НПО-та искат Чочкова или Точкова за главен съдебен инспектор

Двете съдии бяха кандидати и при миналия парламент
Обновена: 28 яну 2015 17:59 | 28 яну 2015 17:55, Камелия Цветанова
2
НПО-та искат Чочкова или Точкова за главен съдебен инспектор
Теодора Точкова (вляво) и Вера Чочкова (вдясно). Снимка: Булфото, архив

Над десет НПО предлагат на депутатите съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова като кандидатури за главен съдебен инспектор. Това става ясно от писмо, изпратено до парламента.

Още по темата
Организациите предлагат на депутатите да обсъдят кандидатурите и да ги внесат за разглеждане в парламентарната процедура за избор.

Зад писмото застават Съюзът на юристите в България, Съюзът на съдиите в България, Асоциацията на българските административни съдии, Българският институт за правни инициативи, Български адвокати за правата на човека, Асоциация за европейска интеграция и права на човека, Фондация "РискМонитор", Център за изследване на демокрацията, Сдружение "Център на НПО в Разград" - Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съда в България, Програма за развитие на съдебната система, Програма достъп до информация.

Предложението на НПО-тата става в деня, в който ЕК публикува поредния си критичен мониторингов доклад за България, а лидерът на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев призова бързо да се избере нов главен съдебен инспектор.

Мандатът на сегашния главен инспектор Анна Караиванова изтече в началото на 2013 година, а през октомври същата година тя подаде оставка.

Нов главен съдебен инспектор обаче така и не бе избран нито от 41-то, нито от 42-то Народно събрание.

Причината беше, че не можеше да се събере нужното мнозинство, което по закон е квалифицирано, или 161 депутати.

Последните кандидати за главен съдебен инспектор, издигнати в мандата на миналия парламент, бяха Вера Чочкова и Теодора Точкова.

И двете кандидатури бяха предложени от БСП.

До избора им така и не се стигна обаче, тъй като кабинетът на Пламен Орешарски подаде оставка, а парламентът се разпусна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
дааа преди 9 години
Чочкова - инспектор - това подигравка ли е??? Нали тя е една от първите за проверка!!!!
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да ги вземат, като са неудобни. Виж Филипинка Златанова си е друго нещо. Аз нея я предлагам. Тя си има тефтерченце и ще удря жената, ще запазва, ще забавя...