Панов се оттегля от надпреварата за шеф на ВКС

Вчера той беше блъснат на пешеходна пътека в столицата
10 дек 2014 16:42, Анисия Иванова
11
Панов се оттегля от надпреварата за шеф на ВКС
Архив: Булфото

Съдията от Върховния административен съд Лозан Панов, който вчера пострада при пътен инцидент, се оттегля от надпреварата за председател на Върховния касационен съд. Това съобщиха членовете на ВСС Милка Итова и Димитър Узунов.

Още по темата
Панов е депозирал молбата за оттеглянето си днес.

Двамата му колеги уточниха, че молбата е написана много емоционално. Те са били днес в болницата при магистрата и са се опитали да го разубедят.

Итова припомни, че Панов е бил прегазен на пешеходна пътека вчера сутринта в близост до Южния парк. Той е излязъл на сутрешен крос и прибирайки се към вкъщи, неизвестен до момента автомобил го е блъснал и е избягал. Това е втори инцидент със служители от Върховния административен съд, каза тя.

Магистратът съобщи, че Панов е в една стая в "Пирогов" със съдебния помощник от ВАС Тодор Тодоров, който в понеделник вечерта беше зверски пребит от трима непознати пред дома му в столицата с тръби и винкели. Според члена на ВСС Димитър Узунов състоянието на Тодоров е много тежко. Той е с пукнат череп и със счупени крайници.

Според Узунов има достатъчно предпоставки двата инцидента да са свързани.

„Можете ли да си представите предния ден е бил пребит съдебен помощник от съда, в който работи г-н Панов. Вчера самият Панов беше прегазен от автомобил и той нищо не помни. Човекът, който го е блъснал, е напуснал произшествието. Какво да си мисли той? Какво да си мислим ние?”, попита той риторично преди заседанието на ВСС.

Той предположи, че целта на вчерашната злополука с Панов е да се дискредирита другият кандидат за поста – зам.-шефката на ВКС Павлина Панова. „Можете ли да си представите какво би се случило, ако тя сама остане в надпреварата за този пост?”, каза Узунов.

Итова заяви, че днес са се опитали да разубедят колегата си да оттегли молбата си и когато е в по-адекватно състояние, да каже становището си, но той е бил категоричен, че не иска да участва в процедурата.

По думите й, ако той не желае да участва в надпреварата, от нея трябва да се оттегли и другият кандидат – съдията Павлина Панова, защото това би я компрометирало, тъй като ще се включи в процедура, която изглежда по различен начин след инцидента с Лозан Панов.

Тя обясни, че тепърва ВСС ще обмисля дали има някакъв вариант за прекъсване на процедурата или нейното прекратяване.

Нито правилата за избора, нито законът, нито Конституцията уреждат как да се действа при възникналата ситуация, коментира Итова.

Панова и Панов се кандидатираха за поста при втората процедура за избор на председател на институцията. Първата се провали на 25 септември, когато ВСС не можа да избере между кандидатурите на двете зам.-председателки на Върховния касационен съд - Павлина Панова и Таня Райковска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
без преди 9 години
Главния секретар на МВР казал бил, че нямало индиказ=ции за умишлено престъпление. Това сигурно е шега. Господин главен секретар на МВР / когато има престъпление и мотив не се ли прави проверка за умишлено престъпление. Вие как разбрахте, че няма умисъл. Ай сиктир...
8
0
 
1
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Взеха да се усещат , че живота им става все по-близък като този на пенсионерите в селата . Следващия път удара ще е от трамвай !
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно дали ще има кандидати за шеф във ВКС след тази случка
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Prosto ne triabva da se protaka gram: OSTAVKA!!!
5
1
 
2
 
! Отговори
без преди 9 години
Тая държава няма да се оправи. Овчедушният народ се интересува само от 3 неща.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде бе, "неизвестен" автомобил, "неизвестни" три лица. Просто мафията ДС.
3
1
 
0
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До 3. ***! Не ви ли омръзна!
2
1
 
9
 
! Отговори
по тефтерчето преди 9 години
мутренските времена отново се връщат под големия чадър"Да се удари..."
1
0
 
18
 
! Отговори
ицо преди 9 години
Съдии, бивши шефове на ДАНС, да видим кой следва...