Съдът реши: Цветанов е невинен за подслушването

Оправдателната присъда дойде след отказ на прокуратурата от обвинение
Обновена: 29 яну 2015 17:14 | 29 яну 2015 17:14,
108
Съдът реши: Цветанов е невинен за подслушването
Снимка: архив Булфото

Софийски градски съд оправда бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото срещу него за незаконно подслушване. Това стана няколко часа след като прокуратурата се отказа от обвиненията срещу зам.-председателя на ГЕРБ.

Още по темата
Цветанов бе подсъдим заедно с трима бивши директори на дирекцията за подслушване в МВР СДОТО - Цветан Иванов, Камен Котов и Сергей Кацаров. Те бяха обвинени за това, че не са осигурили защита за опазване на класифицирана информация в продължение на три години. Цветанов пък стана подсъдим за това, че не им е оказал контрол и съзнателно е допуснал те да извършат престъпление. Тримата също са оневинени.

Мотивът, с който прокуратурата се отказа по-рано днес от обвиненията си срещу Цветанов, бе, че престъплението, за което тримата директори са обвинени, вече не е криминализирано според поправките от миналата година на Закона за МВР и Наказателния кодекс.

След заседанието си, на което оневини Цветанов, съдебният състав не прочете мотивите си за оправдателната присъда. Според съдиите обаче законодателната промяна от миналата година не е единствената причина за нея.

Решението може да се протестира от прокуратурата пред Софийския апелативен съд, но обвинението няма да го направи.

Делата срещу Цветан Цветанов бяха спрени, след като ГЕРБ спечели изборите, а бившият МВР шеф влезе в парламента с депутатски имунитет. Главният прокурор обаче поиска имунитета му заедно с този на още четирима депутати и Цветанов доброволно се отказа от него.

По едно от другите дела срещу Цветанов – за длъжностно присвояване, Софийският апелативният съд ще се произнесе до средата на март. Зам.-шефът на ГЕРБ е обвинен, че като вътрешен министър неправомерно се е разпоредил разследваният бивш антимафиот Орлин Тодоров, бивш ръководител на БОП - Велико Търново, да получи над 50 хиляди лева заплати и обезщетения.

На първа инстанция през май миналата година бившият вътрешен министър беше оправдан по това дело.

Цветанов обаче бе осъден на първа инстанция по друго дело, отново свързано с Орлин Тодоров, прочуло се като делото за шестте „Не“-та. По него Софийският градски съд му даде четири години затвор за това, че шест пъти е отказал прилагането на СРС срещу бившия ръководител на БОП - Велико Търново.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
16
 
! Отговори
gkiggo преди 9 години
Е6***си цирка...
18
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колониите на САЩ .. Не могат да съдят шпионите на ЦРУ. ЦРУ и Сорос кадруват в в съдебната система , чрез фондации на ЦРУ , съдийки соростутки.
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До морски ЛЪЖЕЦ! Нито един от наборите ми (1980год) не е получил повиквателна.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BRAVO.OT UTRE POCHVAM DA KRADA I MAMYA
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До anonimen Смешното е че тези поправки в закона за СРС ги предложи ДПС в предишния парламент. Жалкото е че журналисти и юристи мълчаха като мушнати гайди... Честит ви БО(рисов)(ме)СТАН
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До морскиСтига глупости бе,от къде го изкопа това?
13
3
 
19
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
АМИ ЗА КАКВО ИДВАХА АМЕРИКАНСКИТЕ ПОДСКАЗВАЧИ----ЕТО ВИ РЕЗУЛТАТА---БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ СА АМЕРИКАНСКИ *** И ТЕ СИГИ ЗАЩИЩАВАТ---ЦАЦАТА Е ЗА ТРЕПАНЕ
12
0
 
1
 
! Отговори
пипо преди 9 години
До морскив кои градове?
11
2
 
16
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Къде го чукат обвинението, то къде се пука! Влязл в сила закон който онивинява тримата подсъдими директори - добре! Обаче обвинението нс Цветанов е по служба за това, че умишлено е допуснал незаконно подслушване, това няма нищо общо със закона който оправдава директорите. Защо прокуратурата се отказа от обвинението или то от самото начало беше поръчка за евтината ни прокуратурата!
10
6
 
23
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Позор!
9
2
 
22
 
! Отговори
бай Петко преди 9 години
Запомнете народната поговорка...*** *** НЕ хваща...
8
6
 
26
 
! Отговори
морски преди 9 години
Започнала е военна мобилизация в по-големите градове у нас на мъже над 20 г.САЩ ще пращат българи да се бият за американски интереси в Украйна,срещу Русия.И това ли доживяхме!!!
7
3
 
27
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Наистина, това че адвокатът му е работил за Галеви говори достатъчно.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А не бе, госпожа Манолова написа поправки в закона, за да измъкне Ванко едно и шепа сутеньори и наркотрафиканти от затвора, вие тука за някви си отказаи за СРС-та мрънкята.Един дол дренки са, то и затова няма осъден политик в България. Всичко е PR за поредните избори.
5
5
 
23
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Сега този оневинен образ като раздвижи икономиката,та не можем да я спрем!И като текнат благата,та ще прелеят!
4
2
 
26
 
! Отговори
чукча преди 9 години
То не било кит ,а цаца бе!
3
4
 
25
 
! Отговори
топлата връзка преди 9 години
Адвокат Менков е топлата връзка между Цветан Василев, Цецо Лажецо и братя Галеви!
2
6
 
35
 
! Отговори
Кристко преди 9 години
Та.кой беше казал.че България е най-корумпиралата държава?!Браво Гербери.спечелихте изборите и никой не смее да ви пипне!Каква "демократична"страна!
1
2
 
31
 
! Отговори
АК-47 преди 9 години
Щом нямаме съд, защо Съдбата не наказва виновните, чудя се...