Прокуратурата: Само Сърбия може да екстрадира Цветан Василев

Българските власти нямат правомощия
10 сеп 2014 16:10,
1
Прокуратурата: Само Сърбия може да екстрадира Цветан Василев
Снимка: архив Булфото

Сръбският съд е единственият компетентен да се произнесе по искането за екстрадиция на Цветан Василев. „Издирването на Цветан Василев на територията на Сърбия е изцяло в правомощията на сръбските правоохрантелни органи и българските власти нямат в този случай никакви екстериториални правомощия. Това обяви пресцентърът на прокуратурата в съобщение до медиите. Така от институцията отвърнаха на твърденията, че банкерът е в Сърбия и на запитванията за възможна екстрадиция.

Още по темата
По-рано днес премиерът Георги Близнашки призова Цветан Василев да се върне в България и да съдейства на правосъдието.

От прокуратурата припомниха, че в случая „Василев“ има две основания за екстрадиция - образувано наказателно производство в другата държава и наложена от съдебните власти на другата държава мярка, изискваща задържане.

По повод информацията, че лицето се намира на територията на Република Сърбия, изрично напомняме, че Република Сърбия е ратифицирала Европейската Конвенция за екстрадиция, се казва още в съобщението от пресцентъра на прокуратурата.

Оттам уточняват, че производството по екстрадиция има за предмет установяването на наличие или липса на предпоставки за предаване на лицето, поискано от друга държава за съдене.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари