България е платила близо милион за нарушени права

Над 2400 души са потърсили Европейския съд по правата на човека
Обновена: 3 яну 2015 17:39 | 3 яну 2015 17:30, Камелия Цветанова
103
България е платила близо милион за нарушени права
Снимка: Булфото, архив

Над 900 000 лева обезщетения сме платили за нарушени човешки права. Това е равносметката за 2014-та. Една част от парите са дадени след осъдителни решения на съда в Страсбург, друга след сключени споразумения тук в България, съобщи Нова телевизия.
 
Само за 2014-та година над 2400 души са потърсили Европейския съд по правата на човека, за да търсят обезщетение. От тях 643 молби са одобрени и чакат разглеждане.

Такъв е случаят с Георги Георгиев, който е бил обвинен в опит за убийство на майка му. Въпреки че тя се отказала от обвиненията веднага, прокуратурата продължила да съди Георги. След няколко години дела и 519 дни в ареста обаче той бил изцяло оправдан от съда.
 
След оправдателната присъда Георги и адвоката му Добрин Балчев са тръгнали по пътя към обезщетението. Съдят прокуратурата за това, че е подържала обвинение, което не може да докаже.

В много от случаите обаче хората не са доволни от обезщетението, което предвижда българския съд. Както и в този на Георгиев. И затова отново стигат до Страсбург.

„Факт е, че присъдената сума за 519 дни и обвинение за опит за убийство е 26 000 лева. За далеч по-леко обвинение, задържане за 96 часа ЕСПЧ присъжда 4500 евро”, казва адвокатът му.

Ако Георгиев и адвокатът му спечелят дело срещу България в Страсбург, обезщетението се плаща от джоба на всеки един данъкоплатец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Драги Кикс,за да не плащаш за непрофесионализъм и злоупотреба със служебното положение,трябва да спреш да плащаш данъци и такси. Защото тяхното усвояване е най добър пример какво е злоупотреба
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турция трябва да признае арменският геноцид и да плати на всички пострадали, и да им върне земите.
63
0
 
3
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
До един българинИ защо няма имена!? Кой точно не си е свършил работата за която му се плаща? Кой точно, пък бил той и министър, със своите действия или бездействие е виновен и защо не е санкциониран най-малко със сумата на нанесената вреда за да не сме всички ние потърпевши! Висок пост означава и високи компетенции и отговорности! Тогава мнозина парашутисти биха се замислили преди да седнат на заветното кресло
62
0
 
2
 
! Отговори
един българин преди 9 години
До: номер 70Абсолютно си прав и съм съгласен. Захарий Стоянов пише в "Записките" как започва Априлското въстание. Първо са убили едно заптие, което с нищо не ги е провокирало.Бенковски е обяснявал, че докато не си изцапат ръцете с кръв мирните хора няма никога да се вдигнат на въстание. И не е ли логично? И сега викат срещу Народното Събрание ама смее ли някой да направи нещо повече? А периода на османската власт е много дълъг за да се обясни само с една думичка "клане".
61
0
 
4
 
! Отговори
един българин преди 9 години
"Ако Георгиев и адвокатът му спечелят дело срещу България в Страсбург, обезщетението се плаща от джоба на всеки един данъкоплатец."С това важно уточнение искам да кажа следните неща:Първо, браво на всички българи осмелили се да съдят България в Страсбург!Това доказва че не всички сме овце.И второ, напомняйки за горния цитат, аз искам да попитам защо не цитират сумите за които България е осъдена за Шенген, за цифровизацията, за околната среда и *** за какво ли не? И ето защо сме бедни.
60
1
 
3
 
! Отговори
Американ преди 9 години
Присъжданите обезщетения от булгаристанския съд са малки за да има повече за прении на съдиите.
59
0
 
6
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
И това е практика в тази институция, защото всеки знае какво е да си имаш работа с българско съдилище разкатаване и пилеене на време, нерви и средства. И ако докажеш че си прав, в най-добрия случай, ти връщат глобата, която не може да покрие загубените време и средства. Сигурен съм, че ако се въведе практика служителя да възстанови ЛИЧНО от джоба си, в двоен размер, нанесените щети, случаите на некомпетентност или злоупотреба ще намалеят драстично.
58
0
 
7
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
Защо България, респективно всички, трябва да плащаме за нечия некомпетентност или съзнателнна злоупотреба със служебно положение?Държавата е събирателно понятие, а вредата се предизвиква от конкретен субект - институция или служител.Нека сумите по глобите да се удържат от бюджета на институцията превишила пълномощията си или от конкретния служител. Лично съм ставал жертва на произвол от страна на служители на КАТ и алтернативата ми е била да заведа дело, защото никой даже не чете възраженията ми
57
2
 
8
 
! Отговори
тя преди 9 години
За това ,че има некадърни магистрати, защо трябва да плащам аз? Всеки трябва персонално да носи отговорност на работното си място , затова му се плаща.
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2 000 000 работосподобни и млади хора.
55
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Възродителния процес е нищо в сравнение на геноцида който наложиха господата демократи от последните 26 години, резултата над 2 000 000 Български граждани напуснали родината си.
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност този ,,възродителен,, процес е от 2 части. В първата 500 г. българите са били насилствено принуждавани да си сменят името,вярата и прогонвани от родните им места, а във 2та са искали да им ги върнат обратно. И 2те са гадни,но поне е нямало кръв
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То за концлагерите на комунистите няма осыдено хора, те сега за "възродителният процес" реват.Хубаво е да има осъдени за всички комунистически престъпления. И да имза закон за лустрацията.Тогава обаче партии като ДпС ще изчезнат.Защото са създадени и съставени от агенти на ДС.ДпС не може да говори за "възродителният процес" защото то го проведе.Те сменяха имената.Те предаваха, че се говори на турски.А турците дето гласуват за ДпС също не могат да говорят за "възродителният процес".
52
0
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
И сме в 21 век !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Главата трябва да ние само на преде !!! НЕ НА РАСИЗМА.Но трябва да се каже какво е БИЛО,за да се продъжи по някакъв начин напреде :))
51
1
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
Ще кажа едно преди робството България=Ангиля по население :))))) Може би не точно,но ....
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите сториха много злини на тази държава и този народ, но т.н. възродителен процес безусловно е най-голямото бреме, което го наследихме от тях. Четвърт век след това престъпление все още няма хора, подведени под съдебна отговорност за деянията си. Този проблем е като отворена рана в обществото ни, която се превръща в неизлечима гангрена. Бог да ни пази и закриля България, че тежки изпитания ни очакват!
49
3
 
6
 
! Отговори
Правосъдна Система преди 9 години
В България няма Правосъдна Система ако имаше по Закон Тодор Живков щеше да е в Затвора от там нататаък всеки върши Престъпления на високо ниво , пример са Чаушеску и Милошевич
48
2
 
9
 
! Отговори
неда преди 9 години
Браво 57 и аз съм на същото мнение.Не ние да плащам а като бръкнат в джоба на прокурора и съдията ще си помислят дали да работят с факти или по собствено убеждение.Има много такива случаи това не е прецедент, а практика в нашата правосъдна система
47
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт е че през 20 век, единствения ГЕНОЦИД, който е бил извършен е бил направен от Турция! 2 милиона избити арменци и още 3 милиона прогонени от домовете си; 700 000 хиляди избити българи от одринска тракия и още 1 милион прогонени от домовете си, като цялото им имущество остава за палачите; около 1 милион избити гърци и още толкова прогонени от домовете си в Измир.... НИЕ помним и никога няма да забавим, и ще предаваме на децата си докато не получим справедливост и възмездие!
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
56: ти нормален ли си? Какви престъпления, какви щуротии те гонят? Наказания вика, по нормални действия по това време не е могло да има. Малка компенсация за коленето на българите. Защо не споменеш за убийствата на османците над българите? Явно е нормално и не подлежи на наказание.