Картините на Василев били незаконни, ще ги конфискуват

Адвокатът на банкера: Размотаваха колекцията с камионче за хамалски услуги
Обновена: 7 яну 2015 14:18 | 7 яну 2015 10:50,
75
Картините на Василев били незаконни, ще ги конфискуват
Снимка: Булфото

Картините на Цветан Василев, които бяха открити в трезора на КТБ, не са регистрирани. Това прави колекцията незаконна и заради това платната ще бъдат конфискувани в полза на държавата. Това обяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пред Нова телевизия. Той посъветва задочно банкерът да дари картините, които така или иначе ще загуби.

Още по темата
Адвокатът на Цветан Василев - Менко Менков, обаче беше категоричен, че първо трябва да се изясни чия е собствеността на картините и дали те попадат под ударите на закона. Той разкритикува прокуратурата за начина, по който е иззела платната и ги е транспортирала.

20 картини от колекцията на Цветан Василев бяха взети от трезора на КТБ вчера и приети в Националния исторически музей. Акцията по изнасянето им продължава и днес, а общият брой на картините е около 300, стана ясно от думите на Божидар Димитров. Той информира, че сред картините, които той е приел, има и подаръци, което личало от картичките към тях – от Игор Марковски и Ирена Кръстева. Сред експонатите имало и златни монети.

Професорът обясни, че първоначално картините е трябвало да бъдат транспортирани до Националната художествена галерия. Експерти, които придружавали произведенията на изкуството, обаче не харесали условията и заради това картините били изпратени за съхранение в НИМ.

„В случая има нарушен приет преди две години текст в закона, в който се казва, че всяка колекция, а това е безусловно колекция от над 300 картини, трябва да бъде регистрирана“, каза професор Димитров. Той беше категоричен, че тези картини не са регистрирани нито от страна на Цветан Василев, нито от страна на КТБ.

Директорът на НИМ разясни, че декларирането става лично с писмена декларация от страна на собственика. „Това тепърва не може да се направи. В нарушение на закона е, ще има дело и картините ще се конфискуват в полза на държавата. Затова г-н Рашидов, негово е изявлението, каза, че те ще бъдат дадени на Българския Лувър“, каза Димитров. Той призова Василев да направи „доброзорно“ дарение – дарение от зор.

Адвокатът на Цветан Василев разкритикува начина на изземване на картините. Той обясни, че това е станало с протокол за доброволно предаване от страна на квесторите. Според протокола нямало данни на изземването да са присъствали експерти и вещи лица по културно и историческо наследство, което било задължително.

Освен това било недопустимо картините да се транспортират с камионче за хамалски услуги. „Защо с това камионче са се размотавали из София. Какво се е случило с картините от 12.30 часа до 15.30 часа, когато са отишли в Националния исторически музей. Вие сигурни ли сте, че в НИМ са оригиналните платна?“, попита адвокатът.

„Не е установено и чия собственост са картините, дали всички са на Цветан Василев“, каза още той. Менков допусна, че в трезора на КТБ може да са съхранявани и картини на клиенти на банката.

Защитникът разказа, че е говорил с банкера след акцията в КТБ. И мнението на двамата е, че с нея се опитва да се отклони общественото внимание от ставащото с КТБ.

Менков съобщи, че банкерът все още е в Сърбия и чака делото за екстрадиция. Според местните закони нямало срок, в който това да стане, а и адвокатурата на Сърбия била вече 4 месеца в стачка.

По повод стойността на картините на бившия шеф на КТБ реставраторът Емил Чушев обяви пред БНТ, че те не представляват културна ценност според действащия закон за културното и историческото наследство. Текстовете в него изискват платната да са на стойност над 300 000 лева и да са на възраст над 50 години. Според Чаушев нито една от картините на Василев не отговаряла на това изискване.

Той обясни, че най-скъпото платно, което успял да види от изнесените, било на Мърквичка. По негова оценка то струвала между 40 000 лв. и 50 000 лв.


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
6
 
! Отговори
Mitio преди 7 години
До АнонименА Цецо с толкова апартаменти... колко ли картини са му необходими?
49
0
 
2
 
! Отговори
ни съ знай преди 7 години
Как мислиш, ще бъде ли назначен Искров за нов (стар) гуверньор на БНБ?Въобще има ли място за съмнения?Та той натрупа за тези години толкова опитИ може да свърши още много работа!
48
0
 
9
 
! Отговори
Хм... преди 7 години
Това дъното ли е- та поне да се оттласнем нагоре? Цветан Василев е крайно време да проговори!
47
1
 
9
 
! Отговори
Васо преди 7 години
"Той посъветва задочно банкерът да дари картините, които така или иначе ще загуби." Абсолютно невярно твърдение. Ще ги загуби, ако се докаже, че са откраднати или са културно-исторически ценности, и ги притежава в несъответствие със закона Чилова. Във втория случай пак може да останат при него, но не може да ги продава. Но сега ше му спретнат едни експертни комисии точно с тази цел. Божо ги знае тези работи, тука го играе подгряващ оркестър. Няма държавен грабеж, а частен с държавна помощ.
46
1
 
13
 
! Отговори
въпрос преди 7 години
По закон всеки гражданин на България е невинен до доказване на противното. Цветан Василев не е осъден. На какво основание се отнема негово имущество? Това означава ли,че ако мен ме заподозрат ,че съм извършил престъпление и преди да бъда осъден, могат да влязат в дома ми и да ми вземат всичко ,което на властимащите им се стори ценно?
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Darjavnite apashi partizani i teroristi pak sa na vlast.Utre shte reshat da vleznat i v moia dom da nacionalizirat kakvoto imam i posle shte privatizirat nacionaliziranoto.
44
0
 
9
 
! Отговори
!!! преди 7 години
Прокуратурата падна до ниво кражба.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До герберNikakva hazna niama da napalnish. Sled porednata nacionalizacia shte posledva privatizacia za jalti stotinki.Trikove na mafiotski upravlenia.Kade sa okradenite pari ?
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това се казва държавен грабеж!
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Искров който допусна, защото ако не е той, кой е отговорен за стабилността на банковата система - аз ли, дори не беше отстранен от длъжност.Цирк! В 2015 г.!!!
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цирк!
39
0
 
14
 
! Отговори
vesko02 преди 7 години
У нас е яко,колекционираш без да купуваш.
38
2
 
23
 
! Отговори
гербер преди 7 години
От утре - акция (под вещото ръководство на 'титана на мисълта' ЦЦ - обиск във всички трезори на банки, художници, частни лица с жилища по големи от 50 квадратни метра (удобни за 'колекции')- и конфискаций, конфискаций!!! Да напълниме хазната!!!УРА - напред!
37
0
 
32
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Отклоняване на вниманието от основния грабеж на КТБ.Баламосват ни с картини за милиони че да се забравят милиардите. Както се забелязва, дори вече не се говори за оставката на Искров, който носи основно вина за контрола на банките. Всичко ще се покрие както 97 год. и няма никой да осъдят, а данъкоплатеца ще плати сметката!
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И към мръсното му бельо ще проявите апетити скоро. Всичките 11, които играете тази *** игра срещу България ще платите пре скъпо.
35
2
 
30
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
На мен това ми прилича на пладнешки грабеж ама какво ли пък разбирам и аз от българско правосъдие и законност.
34
0
 
25
 
! Отговори
Яко кражби преди 7 години
Политиците и мафиотите ще оглозгат КТБ, а *** с повече от 100000 евро ще пият по една студена водица.
33
2
 
24
 
! Отговори
:) преди 7 години
Някой си е попълнил колекцията. Я Бойко, я Черепа, я Пеевски... или друг виден БГ мафиот.
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в незакона държава,банките са незакони,картините незакони,май и хората сме назокони.
31
2
 
17
 
! Отговори
тъй де преди 7 години
А Божидар Димитров дали си е декларилал книжките - че и те имат картинки и могат да попаднат в графата за конфискация?