Панайот Велков - аут от списъка на синдиците

Констатирани са нарушения по петте търговски дела, по които е работил
12 яну 2015 22:55, Анисия Иванова
6
Панайот Велков - аут от списъка на синдиците
Снимка, архив Булфото

Министърът на правосъдието Христо Иванов нареди изключването на Панайот Велков от списъка на лицата, които могат да бъдат назначавани за синдици в производства по несъстоятелност по Търговския закон, съобщиха от Министерството на правосъдието. Освен това ведомството започва поетапна проверка на дейността на всички синдици в България.

Името на Велков стана известно около делата за TV7 и след скандала със съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд, която френският посланик в София нареди сред „гнилите ябълки” в българската съдебна система заради присвояването на фирма на френски инвеститор, като в схемата участвал и синдикът Панайот Велков.

Проверката на дейността на Велков е започнала след няколко сигнала до министъра на правосъдието по различни дела.

Служебно министерството е проверило цялостната дейност на синдика по всичките пет търговски дела /все в СГС/, по които той е бил назначен. В хода на проверката са констатирани нарушения, допуснати от Панайот Велков като временен синдик, свързани с превишаване на правомощията му, неправомерно сключване на договори за сметка на дружествата-ответници от негова страна, при което те са натоварвани със значителна парична тежест, както и различни действия, с които по същество е затруднявал упражняването на търговската дейност на дружествата.

Констатиран е и случай, при който Панайот Велков неправомерно е разгласил с доклад до съда кореспонденция, водена между дружествата и техните адвокати, която кореспонденция е неприкосновена и се ползва със закрила, съгласно Закона за адвокатурата и Конституцията на Република България.

По закон временният синдик е длъжен да осъществява правомощията си с грижата на добър търговец. Целта на обезпечителната процедура е да се запази имуществото на длъжника поне такова, каквото е към момента на подаване на молбата за откриване на производство по несъстоятелност, и да се осуети бъдещото влошаване на финансовото му състояние поради лошо управление, без да се пречи на ответника да упражнява дейността си на търговец, посочват от министерството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: делаправосъдиесиндик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Я, и съдиите колко бързо надуват далаверата! Веднага намират "правилния" синдик, който вместо като добър стопанин управлява, като душмани с фалиращи фирмата договори! А парата ли къде отива? По джобовете на всички по процеса на несастоятелността!
3
1
 
1
 
! Отговори
П. Велков преди 9 години
Ще го преместя в другия крачол.
2
0
 
6
 
! Отговори
пачката преди 9 години
За такива айдуци като него няма затвор. Ще го издигнат в съдебната система, за да може още повече да краде. В България трябва да си престъпник, за да живееш добре и да не те е страх!!!
1
0
 
4
 
! Отговори
:-D преди 9 години
Дали пък възмуздието за този няма да е куршум? Българският съд такива в затвора не ги вкарва. За такива възмездието е да ги пратиш в ада.