85 съдилища останаха без пари за ток и вода

Висшият съдебен съвет иска още 19,3 млн. лева
41
85 съдилища останаха без пари за ток и вода
Снимка: Булфото, архив

ВСС иска още 19,3 милиона лева, след като около 85 съдилища са без средства за издръжка, което включва заплащане на външни услуги като ток, вода, разплащане на вещи лица и съдебни заседатели.

Очаква се до края на седмицата броят на съдилищата да се увеличи, а липсата на пари би довела до това да се блокира самият правораздавателния процес, алармира представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова.

Тя отчете неизпълнение в размер на 7, 4 млн. лева на приходите от дейността на органите на съдебната система към 31 май. Неизпълнението на приходите от съдебни такси за тези 5 месеца е в размер на 5,4 млн. лева.

„Фактът, че съдебната власт беше похвалена за това, че е единствената в страната, която няма неразплатени задължения към доставчици на външни услуги, може да звучи добре, но финансовото състояние към момента показва, че не бихме могли да си позволим да бъдем първенци по този показател дълго време”, коментира Найденова.

Тя добави, че тази година съдилищата разполагат с половината от парите за издръжка, които са имали през миналата.

„На всички ни е ясно, че цената на външните услуги се увеличават постоянно и не са константна величина”, коментира Найденова.

Заради това ВСС подготви последващо искане за увеличение бюджета на съдебната власт с 19,3 млн. лева поради недостиг на средства, който се отнася до изплащане на обезщетения по Закона за съдебната власт, обезщетения по Кодекса на труда, средства за издръжка, възнаграждения, социални осигуровки за кандидатите за младши съдии и прокурори по време на обучението.

„Това предложение ВСС отправи чрез министъра на правосъдието за корекция на бюджета на съдебната власт. То е съгласувано с всички министерства. По това искане за корекция на бюджета на съдебната власт, осигуряващи суми за издръжка, няма никакъв отговор”, допълни тя.

По отношение на приетите анализи на инспектората, свързани с констатиране при извършване на проверки по голям брой самоотводи, Найденова посочи, че с решение на ВСС се изисква от административните ръководители на съдилищата на всеки три месеца да представят във ВСС информация за самоотводите на съдиите и мотивите за това.

„Препоръчва се на административните ръководители със свои заповеди да определят мерки, с които да се предотвратява заобикалянето на принципа на случайно разпределение по граждански и търговски дела. Акцентът е върху случаите, по които се подават множество идентични искови молби или молби за обезпечения”, обясни Соня Найденова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: бюджетВССпарииздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поискайте заем от кокаиновия крал Брендо сигурен съм че ще ви плати тоците.
27
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Ами съдиите да даряват част от подкупите тогава: 24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4206894
26
1
 
12
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Много българи са така ,но не го правят на въпрос.
25
2
 
12
 
! Отговори
Ядосан преди 9 години
Малеее,живи да ги оплачеш!!! Хич не ме е еня за тях, ама изобщо дори!!! Намалете им заплатите! ВЕДНАГА!!! Корумпирани и подкупни "правораздавачи"! Ех, как се ядосах.....
24
0
 
14
 
! Отговори
DUBLIN преди 9 години
Горките корумпи-ако си продадат хотелите които си настроиха ще има да плащат тока на цялата България за 10 години......
23
1
 
15
 
! Отговори
Запознат преди 9 години
Ако имахме съдебна система, щях да кажа - жалко. Но тъй като нямаме- не знам как за нещо което не функционира- няма пари. То не трябва и да има.
22
1
 
16
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
"липсата на пари би довела до това да се блокира самият правораздавателния процес". То па един правораздавателен процес, като ги знам какви *** са в тая система. И да се блокира, няма да се усети.
21
0
 
4
 
! Отговори
Muncho преди 9 години
Darzavata ni taka e ustroena,che sadilishtata sa zatrupani s rabota.Ami tehnite kolegi v parlamenta sa im napravili takiva zakoni,s bezkrai vratichki za da si sazdavat vzaimno rabota.Na prazni oboroti se raboti v Bg,zatova sme na tozi hal.Naroda propishtia ot izmamnici,a nikoi nishto ne moze da napravi,ni policija,ni prokuratura,ni sad.Na tova mu vikam,che zakonite sa takiva,che zashtitavat prestapnicite i taka te se poushtriavat da deistvat beznakazano.Tova e gospoda polozenieto.
20
0
 
14
 
! Отговори
ММ преди 9 години
И аз искам. Ама нямааа!
19
0
 
13
 
! Отговори
Евала преди 9 години
Декларациите за доходите за 2012 г. още не са публикувани. По закон заплатата на председателя на КС се изчислява на базата на възнагражденията на президента и председателя на парламента. Затова в момента тя е около 3900 лв. Редовите съдии в КС получават 90% от заплатата на председателя, т.е. около 3400 лв.
18
1
 
22
 
! Отговори
тома неверни преди 9 години
Без ток и вода ли?????????????Без заплати да останат дано.От къде на къде,ние ще плащаме в Страсбург,заради некомпетентните им решения?Заради които,са им шарели лев.Нека са от техният бюджет,ате даси знаят,заради кой точно знайко,са без заплати,и дали ше го търпят в системата.А кога вземаха 13 и 14 заплата,що си не платиха тока??
17
1
 
23
 
! Отговори
Смях преди 9 години
Да видят автопарка на специализирания съд и прокуратура.
16
1
 
24
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Смятайте за какво лапане става дума !
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно за тази корумпирана институция нама да се разплача. Гледаме Цирк ВСС от доста време, за да изпитам някакво съчувствие към ''горкичките'' съдии и прокурори.
14
2
 
23
 
! Отговори
данакоплатец преди 9 години
Защо се оплакват.Нищо не произвеждат.Пускат престъпниците само на свобода.И едно дело струва маса пари.Само приходи имат и почти никакви разходи.И бонуси
13
3
 
23
 
! Отговори
Аз съм Българче преди 9 години
Закривай тая поръчкова фирма-'' БГ. Съд'' ООД.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да участват в конкурса и ще могат да си платят сметките лесно е.Европа търси... Пеевски организира конкурс с 2 пъти по-голямо заплащане от това на евро чиновниците в Брюксел.Състезанието -авторска песен с основен мотив -КТБ,стил КЮЧЕК.В тубата вече има нова версия от скоро "КТБ кючек". Всички са споменати Вежди,В.Кеца,Лили Иванова.Попиках се от смях.Гледайте го.Тази група,която спечели конкурса,Пеевски ще даде 100 бона.
11
2
 
17
 
! Отговори
??? преди 9 години
А ЗА БОНУСИ/ ДМС, В КРАЯ НА ГОДИНАТА ЩЕ НАМЕРИТЕ, ТА ДА СИ РАЗДАДЕТЕ, ОТ ТОВА ДЕТО НЯМАТЕ/ ФИНИКИЙСКИ ПАЧКИ'!?!?
10
0
 
18
 
! Отговори
... преди 9 години
Как правят годишен бюджет /на редица институции/ с разчет не за една, а за половин година? И какво смятат да направят когато тази половин година изтече? Или комунята неграмотни разчитаха, че ще подадат оставка и след тях и потоп /както винаги/- всеки да се оправя- съдилища, здравна каса, пенсии, помощи и какво ли още не. Важното бе, че те се облажиха. И оставиха пълна мизерия и разруха след себе си. Както винаги, когато са били на власт.
9
4
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Ако има поне един от съдебната система, които в последните 25 години един единствен път да не си е взел полагаемото му месечно възнаграждение, то той ще е достоен за книгата на Гинес!Да, но такъв и с фенера на Диоген и с космическо разузнаване надали ще се открие!А колко работещи от други сфери не са си вземали заплати и продължават да имат да вземат - по математически казано броят им клони към безкрайност.В този смисъл, платете си сметките за ток и вода,а останат ли пари, да има и заплати!