Съдът оправда Цветанов по делото за длъжностно присвояване

Това е първата присъда по делата, които се водят срещу бившия МВР шеф
Обновена: 26 май 2014 14:47 | 26 май 2014 10:08, Красимир Ангелов
117
Съдът оправда Цветанов по делото за длъжностно присвояване
Снимка: Булфото

Софийският градски съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението за длъжностно присвояване.

Зам.-председателят на ГЕРБ бе подсъдим за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Още по темата

Сумата е била изплатена като обезщетение на бившия директор на регионалната структура на БОП - Велико Търново след освобождаването му от поста.

Както Dnes.bg информира, на 22 май прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов, като според обвинението бившият вътрешен министър е проявил "престъпна упоритост" при извършване на престъплението. Държавното обвинение поиска още съдът да наложи пет години забрана Цветанов да заема държавни длъжности, както и конфискация на половината му имущество.

“Никога не съм смятал, че невинен човек може да бъде осъден”, коментира след решението на съдиите Цветанов. Той посочи, че днес не желае да говори много и иска да запази по-добра дипломатичност и каза, че ще изчака произнасянето на следващите две съдебни инстанции.

Адвокатът му Менко Менков определи решението на съда като огромна крачка за българско правосъдие. Защитата по това дело винаги е била спокойна, защото българският съд е бил на необходимото ниво, за да постанови безпристрастна присъда, каза Менков.

Той изрази очакване всички дела срещу Цветанов да завършат с оправдателни присъди.

Прокуратурата обяви, че ще протестира присъдата.

Това е първата присъда по делата, които се водят срещу Цветанов. Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, е това за отказаните СРС-та срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров.

Според обвинението в нарушение на закона Цветанов е написал шест пъти „не“ под искането да бъде подслушван Тодоров. Искането е било инициирано от прокурори и разрешено от съдия и с отказа си ексминистърът попречил на разследването срещу бившия антимафиот.

Делото тръгна от втория опит заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

На 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за незаконното послушване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
11
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
същински ужас и безкрайна наглост продължава да ври от тази "десница"! няма хората да гласуват и за вас драги мошенници ненаяли се!!
73
3
 
27
 
! Отговори
работещ преди 9 години
Едва ли има някой,който да е бил убеден,че ЦЦ ще бъде осъден.Нали гл.прокурор беше избран с подкрепата на ББ.Никога няма да станем нормална европейска д-ва,докато Прокуратурата не започне да събира годни доказателства.Никой не може да ме убеди,че няма начин да не може да бъде уличен ЦЦ или който и да е друг висш чиновник,че е забогатял неправомерно.Забелязхте ли доволната физиономия на ЦЦ след евроизборите?Това е обида за всички свестни,работещи и отговорни граждани.
72
5
 
15
 
! Отговори
Богдан преди 9 години
До Не на борисовщинатаА ти можеш ли да обясниш как 50 ХИЛЯДИ лв /20 брутни полицейски заплати,забележи по закон/ или 25 000 ЕВРО/ЕДНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА НА ЕВРО ДЕПУТАТ СА "ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ",ТА СЕ НАЛАГА 5 ГОД. ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ НА ПОЛОВИНАТА ИМУЩЕСТВО!?..ЧЕ САМО ДОГАН ,ПЕЕВСКИ иЙОРДАН ЦОНЕВ ГИ ИМАТ ТЕЗИ ПАРИ ЗА ДЖОБНИ И ГИ ХАРЧАТ ЗА ПИЕНЕ И КУ*ВИ ЗА ЕДНА СЕДМИЦА..АМИ ВОЛЕН СИДЕРОВ,ТОЙ КОЛКО ПРОФУКА В ПАРИЖ,БРЮКСЕЛ И ВАРАДЕРО ЗАШАМПАНСКО,УИСКИ,КРЪЧМИ И "КАМЕРИЕРКИ" ПАК ЗА ЕДНА СЕДМИЦА!
71
7
 
13
 
! Отговори
спонсори преди 9 години
Цв. Цв. е "спонсорирал" съда.
70
14
 
20
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Позор!Докога тия доказани мафиоти от ГРОБ ще се разхождат безнаказано?И да продължават да настояват да ни "управляват" - т.е. да ни будалкат, лъжат и крадат?
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България кой престъпник е осъден? В нашата мила родина ако си крадец и лъжец живееш като цар, ако си честен човек теглиш като вол, като първите живеят на гърба на вторите. Липсва справедливост, от 25 години липсва това.
68
4
 
19
 
! Отговори
kk преди 9 години
Решението на Съда показва, колко сме далеч от Европа и колко безсмислен беше вчерашния ден.Ако си бандит в тази държава, може да му намериш колая. Но не дай Боже да си честен и свестен човек, дупе да ти е яко.... Срам за целий български род, както би казал Иванчо Йотата...
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-много заплати за отпуска прибра вицето Попова към 90 бона но никой не я съди.
66
4
 
5
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
До Анонимен (32)И ти не си поредния платен драскач на тиквата нали?
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еми смее ли да не го оправдае
64
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Червени боклуцииии,свърши ви песента бе *** руски.Истината е само една - ОСТАВКА БЕ ЧЕРВЕНИ ***!ВЗЕМАЙТЕ СИ ЧУКОВЕТЕ И СЪРПОВЕТЕ И МАРШ В РУСИЯ И СЕВЕРНА КОРЕЯ.НИЕ ТУК ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ ЕВРОПЕЙЦИ!
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До мечо грухЯ си изпий хапчетата и отивай да лижеш милиционерски *** , *** !
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой да е очаквал нещо по-различно от българския съд?
61
10
 
8
 
! Отговори
Х преди 9 години
То беше ясно,да съдят човек ,че е спазил закона.Ако не бяха му изплатили заплатите пак щеше да има дело,но законно.
60
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вместо ЦЦ да продаде апартамент и да върне поне 50 бона от свитото.
59
4
 
17
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Чакаха резултатите от изборите и сега не дръзват да настъпят победителя - ха-ха.
58
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Осъден висш партиен член? В България? За присвояване на пари?...Хахахха
57
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цецо май ще излезне прав за съдебната система ! Ако тя беше такава каквато той я иска, сега Цецо щеше да търкща наровете !
56
8
 
12
 
! Отговори
Unufri преди 9 години
Поинтересувайте се за какво се води това конкретно дело преди да говорите или напишете нещо тук.Дължите го на собствената си интелигентност!Прокуратурата повдига обвинение на Цветанов, че МВР е изплатило полагащите се 20 заплати на въпросния служител!?Колко по-изсмукано от пръстите може да бъде това обвинение? Как може да е престъпление, че си платил на някой полагащите му се по закон заплати, та и присвоил?Но така ще е, докато в системата има прокурори, които не познават Конституцията!
55
6
 
8
 
! Отговори
гном преди 9 години
Очевадно е,че Темида тачи финикийските знаци...