Съдът оправда Цветанов по делото за длъжностно присвояване

Това е първата присъда по делата, които се водят срещу бившия МВР шеф
Обновена: 26 май 2014 14:47 | 26 май 2014 10:08, Красимир Ангелов
117
Съдът оправда Цветанов по делото за длъжностно присвояване
Снимка: Булфото

Софийският градски съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по обвинението за длъжностно присвояване.

Зам.-председателят на ГЕРБ бе подсъдим за присвояване на 50 000 лева от бюджета на МВР в полза на бившия шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Още по темата

Сумата е била изплатена като обезщетение на бившия директор на регионалната структура на БОП - Велико Търново след освобождаването му от поста.

Както Dnes.bg информира, на 22 май прокуратурата поиска 5 години затвор за Цветанов, като според обвинението бившият вътрешен министър е проявил "престъпна упоритост" при извършване на престъплението. Държавното обвинение поиска още съдът да наложи пет години забрана Цветанов да заема държавни длъжности, както и конфискация на половината му имущество.

“Никога не съм смятал, че невинен човек може да бъде осъден”, коментира след решението на съдиите Цветанов. Той посочи, че днес не желае да говори много и иска да запази по-добра дипломатичност и каза, че ще изчака произнасянето на следващите две съдебни инстанции.

Адвокатът му Менко Менков определи решението на съда като огромна крачка за българско правосъдие. Защитата по това дело винаги е била спокойна, защото българският съд е бил на необходимото ниво, за да постанови безпристрастна присъда, каза Менков.

Той изрази очакване всички дела срещу Цветанов да завършат с оправдателни присъди.

Прокуратурата обяви, че ще протестира присъдата.

Това е първата присъда по делата, които се водят срещу Цветанов. Първото дело, което стигна до съда от трите обвинения, е това за отказаните СРС-та срещу бившия директор на РЗБОП Орлин Тодоров.

Според обвинението в нарушение на закона Цветанов е написал шест пъти „не“ под искането да бъде подслушван Тодоров. Искането е било инициирано от прокурори и разрешено от съдия и с отказа си ексминистърът попречил на разследването срещу бившия антимафиот.

Делото тръгна от втория опит заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата. То е пред финал и се очаква на 29 май по него да има пледоарии.

На 30 май се очаква да започне и третото дело срещу Цветанов за незаконното послушване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
2
 
! Отговори
Бараката преди 9 години
а мен ме осъдиха пет години за същото нещо
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шопара се ***, отново :)Смешни ни главен прокурор дето не спираше да говори за престъпленията на Цветанов. Какво стана сега, чакем още Костинброд, подслушванията, нарушенията на Борисов за Авиоотряд 28, за изнесените пари и т.н. Провала на прокуратурата ще е пълен. БКП и ДС номерата са известни.
32
2
 
7
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 9 години
"Пред червеите всички са равни. Рано или късно шестака ще ги зарадва."Ти също ще ги зарадваш. За тази работа няма ред, така че не злорадствай, може да го превариш. Разбирам, че ти е антипатичен Цветанов, вероятно и ти не знаеш защо, сигурно защото така пишат медиите на Пеевски и си промит качествено, но говори с накой познат, който поне малко познава законите и ще ти обясни колко нелепо беше това обвинение.Нека има осъдени политици,но когато наистина има защо.
31
14
 
3
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Никога повече , никога тия *** не трябва и да помирисват власт.Тия *** от ОПГ ГРОБ начело с гнусната Тиква и *** Цвинокио сътвориха толкова глупости, че на държавата ще и трябват години да се съвземе. Престъпници долни.
30
6
 
3
 
! Отговори
дълбок сън преди 9 години
Каква "изненада",нали?Тази изненада ще ви съпътства винаги,докато се кланяте на партийната система и и създадените от нея на "квотен" принцип "независими" държавни институции.Така,от време на време,ще ви изиграват циркове за обвинения срещу този и онзи политик,без никакви осъдителни присъди.Няма да видите такива,защото всички бандити,от всички партии са от едно котило и те се пазят един друг.НАЙ-ЛОШОТО В ЦЯЛАТА ТАЗИ ВАКХАНАЛИЯ Е.ЧЕ ОВЧИЯ НАРОД Е ПРИЕЛ С ПРИМИРЕНИЕ ТОВА И ВСЕ ЧАКА ПОД ВОЛА ТЕЛЕ.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тва оправдание окончателни се явява
28
4
 
9
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Уплашиха се, че Герб ще се върнат на власт и ще има реваншизъм!
27
7
 
14
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Цветанов НЯМА как да получи присъда, защото НЕ е извършвал никакви престъпления !Сега Сергейчо, Доган, Д. Пеевски и всичките им *** да започват да се напиват от мъка !Защо най - големите престъпници Сергейчо и Д. Пеевски бягат към ЕП ?За да може по - лесно да бъдат открити от Интерпол, когато им пуснат червените бюлетини с надпис WANTED ...
26
9
 
7
 
! Отговори
Анонимният преди 9 години
Той затова вчера се хилеше като Мефистофел зад Тиквата!
25
2
 
14
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Аха, да това беше ясно и още в началото. А сега към истинските престъпници. Кога ще им се повдигнат обвинения г-н главен прокурор? Бобов дол, Костинброд, еврофондовете и т.н. Чакаме!
24
13
 
5
 
! Отговори
emo преди 9 години
престъпникът цвък ще продължава да цвъка;корупция,корупция..........
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мен тази история не ме бърка
22
6
 
4
 
! Отговори
Ярость Маркса преди 9 години
До прокурор-пенсионерЯсно е, че мафиоти трудно влизат в затвора. Особено в РБ. Те се чистят един друг, просто въпрос на време. Пред червеите всички са равни. Рано или късно шестака ще ги зарадва.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Bubbles. А ти къде видя престъпление? И дали реагира така когато пускаха Трактора, Сумиста, Пилето и тем подобни. Аман от лицемерие!
20
2
 
6
 
! Отговори
anti преди 9 години
Егати катарзиса на цацаратурата, егати чудото :)
19
0
 
9
 
! Отговори
wtf преди 9 години
Продавам запетайки. Автора на статията да ми се обади или да се върне в пети клас.
18
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безкрайно гнусно човече. Може би дори бих гласувал за Герб, ако тоя *** не беше там.
17
3
 
17
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Нищо изненадващо. Защото беше ясно, че мафията го мачка и търси измислени поводи заради това, че я бе настъпил.
16
4
 
17
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 9 години
Развръзката е бърза, но това е защото съдът трябваше да се произнесе още миналата седмица. Обаче отложиха за днес. Не искаха предизборно да им лъснат наа*аните *** на цацаратурата и Позитано. За всеки с поне малко правна култура му е ясно, че това дело беше скалъпено и позорно за правосъдната ни система.Ако има нещо по - страшно от липсата на правосъдие, то е корумпираното и политически манипулирано такова. Съдът нямаше как да отсъди друго. Колкото и да им се искаше.
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това беше ясно на всички че е невинен и че ще има оправдателно решение. Само на дебелия Пеевски и Станишев не им беше ясно.... Къде е Мая и останалите сега? Къде е пеевски? Хора, много смепрости че позволяваме на 400000 души да ни оправляват нас останалите 7 милиона!!! Но това е защото не гласуваме...