Прокуратурата погва институции заради наводненията

ВАП ще проверява басейновите дирекции, общинските и областните власти
Обновена: 8 сеп 2014 21:53 | 8 сеп 2014 16:30, Анисия Иванова
42
Прокуратурата погва институции заради наводненията
Архив: БТА

Прокуратурата започва проверка заради наводненията в страната. Върховната административна прокуратура (ВАП) ще проверява как басейновите дирекции, общинските власти и областните управи са изпълнявали задълженията си по Закона за водите и Закона за защита при бедствия.

Още по темата
Проверката е във връзка с бедствията в страната и посещението на главния прокурор Сотир Цацаров в Мизия, при което са констатирани проблеми и нередности, които се повтарят във всички засегнати от наводненията места, съобщават от държавното обвинение.

Тя ще обхваща периода от 1 януари тази година до момента на извършването й, а крайният срок за нейното приключване е 24 октомври, когато резултатите ще бъдат обобщени.

От басейновите дирекции са изискани документи, които да удостоверяват извършена ли е предварителна оценка на риска от наводнения за всеки район, дали са направени карти на местата под заплаха от наводнения и дали е информирана обществеността за планирани мерки в случай на наводнения.

Въпросите обхващат и дали е осъществяван контрол за поддържане на проводимостта на речните легла, поддържани ли са в техническа изправност водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и в какво състояние е необходимата измервателна и контролна апаратура за мониторинг.

По отношение на кметовете и областните управители ВАП ще проверява дали са извършени всички дейности по Закона за защита при бедствия чрез единната спасителна система и дали са изготвени аварийни планове на водностопанските системи и съоръжения от собствениците или ползвателите им.

До момента ВАП е извършила две проверки за състоянието на язовирите в страната – през 2012 г. и през м. март 2014 г.

Проверката от 2012 г. е била за управлението на язовири, които са публична общинска собственост. Тогава е установено е, че общинските съвети масово са взимали решения за отдаване под наем на язовири, вместо решение за отдаване на тези обекти на концесия. Извършени са 146 проверки на територията на цялата страна и са установени 1809 административни нарушения. Районните и окръжни прокурори са внесли 279 протеста в съдилищата до средата на м. юни 2012 г. Изготвените предложения до съдилищата и компетентните административни власти по реда на надзора за законност са 426.

При втората проверка през м. март 2014 г. ВАП е изискала от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) становище за състоянието на язовирите в страната с оглед на предотвратяване на риска от наводнения. В отговора си от 31 март министерството посочва, че 68 язовира на територията на страната са в предаварийно състояние и експлоатацията им е недопустима поради риск за хората, околната среда и материалните ценности.

Изпратени са предписания, чието неспазване е масово, и са констатирани празноти в нормативната уредба по отношение на контрола върху собствениците за поддържане на язовирите в изправно техническо състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Народе???? преди 9 години
Не за пародия на избори, които нищо няма да променят, а за решително и масово въставане на лъганите 25 години, обеднели до крайност българи е време!
31
0
 
1
 
! Отговори
Военна диктатура преди 9 години
Има ли читави генерали в тази държава? Военен преврат и безмилостна диктатура до пълно очистване на мършата, завладяла цяла България, във всички области на живота, по цялата й географска ширина и дължина! Нищо друго, нито празни приказки и обещания, нито смешни "санкции", не може да спаси обикновения българин от задушаващата примка на пипалата на октопода - мафията, обединяваща чиновника и разбойника.
30
0
 
2
 
! Отговори
ДО 29 преди 9 години
Ами те хората там са все от ДПС, какво се оплакваш. Те трябва да си отидат, както и тази противоконституционна партия
29
0
 
6
 
! Отговори
Мисля преди 9 години
Уволнение, съд, затвор, големи глоби, плащане за бездействието на служителите си от личния им джоб, не от нашите пари, за мерките, които се вземат сега. И имената им на показ.
28
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 9 години
Резултат от нехайството на държавните служители. Заплати взимат , но работа не вершат.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Арендаторите не пипай оти требат да плащат за изборите
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бтрй...шопара мръда... Ама друк път
25
0
 
9
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Стига Бе??Незнаех че има Прокуратура в БГ.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
sled dyz ka4ulka.
23
0
 
7
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Тези проверяващи сега ли почват работа в тези институции. Когато тръгнат да проверяват да вземат със себе си и големи чадъри с които да предпазят районите от наводненията. В тази държавата винаги с нещата се захващат след свършен факт. Не са виновни нито заменките нито изсичането на горите, а застрояването на руслата, непочистването им, неконтролирането на водоемите и некадърни управници и чакай потоп. При овлажнена почва и 70 литра валеж на кв. метър винаги ще има потоп. Досега няма осъдени.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво. Тези институции които не са си вътшели работата и са отговорни трябва да понесат отговорност за причинените вреди от безхаберието си.
21
1
 
5
 
! Отговори
Нюрнбергски процес преди 9 години
Че кой вярва на това? Ако има наводнения, то те са заради заменките на гори от на горския цар време и на БСП-то, строежите на мутрите, язовирите на мутрите. И кой ще плаща, ще плащат тия дето нищо си нямат вече, че и глобата за тия заменки и сечта пак голите и босите ще плащат. НЕК го окрадоха и кой ще плаща - тези, от които е крадено, КТБ фалираха и кой ще плаща, пак голите и босите. Ни цар, ни прокуратура, ни правителство е в ред в България. Всичките те са за прокуратура и съд Нюрбергски.
20
0
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Народът е поставен на...колене от разградената и безхаберна...държавна власт.Доброволци ще ни...спасяват,добровилци ще...чистят,доброволци ще събират...волни пожертвувания за пострадалите от бедствията.Прокуратурата...погвала виновните;ами те са от преди четвърт век...насам за да се стигне до тук,защо са...спали до сега.Ето на,премиерът Близашки си...призна сега в тридесетминутката на Цура,че още не е искал помощ от ЕС за...потопените райони и завлечените граждани.Мен ме е срам от такъв премиер.
19
0
 
12
 
! Отговори
няма чакане преди 9 години
Какви институции бе Цаца,погвай дебеловратите *** които са арендатори на язовирите.Те застрашяват националната сигурност с своето безхаберие.По цял ден карат едни джипки, пият и гърмят като на въстание и нито една стотинка не са вложили в нещо.
18
0
 
9
 
! Отговори
Чат ли си? преди 9 години
пинизи ,баке ......предизборни пинизи....ха,ха,хааааааааааааааа
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Семейни калинки и партийни връзкари се назначават за началници вместо инженери.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала, най накрая опит за отговорно отношение
15
1
 
6
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Сещам се че Орешака уволни всички шефове на басейнови дирекции преди година и нещо. Сложиха там парашутисти.. дали Цаци ще ги погне? Едва дали.. по-скоро ще има "проверка", която ще открие че "няма данни" за каквото и да е..
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ужким го погват, после ги пускат. Факт е, че няма нито един кмет, областен или министър в затвора.
13
3
 
2
 
! Отговори
ха,ха,хаааааааааа... преди 9 години
КЕЛ ФАЙДА !!!!ГОЛЯМ ПРАЗ!!!СЛЕД ПОРОЕН ДЪЖД......ПРЕЗЕРВАТИВИ ЗА ГЛАВИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ!!!!