Вещото лице Бенчев: Кражбата на тефтерите е случайна

И друг път експертът си е взимал документи за работа вкъщи
Обновена: 12 ное 2014 20:08 | 12 ное 2014 19:55,
80
Вещото лице Бенчев: Кражбата на тефтерите е случайна
Стефан Бенчев Снимка: bTV

Вещото лице Стефан Бенчев, от чиято кола изчезнаха тефтерите на бившия шеф на Комисията за разкриване и предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов, смята, че кражбата е случайна.  Пред bTV експертът обясни, че не за пръв път взима документи работа за вкъщи.

Още по темата
"И друг път се е процедирало така, винаги са се взимали, не е имало проблем. Дали е редно, дали не е редно, то като се обърне колата вече, се оказа, че не е редно", поясни Бенчев, който е трябвало да направи повторна експертиза за автентичността им. 

Кражбата е станала миналата седмица, но за случая се разшумя едва вчера след медийни публикации.

Точно преди седмица Бенчев отишъл за първи път до следствения отдел на Градската прокуратура със собствения си автомобил. Дотогава винаги ползвал такси. За кратко се объркал по пътя, направил обратен завой, тогава забелязъл, че и една от задните му гуми е спукана. Оказало се, че и гумаджията наблизо не може да помогне веднага и Бенчев се върнал при колата. "Отдалечих се за малко, имаше там храсталаци, за да отида по малка нужда. Оставил съм колата за 3-4 минути без надзор", отбеляза експертът, който подозира, че кражбата е станала точно в този момент.

Обадил се веднага на тел. 112, откъдето го посъветвали на следващата сутрин да мине през Шесто РПУ да подаде сигнал. На въпрос защо не е отишъл веднага до районното, след като са изчезнали точно тези тефтери, които са веществени доказателства по дело, той заяви:  "Как да отида до районното, като нямам придвижване оттам". 

"Толкова години стаж и опит и да ти се случи, да се провалиш като последния глупак, но какво да се прави. Човек като не очаква...ако знае предварително, дето има една приказка, да си изкопае гроба предварително", завърши той. По думите му експертизата била готова в по-голямата си част.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров каза, че е поискал информация кога и как вещото лице Бенчев е подал информация в МВР за кражбата от колата му и дали веднага е имало реакция от полицията.

Обвинител номер едно не вижда теория на конспирацията в случая и не очаква да има юридически проблем. Според него изчезването на тефтерите на Филип Златанов е чисто криминално деяние. 

Премиерът Бойко Борисов се възмути от мистериозното изчезване на тефтерите и от факта, че веществени доказателства по дело се "влачат" по коли и без охрана, и поиска от правосъдния министър справка по случая. 

За такъв тип доказателства не се изисква специален режим на съхранение, какъвто е необходим за оръжие или наркотици например, каза от своя страна градският прокурор на София Христо Динев.

Заради разкритията в тефтерите Филип Златанов бе осъден на 3 години затвор на първа инстанция, а в Апелативния съд предстои заседание по делото на 20 ноември.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами дойдоха ГЕРБ на власт и веднага започнахме да си играем на стражари и апаши.Ченгеджийницата отново е на дневен ред.Днес откраднато тефтерчето,и ето ти един месец хляб и зрелище за раята.Утре ще се появи друго,и пак същото.И вече нито дума за истинските проблеми-демографската катастрофа,безработицата и бедността.
56
0
 
12
 
! Отговори
Мей-мей преди 9 години
Този така наречен "човечец" осигури стандарт на живот на децата и внуците си.И дете не би повярвало на тази история.Какви са тези експертизи,които изискват да се носят доказателства по дела в къщи???
55
0
 
11
 
! Отговори
Х преди 9 години
Лъжа на която и децата от детската градина няма да повярват.Наглост до безочие.
54
0
 
10
 
! Отговори
зрител преди 9 години
Гледах сутринта интервюто с този "експерт" по една от тв и се убедих,че всичко е нагласено.Тоя човечец(иначе софиянец) се впусна в яки подробности по кои улици на София е шофирал,как се бил загубил,кой район му бил познат,кой непознат,как излизал от колата да пита непознати на повече от 15-20м от колата и какви ли не небивалици,т.е целия му разказ е една измислица както и пукането и смяна на гума и т.н.Просто тефтерчетата ги е предал на когото трябва.
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Luzhec.
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** историята *** филма! И очакват да повярвме! Грабвайте сопите, народе!
51
0
 
15
 
! Отговори
ПЕНС преди 9 години
ПО МАЛКА НУЖДА !!! В ХРАСТАЛАЦИТЕ !!! Е, ТОВА НЕ Е ВЯРНО !!!
50
1
 
16
 
! Отговори
да бе преди 9 години
Несериозно е да ни занимавате с тоя,директно на детектор на лъжата ,солидна санкция първоначално и наказание по НПК.
49
0
 
22
 
! Отговори
гост преди 9 години
На случайни хора ,случайни неща им се случват.
48
0
 
15
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Разбивали са ми различни коли /стари,разбира се/ и никога не са крали резервнв гума,инструменти,радио.А веднъж не ми откраднаха и стара шуба.Само тефтерите ми взеха нахалниците.Какви крадци се навъдиха
47
0
 
7
 
! Отговори
Санчо от Прованса преди 9 години
До Анонимен 50Не се нервирай, бугаристанците няма да включат, какво точно им пишеш.А за тефтерите.... аз съм трамвай... вервайте ми!!!
46
0
 
15
 
! Отговори
Холмс и Уотсън преди 9 години
Случайна ли била кражбата?!?И ти си мислиш че ще ти повярваме?!Всички знаем колко пари взимате като вещи лица и нищо чудно при една примамлива оферта да стават 'случайности'... После няма свидетели, а извършителя е неизвестен...Случайност, нали? :-)Няма страшно -- ние няма да кажем на никой!...
45
0
 
19
 
! Отговори
:) преди 9 години
Тефтерът, който взриви държавата се оказва в жабката на колата на този суяк. Редно ли е, не е ли редно...
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама кой е позволил да се разхождат държавни служители с оригинали от съдебни дела с такова бризантно съдържание !!!?...или нямат практика да правят копие !?
43
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господине,а защо не сте съобщили за загубено веществено доказателство на МВР, а след 5 дни се разбира?Колко струва това действие?Цацаров-нали знаеш ,че във висша инстанция не важат копия на документи,бил си съдияа страницитв с делян пеевски,за които не се каза доста време
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То не беше "Ало Ваньо", "самоумрелия" Мишо-бирата, Кокинов-Тиквата-Мършата, събиране по кръстовищата, лъжи до безкрай, умрел от глад народ и пак гласуват за него?!*** са психически тежко болни.
41
0
 
29
 
! Отговори
Йордан Георгиев преди 9 години
Абе ахмак, колко ти платиха за да отидеш да пикаеш в храстите. А къде са сега органите - пикаенето на неопределине за това места е дребно хулиганство. А затова че си ужищожил веществени доказателства по дело - там вече играе НПК-
40
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
очевидно се налага един въпрос - защо за едно от най-важните дела се дават тия тефтери на вещо лице, което няма никаква апаратура, а ги изследва в дома си? Сума ти експерти към Бан И КЪДЕ ЛИ НЕ ИМАТ СПЕЦИАЛНА АПАРАТУРА, А НАШИЯ ЩЯЛ ДА СЕ ИЗПИКАЕ И ПОСЛЕ ДА ГИ ИЗСЛЕДВА С ОЧЕНЦА, ВЕРОЯТНО С НЯКАКЪВ диоптер, свързан с напредналата му пенсионерска възраст.
39
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** постановката!
38
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя е експерт откакто е напуснал ДС, поне ве десетилетия, и объркал пътя, пък му се спукала гумата, пък му се и допикало и то 4 минути пикал... и от хиляди дела, които е работил, точно му откраднаха тефтерчетата...ДЕТЕКТОР НА ЛЪЖАТА В ЕВРОПОЛ за господина да му се проверят твърденията. А не е зле да се проверят и други неща, например какво имущество е придобил от съвестния си труд в ДС и като експерт по имотни измами и други престъпления с документи... :-)