Съдът оправда Цветанов по делото за длъжностно присвояване

Това е първата присъда по делата, които се водят срещу бившия МВР шеф
Обновена: 26 май 2014 14:47 | 26 май 2014 10:08, Красимир Ангелов
117
Съдът оправда Цветанов по делото за длъжностно присвояване
Снимка: Булфото

Софийският градски съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението за длъжностно присвояване.

Зам.-председателят на ГЕРБ бе подсъдим за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Още по темата

Сумата е била изплатена като обезщетение на бившия директор на регионалната структура на БОП - Велико Търново след освобождаването му от поста.

Както Dnes.bg информира, на 22 май прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов, като според обвинението бившият вътрешен министър е проявил "престъпна упоритост" при извършване на престъплението. Държавното обвинение поиска още съдът да наложи пет години забрана Цветанов да заема държавни длъжности, както и конфискация на половината му имущество.

“Никога не съм смятал, че невинен човек може да бъде осъден”, коментира след решението на съдиите Цветанов. Той посочи, че днес не желае да говори много и иска да запази по-добра дипломатичност и каза, че ще изчака произнасянето на следващите две съдебни инстанции.

Адвокатът му Менко Менков определи решението на съда като огромна крачка за българско правосъдие. Защитата по това дело винаги е била спокойна, защото българският съд е бил на необходимото ниво, за да постанови безпристрастна присъда, каза Менков.

Той изрази очакване всички дела срещу Цветанов да завършат с оправдателни присъди.

Прокуратурата обяви, че ще протестира присъдата.

Това е първата присъда по делата, които се водят срещу Цветанов. Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, е това за отказаните СРС-та срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров.

Според обвинението в нарушение на закона Цветанов е написал шест пъти „не“ под искането да бъде подслушван Тодоров. Искането е било инициирано от прокурори и разрешено от съдия и с отказа си ексминистърът попречил на разследването срещу бившия антимафиот.

Делото тръгна от втория опит заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

На 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за незаконното послушване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
0
 
! Отговори
поздравение преди 9 години
Преди всичко за мъжеството на съдийския състав.Устояли са на натиска!! Има правъдна система все пак!
93
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП умира. Цветанов пак ще стане министър на вътрешните работи. Да му мислят червените криминални ***. Ще има дела до скъсване и мноого години затвор.
92
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
За кокошка няма прошка а за милион няма Закон но ако си от лъв нагоре като Цецо, то и Президента у нас ще те награди като успял държавен крадец !
91
0
 
7
 
! Отговори
Виктор Петров преди 9 години
Съвсем не случайно обвиненията срещу ЦЦ бяха смешни и не преки - всичко е планирано да бъде оправдан! Цацаров има да връща дивиденти на Бойко и сега е подходящият момент! Къде отидоха обещанията му за независима прокуратура? А и Цецо доста добре се подсигури предварително за съдийското снисхождение - даде им дори това, което не е негово и беше непоискано! Какво да правим - независима преавна система - нищо не зависи от тях...
90
0
 
3
 
! Отговори
f преди 9 години
terminal 2, tova e spasenieto hich ne si gybete jivota na tazi mafiotska teritoriq bg.
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЕГА ПРОКУРОРЪТ ДЕТО ИЗПЪЛНИ ПОРЪЧКАТА, ЗАЕДНО С ОНЕЗИ КОИТО МУ Я ВЪЗЛОЖИХА ДА СПРАТ ЗАВИНАГИ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С КАКВОТО И ДА Е ПРАВО!
88
5
 
14
 
! Отговори
mdaa преди 9 години
След изборните резултати от съда се наср*ха, без извинение. Оправдаха абсолютен престъпник!Ало БеСиПетУ, срещу мафията, не се играе честно - или ги биете в тяхната игра или отивате при Царя!Поняли?!?!?!
87
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 9 години
До До 104-О.К.О.К! ЗАЩОТО ТОВА Е ПРОБЛЕМ НА ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВА! НО ДА Е САМО ЕДИН ВИНОВНИК ЗА ТОВА ПАК Е НЕЧЕСТНО !
86
0
 
13
 
! Отговори
До 104 преди 9 години
Не ми е проблем Цветанов. Проблемът ми е липсата на правосъдие. :)
85
9
 
9
 
! Отговори
??? преди 9 години
ЕХОООООООООО ЦЕЦО ЛИ ВИ Е НАЙ-КРИВ В ТАЗИ ОГРАБЕНА И ОБРУЛЕНА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКОТО ЗЛО ДЪРЖАВА БЕ? ЗА НЕГОВИТЕ 6 АПАРТАМЕНТА ЛИ СЕ ХВАЩАТА САМО,А НЕ ВИЖДАТЕ,ЧЕ ПЕЕВСКИ ИМА НАД 50 ИМОТА ПРИ ТОВА НЕДЕКЛАРИРАНИ,АМИ ДОГАН,ХРИСТО БИСЕРОВ КЪДЕ ГО ПОКРИХА АААААААА ПИТАМ ВИ С ДВОЕН АРШИН ЛИ МЕРИТЕ?
84
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой ако е вярвал, че ще го осъдят, значи е много тъпо парче. Всички знаем как стоят нещата...
83
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вече може да присвоява " на чисто".
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЛЮБИМЕЦ 13 Ti gledai kakvi MORALNI kachestva ili obrazovanie ima stanishev.
81
11
 
11
 
! Отговори
ЛЮБИМЕЦ 13 преди 9 години
НЯКОЙ ДА Е ОЧАКВАЛ НЕЩО ДРУГО. СЛЕД НЕ СЪВСЕМ СПОЛУЧЛИВИЯ ОПИТ НА ЦЕЦО КРАДЕЦО ДА ОБЛАДАЕ БЪЛГАРСКИЯ СЪД,КОГАТО КОЛЕШЕ И БЕСЕШЕ БИДЕЙКИ НА ВЛАСТ,ДНЕС СЪЩИЯТ ТОЗИ СЪД ЛЯГА НА СЪЩИЯ ТОЗИ ЦЕЦО ФИЗКУЛТУРНИКА.ПРИ ДОКАЗАНА ВЗЯТКА ГО ОПРАВДАВАТ.НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ И НА ДРУГИТЕ ИНСТАНЦИИ.ВСИЧКО Е ИГРА НА ПРОКУРАТУРАТА С ТЕЗИ 5г. ЕФЕКТИВКА И КОНФИКАЦИЯ И СЪДА,КОЙТО НИКОГА НЯМА ДА ИЗДАДЕ ЗА ГЕРБАДЖИЯТА ТАКАВА ПРИСЪДА.А ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ,ЧЕ ПРИ ТЯХ Е НАЙ-ВИСОКИЯ %КОРУПЦИЯ ПО ВСИЧКИ ДОКЛАДИ ОТ ЕС.
80
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZA KAKVO BESHE OBVINEN? 50 000LV OTISHLI V DRUG SEKTOR- DAJI I DA E TAKA, TZVETANOV NE E SCHETOVODITEL ILI KASIER. KAKVO DA KAJEM ZA PARITE OTKRADNATI OT MASLAROVA, MONIKA I OSTANALITE.
79
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди изборите се беше умислил. Халал да им е на неговите избиратели.
78
6
 
18
 
! Отговори
ивко преди 9 години
Кой съди победители?
77
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този е по-грозен и от Фидосова...
76
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мястото на Цвъки е при Кадафи!
75
3
 
14
 
! Отговори
Миро преди 9 години
Според това което бе казано в пресата като обвинение си зададох въпроса от коя махала е добил дипломата си този прокурор поддържащ такова обвинение. Другите въпроси са каква оценка получава прокурора след такова решение и как ще реагира шефа му. Питането ми е: Докога ще плащаме за некадърно образувано обвинение където всичко е като сламената колибка на трите прасенца? Очаквам при първа телевизионна среща Цветанов да е с изключително добре изписани вежди. Да му е честита оправдателната присъда.