Падна обвинението срещу Цветанов за подслушването

Прокуратурата поиска да го оправдаят заради промени в закона за МВР
Обновена: 29 яну 2015 14:52 | 29 яну 2015 14:48, Красимир Ангелов
148
Падна обвинението срещу Цветанов за подслушването
Снимка: Булфото, архив

Прокуратурата се отказа от повдигнатите обвинения срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по третото дело срещу него за незаконното подслушване.

Председателят на ПГ на ГЕРБ е подсъдим заедно с трима бивши директори на Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) - Цветан Иванов, Камен Костов и Сергей Кацаров.

Още по темата
Според прокуратурата в период от около три години тримата не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Самият Цветанов бе обвинен, че съзнателно е допуснал те да извършват престъпленията в периода, в който е бил министър.

Наблюдаващият прокурор Чавдар Ангелов заяви днес пред журналисти, че не поддържа обвинението, защото с последните изменения на закона за МВР от миналата година е изменен и текст от Наказателния кодекс, според който вменените на тримата бивши директори на СДОТО престъпления са криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисия в чужбина.

Чавдар Ангелов обясни, че не е имал друга възможност, освен да пледира за оправдателни присъди, защото законът казва, че при нормативни промени по отношение на обвиняеми и подсъдими се прилага най-благоприятната законова мярка.

Както Dnes.bg съобщи, преди ден стана ясно, че Софийският апелативният съд ще се произнесе до средата на март по друго дело срещу бившия вътрешен министър - за длъжностно присвояване. Според обвинението той неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров, бивш ръководител на БОП - Велико Търново, да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

На първа инстанция през май миналата година бившият вътрешен министър беше оправдан по това дело.

Цветанов обаче бе осъден на първа инстанция по друго дело, отново свързано с Орлин Тодоров, станало известно като шестте „Не“-та. За него Софийският градски съд му даде затвор от четири години за това, че не е разрешил шест пъти използването на СРС срещу бившия ръководител на БОП - Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поради преждевременното оправдаване на гражданинът Цветан Цветанов, Уведомяваме гражданството и селячеството, че днес, 30 януари 2015 година, се обявява за неучебен и неработен ден. Там където има обявена грипна ваканция, се преименува в тържествена ваканция. Грипът се отменя. Веселин Маринов пее на плошада, в зала 1 на НДК, в зала Арена Армеец, в родното си село и в родното село на гражданинът Цветанов. Там, където няма образ, ще се излъчва по Канал 1, втора програма /сега битиви/, Нова, Скат и по каналите, по които се излъчва Малката булка. Там където няма звук, няма нужда от екстри, всичк
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да живее българският съд-най-хуманният и справедлив съд на света.Няколко мафиотски кръга се боричкат по върховете,Съдебната система е по-корумпирана от тази на Латинска Америка и Африка.Хората с пари са недосегаеми.Работещите българи,тези които хранят цялата държава,политиците,военните и депутатите,не гласуват.Гласуват *** и бедните безработни,лентяи по селата.И с минимум купени гласове се оформя правителство и нас ни занимават в Путин и Лукашенко с какво ли не,а те си развяват байряка.
126
0
 
4
 
! Отговори
ruse преди 9 години
като гледам какво правят русенските милиционери не се чудя на нищо
125
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 9 години
тая това лице с излъчване на пълен *** е олицетворение на цялата ни политическа действителност,sad but thrue драги ми сънародници,бая има да им ядем още лай ната на тия ***,за съжаление не виждам какво е лекарството срещу групата крадливи *** и *** наречени бг политици
124
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива *** физиономии като тази на снимката имат само профани изтървани от Карлуково.
123
0
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Като си спомня какви протести имаше "кой назначи Д.Пеевски" сега се чудя защо гиняма тия протестиращи да попитат "Кой оправда Цветанов" и да протестират докато го осъдят."
122
0
 
13
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Това ,че обвинението е паднало едва ли е изненада за някой по-скоро ако се беше случило да бъде осъден щеше да е чудо невиждано у нас.
121
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как няма да падне нали после, тези които произнесат справедлива присъда срещу гербераст, до живо т ще останат без поминък пък и техните фамилии също....
120
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MNOOOOOOGO MAZNA OTVRAT
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До всички знаят...Не е точно така колега! Ако към момента до произнасяне на окончателната присъда,настъпят промени в Закона,по който се съди едно лице,се прилага този с по-благоприятни последици за дееца!Не че този от снимката заслужава нещо повече от затвор!Но така е,едно време имаше чл.-ви,сега има закон за Цецо - най честния,умен и незаменим политик на света!
118
1
 
18
 
! Отговори
Star преди 9 години
И тази новина излиза малко след като Европа ни предупреди за корупцията на високо ниво и в съдебната система. На това му се казва наглост и безочливост.
117
5
 
4
 
! Отговори
всички знаят... преди 9 години
До АнонименВсички знаят, че едно дело се разглежда по закона, който е действал по време на деянието. Само че некадърната прокуратура не може едно ПОРЪЧКОВО дело да скалъпи и сега се оправдава с промени, настъпили след деянието.
116
4
 
9
 
! Отговори
морски преди 9 години
Започнала е военна мобилизация у нас на мъже над 20 г.в по-големите градове,САЩ ще пращат българи да воюват за американски интереси в Украйна,срещу Русия.И това ли доживяхме!!!
115
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Промените не са ли направени по време на делото му?Специално за него?Трябва да го съдят за престъпление по закона, който е действал когато е подслушвал!
114
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да разбираме,че Цветанов е виновен,но заради него е изменен закона.Вече и прокуратурата е независима.Чакаше се само да излезе доклада на ЕС,за да не се пише и за този резил на правосъдието ни.
113
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки нормален човек знае, че послушницата Фандъкова беше сложена на кметския столи от деспот Мутра с единствената цел да замете следите на колосалните кражби от строежа на Метрото, които достигат до 1.5 - 1.8 млрд лв.Следващата кражба, която се подготвя е да се откраднат 1 млрд пари на данъкоплатците с прославутото саниране, за което няма нито ясни правила, нито ясни критерии.
112
0
 
10
 
! Отговори
123 преди 9 години
БИВАЛО И ДА НЕ ПАДНЕ обвинението срещу Цветанов за подслушването!!!!!!
111
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма такава държава!
110
0
 
14
 
! Отговори
bibi преди 9 години
има си хас да не го опрадаят, какво толкова е направил, пълен позор е това правосъдие, защо въобще започнаха това дело като се знаеше какъв ще е краят, кучетата си лаят-керванът си върви...., дано Радан се позапъне още малко, но май е сам...
109
7
 
6
 
! Отговори
в-к Септемврийче преди 9 години
Другари и другарки,и да ривети и да ни ривети,на Цецо мой му ядети само мъдети