Плевнелиев няма да присъства на изслушването на кандидатите за ВКС

Присъствието на политици би компрометирало принципа за разделение на властите
28 яну 2015 19:53, Анисия Иванова
3
Плевнелиев няма да присъства на изслушването на кандидатите за ВКС
Росен Плевнелиев. Снимка, архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев следи процедурата за избор на председател на ВКС от нейното начало и е запознат с концепциите на кандидатите, както и с всички публични становища и документи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Заседанието на Висшия съдебен съвет /ВСС/, на което ще се проведе изслушване на двамата кандидати за председател на ВКС, ще се състои утре, а двамата кандидати за поста са Лозан Панов и Павлина Панова.

Държавният глава няма да присъства на публичното изслушване на двамата претенденти. Присъствието на който и да е политик при провеждането на този избор, би компрометирало принципа за разделение на властите, се посочва в съобщението.

Още по темата

Конституционният законодател е отредил основната роля на ВСС при назначаването на председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор, за да се гарантира независимостта на съдебната власт.

ВСС е органът който е длъжен и отговорен да избере за председател на ВКС най-добрия кандидат, притежаващ необходимите за заемане на този пост високи морални и професионални качества.

След като ВСС направи предложение за назначаване на председател на ВКС, президентът ще може да упражни конституционно даденото му правомощие дали да назначи избрания или да откаже.

От прессекретариата припомнят, че преди седмица по време на отчета за работата на институцията за 2014 г., държавният глава заяви, че внимателно следи процедурата по избор на председател на ВКС и ще се отнесе изключително отговорно, преди да сложи подписа си под указа.

Държавният глава е доказал, че в основата на неговите решения при назначенията във висши държавни органи стоят професионалните и нравствени качества на кандидатите, както и обществената оценка за тях. Всеки гражданин, неправителствена организация и медия имаха и все още имат възможност да изразят своето мнение и да изложат аргументи против или в подкрепа на кандидатите, пише още в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOZI BALGARSKI GENII VAOBSHTE TRIABVA DA NE PRISASTVA NIKADE,ZASHTOTO VREDI SAMO S PRISASTVIETO SI
1
1
 
17
 
! Отговори
auschwi преди 9 години
ne dobra komunikacia s bg narod i ne dobra informacia na bg narod.kolektiven bg problem.