Съдът решава след 3 дни ще екстрадира ли Жоашен

Отказахме обаче да го предадем на Франция по обвинението за отвличане
16 яну 2015 18:20,
22
Съдът решава след 3 дни ще екстрадира ли Жоашен
Снимка: БТА

Хасковският окръжен съд ще реши във вторник да екстрадира ли Фриц-Жоли Жоашен във Франция по обвинение в тероризъм. Това стана ясно по време на днешното заседание по издадената от Париж европейска заповед за ареста на французина от хаитянски произход.

Още по темата
Жоашен сам поиска да бъде разследван във Франция по обвинението в тероризъм. Това стана причина и съдът да отложи решението си за 20-и, тъй като по закон Жоашен има право на три дни, за да размисли дали да не се откаже от доброволното си екстрадиране.

Французинът беше арестуван по Нова година по сигнал на съпругата си Зайнем, че е отвлякъл сина им, за да го обучава в радикален ислям в Сирия. По-късно Франция ни прати европейска заповед за ареста на Жоашен и заради връзките му с атентаторите срещу „Шарли Ебдо” - братята Саид и Шериф Куаши. Самият французин призна пред хасковския съд, че е приятел от детство с Шериф, но отказа да се признае за виновен по обвинението в тероризъм.

Днес Жоашен отново обясни, че не се чувства виновен. В съда той беше охраняван от 7 полицаи с бронежилетки.

По време на заседанието бе прочетена заповедта за арест за тероризъм. Според нея Жоашен е пътувал в автобус през България за Турция с лица, за които френските служби имат данни, че са част от мрежа за изпращане на бойци в Сирия, известна като Иракски канал на 19-и район на Париж. Това са Шекхю Диакхаби, Имане Шанаа и Фехиме Аксой. Шекхю Диакхаби вече е бил в Сирия и Ирак и има присъда за незаконно влизане в страната. За Фехиме Аксой службите имат данни, че е с радикални възгледи. Имане Шанаа е от турски произход, с френски паспорт и е религиозна съпруга на Жоашен, стана ясно по време на заседанието на Хасковския съд.

Нейният брат - Йоанес Шанаа, също е разследван за участие в мрежа за изпращане на бойци в Сирия. Тъй като за тях обаче не е имало издадени европейски заповеди за арест, те са били пропуснати от българските гранични власти с автобуса за Истанбул, от който  Жоашен и 3-годишният му син бяха свалени на ГКПП "Капитан Андреево".

Съдът в Хасково отказа обаче да предаде на Париж французина по първото обвинение срещу него – за отвличане на дете. Магистратите се мотивираха, че извеждането на дете зад граница от родителя му е наказуемо по френските закони, но не и по българските.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: тероризъмКуашиЖоашен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв срам !Франция си има нейното разузнаване .да каже дали някой е виновен !Той е Френски гражданин !Значи България ще го пусне да отиде в Сирия с детето ( да го прави джихадист тан ) Как разбраха за 1 седмица , че е невинен, без да знаят какъв му е живота във страната , която го иска обратно.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божкеее, всеки знае, че ние нямаме съд. Какви са тези смешници, тръгнали да се правят на съдии?! Не било по нашето законодателство престъпление, ако родител изведе детето в чужбина. А има ли писмена декларация с разрешението на съпругата? *** съд, вместо да го връщат на французите да се оправят с тези гадни терористи, тръгнали някакви *** да си играят на съдии. Решиха кога да се правят на съдии- за пред чужденците, иначе през останалото време действа фирма "Съд" за пеевски и неговите хора.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ще решавате бе, ***!!! Този е член на терористична организация и е ключов заподозрян за терористичния атентат във Франция. Цял свят се съюзи и работи заедно, а една скапана България щяла да ми решава и да се прави на велика. Бай-Гания ще прекръстим след още 20 години тази държава.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оле какви *** съдии. Какво общо имат българските закони. Ония го търсят, защото е направил нарушение там. Техния закон е нарушен и трябва да го съдят.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малее тоя какъв автогол си вкарва !Тея в Франция ще го утрепят и без вина !
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Забележете последно какво е написано, кога в България е имало закони.
10
4
 
5
 
! Отговори
Лудачка преди 9 години
Ама е готиняга де :)
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мноу грозен егати
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам, гледам и не вярвам- наистина е чистокръвен фРанцузин
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Магистратите се мотивираха, че извеждането на дете зад граница от родителя му е наказуемо по френските закони, но не и по българските.БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ СА НЕЕВРОПЕЙСКИ. МУТРЕНСКИ СА ВСИЧКИ И СЕ РАЗМИНАВАТ С ЕС ЗАКОНИТЕ! ЗАПОМНЕТЕ И НАПРАВЕТЕ СПРАВКА.
6
1
 
10
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Шут изодзадзе и вън от България!!!!Такива нямаме нужда от тях!!!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не разбрах за съда какво толкова го бравосвате,кой знае колко са тия тук в България,това че уж ги разследвали е лъжа,нашите нямат информация и на 50% кой какъв е.
4
2
 
13
 
! Отговори
адвокат Боков преди 9 години
Никаккво екстрадиране на това красиво и богато момче! Да шари на съдиите и по живо, по здраво да ходи къде ще! Така е според българския демократичен съд.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така както върви араб-чорап ще си плати и хоп невинен .
2
8
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Браво на българския съд! Съдът трябва да съди според закона.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото нашето и Европейското законодателство е тъпо. Съдят те са мо по най-тежкато престъпление ,а не като в Щатите да ти се събират годините от ВСИЧКИ престъпления. Предполагам затова съдът в Хаскова е избрал да съди този ислямист по -по тежкото престъпление-ТЕРОРИЗЪМ. Ще видим след втората присъда и , ако е оправдателна да линчуваме съдията, че и той спомага за заселване на наша територия на терористи, както и подкупните политици.