Делото за бюлетините в Костинброд ще е по съкратената процедура

Софийски градски съд му даде ход
11 юни 2014 12:33, Анисия Иванова
13
Делото за бюлетините в Костинброд ще е по съкратената процедура
Откритите бюлетини в Костинброд. Снимка, архив Булфото

Делото срещу бившия главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков за бюлетините в Костинброд ще се гледа по съкратената процедура. Софийски градски съд днес даде ход на делото.

Делото започна след открити бюлетини в печатница в Костинброд в деня преди предсрочните парламентарни избори през 2013 година. Обвинението срещу Желязков е за недобре изпълнени служебни задължения. Според прокуратурата той не е упражнил достатъчно контрол и е позволил надпечатването на над 350 хил. бюлетини за вота през май миналата година.

Още по темата
Процесът започва от третия опит. Досега съдът е връщал делото няколко пъти към прокуратурата заради нарушения в обвинителния акт. Според магистратите там не са посочени конкретните облаги, които би получил Желязков с действията си.

В началото на съдебното заседание днес защитата на подсъдимия поиска обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата за изчистване на процесуални грешки. Съдът остави без уважение искането. Обвиняемият  Желязков се отказа от разпита в съдебна зала на десетина свидетели и един експерт, но не се призна за виновен.

Показания даде и собственикът на печатница "Мултипринт", където ден преди предсрочните избори през май 2013-а бяха намерени бюлетините.

Делото ще завърши, след като бъдат разпитани 11 от свидетелите.

Скандалът гръмна на 11 май 2013 г.. При акция на прокуратурата и ДАНС в печатницата на общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев бяха открити 350 000 незаконни бюлетини, извън тиража от 8 350 000 по договора с МС. Назначена от прокуратурата експертиза показа, че общо откритите в печатницата бюлетини са 480 000, като 351 075 от тях са били напълно годни за урните.

На 16 декември 2013 г. СГП внесе в съда обвинителен акт срещу Желязков за престъпление по служба заради неосъществения контрол върху бюлетините. Престъплението се наказва със затвор от 1 до 8 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
"Според магистратите там не са посочени конкретните облаги, които би получил Желязков с действията си." - Добре де кажете все пак какви са му облагите щото откак гръмна тоя скандал още не мога да вдяна.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 111111 Ти да не си от сценаристите на предизборните клипове на Атака. Много жалка история сте.Пробвай се по-добре като телефонен измамник.
6
1
 
9
 
! Отговори
Риба,ама цаца преди 9 години
Айдеее, и на малките деца стана ясно, че това е нормален надпечат, какъвто винаги има при подобни големи поръчки. И собственика на печатница от БСП го каза, само прокурорите се правят на неразбрали. Цяла година симулират дейност и взимат заплати за подобни простотии. Кого ще накажат накрая за похабените средства, време и ресурс накрая за петте, шестте измислени дела с предизборен и пиар ефект срещу ГЕРБ. С това се занимават прокурорите, а ненаказаните престъпници купонясват
5
12
 
5
 
! Отговори
111111 преди 9 години
В петък вечерта се прибрахме около 9.30 ч вечерта и до нас имаше клуб на партия Герб.В клуба имаше хора,около клуба спрени мутренски джипове и хора които разпалено си говореха.С една дума ,направи ми впечатление нервната обстановка и даже говорихме със съпругата ми за това,че нещо се случва,нещо не е в ред.И на другия ден бомбата с неразнесените по градовете бюлетини -имаше листче и с приготвени бюлетини и за нашия град.Тогава това ми направи впечатление и затова го споделям.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това дело е ярко доказателство, че родната прокуратура за нищо не става.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Потулиха я тази история, че се готвеше нещо е ясно и за децата
2
5
 
8
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Прокуратурата и съдът!? Отговори ли собственикът на печатницата сам ли си ги напечата или няКОЙ му ги поръча?
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А делото срещу Бюрека и Мая кречеталото, кога???????