини, картечни пистолети, картечници и други, 48 717 691 единици от всякакъв вид и калибър са боеприпасите. За самоохрана оръжията са са 122 455, за охранителна дейност - 13 300, за лов - 180 958, 3856 са за спортни цели. В графата други са 2984 броя, които са предимно колекционерски екземпляри, обобщи Цацаров.

Още по темата
Проверката беше разпоредена от главния прокурор на 18 март тази година и приключи на 25 април. Проверени са действащите срокове на разрешителните, наличието на огнестрелни оръжия и боеприпаси с изтекъл срок за съхранение и спазването на служебните задължения от страна на службите КОС в цялата страна. Повод за нея беше тежкият инцидент в Лясковец, при който един командос бе убит, а други трима ранени. Тогава бе установено, че стрелецът Петко Савов е имал арсенал от оръжия в дома си, като някои от тях бяха с изтекли разрешителни.

„Проверена е всяка областна дирекция на МВР, всяко районно поделение на полицията. Обхванати са всички граждани, които имат постоянен адрес, всички юридически лица, всички оръжия и боеприпаси”, уточни Сотир Цацаров.

Главният прокурор представи и конкретни случаи - физическо лице в София град е с 13 броя оръжия. Във Видин са установени 40 лица с изтекъл срок на разрешенията за оръжие, в София град те са 23-ма, в Кърджали -17, Свиленград -20. МВР не е предприело никакви действия по отношение на тях. В Ловеч не се води електронен регистър, в полицията в Тетевен служителят, който отговаря за разрешителните, не притежава компютърна грамотност, но дори не може да даде справка на колко лица, за колко оръжия и за какъв период са били издадени разрешения, посочи Цацаров.

Добра е организацията в областните дирекции във Варна и Пловдив, допълни той.

След проверката са образувани 14 досъдебни производства за незаконно притежание на оръжие, към МВР са отправени препоръки, свързани с изграждането и поддържането на електронния регистър. Има и 53 препоръки по конкретни случаи, заяви Цацаров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
0
 
! Отговори
sgt. Hale преди 9 години
100% и Цацаров има оръжие...!!
89
0
 
6
 
! Отговори
Emo преди 9 години
Притежаването на оръжие в тези времена и при тези обстоятелства в България трябва да е право на всеки. Не е работа на бай *** прокурора да брои оръжията, а да търси сметка защо криминално проявените имат разрешителни за оръжия, и на тези, които са м ги дали. С тези изявления само се засилва усещането, че съдебната власт е против правото на самозащита на живота и имуществото на отделния глажданин. От което всъщност държавата не се интересува много и без това.
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V 6VEICARIA VSEKI PREMINAL PREZ VOENO OBU4ENIE ( A TAM VSEKI MAJ PREMINAVA TAKOVA ) DARJI ORAJIETO SI V KA6TI V SPECIALEN DADEN OT DARJAVATA MU SEIF S PALNO BOINO SNARAJENIE . KATO KOMISII OT 6TATNI VOENI PRAVQT VNEZAPNI PROVERKI KAK OTDELNIA GRAJDANIN SAHRANQVA ORAJIETO POVERENO MU OT DARJAVATA . 6TATNATA IM ARMIA E SIMVOLI4NA KATO BROI . ZA6TOTO VSEKI 6VEICAREC E VOINIK -- ZAPASNI
87
1
 
7
 
! Отговори
Оптимист преди 9 години
Добра новина!Не всичко е загубено!Още има в България отговорни хора, които могат да носят оръжие!
86
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно за Цацаров животът на военния означава повече от живота на обикновения хирург, учител, строител, които не са въоръжени поради скапаното законодателство, което е в интерес на престъпниците, които ежедневно тровят живота ни. Затова са и ежедневните убийства, обири, изнасилвания. Оръжие трябва на хората за самозащита, а не проверки.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цацаров вместо да пише смехории, би трябвало да се информира за броя на висящите срещу *** следствени дела, броя на избягалите от затворите и напусналите страната от некадърността на милиционерите бандити, необезпокоявани от никого. Напротив, броят на оръжията е достатъчно малък спрямо извършваните престъпления от ***, но за него явно животът на обикновения гражданин не означава нищо. Това ще е дереджето ни докато са на власт комунистите-с предимство да айдуците, анархия и бандитизъм.
84
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другарят Цацаров явно не е уведомен, че в нормалния човешки свят нормалните хора притежават законно оръжие за самозащита на живота, честта и собствеността си. У нас днес въоръжени са милиционери, военни и съмнителни бизнесмени, а останалите Господ да ги опази. Нужна е промяна на закона на оръжията и всеки гражданин да има право на оръжие за самозащита от *** на обществото, породено от бездействието на правозащитната ни система.
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Страх ги е, страх ги е, СТРАХ ГИ Е ТИЯ МРЪСНИ ПРЕДАТЕЛИ!!
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В САЩ има 300 000 000 единици оръжие в частни ръце и сигурно трилиони единици патрони. *** та че превземи тая държава! А политиците да си вършат работата и по малко перверзия!
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тая крива ***, прокурора, и неговите перверзни изводи и логика, с удоволствие бих му *** на вярата и ценностите му! Абе ***, какво, страх ли те е че българите имат толкова "много" оръжие, и че вие политиците неможе напълно да съботирате народа ли? Които е срещо оръжието е долен комунист искащ отново да ограби българския народ от неговата собственост, и отново да направи саботаж!
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
.. и това са само официалните данни!
79
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оръжието е единствения гарант срещу безобразията на управляващите.
78
2
 
4
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Всички евреи имат оръжие, това са тези за които се кахари автора. Армията и полицията също са тяхни. НАТО им е собственост, той е частна международна организация, нещо като МВФ или Американския резерв.
77
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във всеки джоб Макаров , във всеки гардероб Калашников - мото на 21 век.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАз пък като питах съвсем внимателно ми обясниха каква е процедурата и ... готово :)Сега като ходим по разни места децата се държат нормално, а не се озъртат като зайци...
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Кобурвсичките тия 210 000 са бивши калмуцу ,ченгета ,*** и друг слугинаж.Ходих да питам дали мога да си купя пистолет ,и ми беше отказано.Не ми бил нужен и труги тинтири минтири полицейски дрънканици.А аз се чувствам беззащитен в страната си.Аако искам да убивам някого учили са ме да го правя и с голи ръце ,и със нож ,че и друго,а аз искам да се защитавам.
74
1
 
12
 
! Отговори
Първа част преди 9 години
В Люксембург, където оръжията са тотално забранени, има 10 пъти по-висок процент на убийствата, отколкото в Норвегия и Германия, където огнестрелните оръжия са легални и процента на притежателите им като цяло е много голям. Финландия и Естония. Финландия има 14 пъти повече огнестрелни оръжия в населението от Естония и същевременно 10 пъти по-малко убийства с огнестрелни или с не огнестрелни оръжия. Русия и САЩ. Русия още през 1929 забранява КНО (късото нарезно оръжие) и въвежда стриктен контрол
73
0
 
10
 
! Отговори
Втора част преди 9 години
върху гладкоцевните и нарезни ловни карабини, но същевременно поддържа нива на повече от 20 убийства на 100 000 души население, докато САЩ, като страна с най-много оръжия на глава от населението, поддържа данни от по-малко от 5 убийства на 100 000 души. Тези данни са трайни и се запазват в периода между 1998 и 2004. Процентът на убийствата в Русия остава до 4 пъти по-висок от САЩ. Съпоставяйки Англия след приемането на стриктния оръжеен контрол и изземването на оръжията и САЩ, виждаме,
72
0
 
10
 
! Отговори
Трета част преди 9 години
че на 100 000 души в Англия се извършват 2 000 обира, докато в САЩ те са едва 600. В изнасилванията Англия отново води повече от 3 пъти на САЩ. Като авторът напомня, че през изминалия век, когато е липсвал стриктен оръжеен контрол в Англия, тя е държала едни от най-ниските нива на престъпност в света. Съпоставяйки данните за тежките престъпление, те са 2 034 за Англия и 466 за САЩ на 100 000 души население.
71
0
 
11
 
! Отговори
9 рота преди 9 години
ПОЛИТИЧЕСКАТА МАФИЯ СЕ ЧУВСТВА ЗАСТРАШЕНА ОТ НАРОДА FREE MEN HAVE GUNS SLAVES DON,!!!!!!!цаца ТЪПО МОМЧЕ СИ ТИ АКО ИСКАМЕ ОРЪЖИЕ ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО ИМА НА БЛЕК МАРКЕТА АМА ТИ СИ МНОГО ГОТИН БЕ МОМЪК